RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Все лише починається: українці отримали "романтику" у новорічну ніч

Аварійні відключення відбуваються з початку опалювального сезону

Аварійні відключення відбуваються з початку опалювального сезону Фото: Getty images

Багато українців зустрінуть Новий рік при свічках. І йдеться не про романтику, а про відключення електроенергії в їхніх квартирах та будинках. "Апостроф" з'ясовував, чому так відбувається, і чи чекати нам віялових відключень до кінця зими.

Мешканці різних регіонів України напередодні Нового року зіткнулися із масовими відключеннями електроенергії. У ряді міст 31 грудня світло відключали лише на кілька годин, але в деяких населених пунктах люди, швидше за все, проведуть у темряві всю новорічну ніч, а також, можливо, і наступні святкові дні.

Відомо, що не пощастило жителям Дніпра. Тут перебої з електрикою тривають уже кілька днів і, схоже, новорічного дива не станеться. За інформацією місцевих ЗМІ, на останній день 2021 року у Дніпрі було заплановано відключення світла на кількох десятках вулиць міста.

Це при тому, що компанія-постачальник - ДТЕК Дніпровські електромережі - не збиралася проводити планові ремонтні роботи протягом усіх свят.

Напружена ситуація також зберігається в Одеській області – тут напередодні Нового року відбуваються аварійні відключення десятків будинків.

А ось львів'янам, можна сказати, "пощастило" – тут пообіцяли, що відсутність світла буде недовгою. Можна сподіватися, що принаймні новорічної ночі електрика у Львові буде, ну, а якщо виникли труднощі на етапі підготовки до свята, - це ж такі "дрібниці"!

"Балують" енергетики і мешканців Києва – компанія "ДТЕК Київські електромережі", яка збиралася відключати світло своїм клієнтам напередодні Нового року, все ж таки скоригувала графік робіт, виключивши з нього святкові дні.

Звична справа

Насправді, відключення електроенергії відбуваються по всій Україні, включно з Києвом, вже досить давно. Іноді з'являється інформація про те, що в тому чи іншому населеному пункті відключають світло, і реагували на такі факти лише тоді, коли обурені громадяни виходили на мітинги. При цьому відсутність електрики протягом кількох днів, наприклад, у Київській області вже стала повсякденною справою.

Проте відключення світла у новорічну ніч виглядає вже як особливий цинізм.

До речі, влада старанно обходить стороною термін "віялові відключення", стверджуючи, що поки що жодного разу не вдавалися до такої міри з початку опалювального сезону. Натомість в уряді визнають, що іноді трапляються аварійні відключення – це такий своєрідний евфемізм.

Але, що б не говорили представники влади, цілком очевидно, що саме влада винна в ситуації, що склалася. Так, на початок опалювального сезону на складах теплоелектростанцій (ТЕС) було накопичено вугілля у кілька разів менше, ніж за рік до цього. Зараз терміново уряд і бізнес замовляють морські постачання вугілля, але його все одно може не вистачити для безперебійної роботи енергетики. Особливо на тлі обмежених запасів газу у сховищах та космічних газових цін у Європі.

А це означає, що віялових відключень нам, швидше за все, не уникнути.

Спочатку промисловість, потім решта

Перший удар прийме на себе промисловість.

За словами радника прем'єр-міністра України з енергетичних питань Юрія Бойка, багато промислових підприємств або вже зупинилися, або можуть зупинитися найближчим часом. У коментарі "Апострофу" він зазначив, що є навіть загроза для хлібзаводів: "Допустити їхню зупинку ми не маємо права".

Але побутовим споживачам також, найімовірніше, буде невесело.

Раніше глава Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко попередив, що при настанні морозів електромережі, які перебувають у жалюгідному стані, можуть не витримати навантаження, внаслідок чого по всій країні розпочнуться віялові відключення.

Інші експерти також упевнені в тому, що віялові відключення цієї зими неминучі.

І це ще не найгірший варіант.

"Перший крок - обмеження споживання електроенергії для промисловості, другий - віялові відключення населенню. Ну а потім - блекаут, коли спрацює автоматика, і все вимкнеться", - так можливий розвиток ситуації "Апострофу" описав експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Новини партнерів

Читайте також

Удар по ДніпроГЄС, чим загрожує зупинка електростанції Україні

Ракетний удар по Дніпровській ГЕС може спричинити дефіцит електроенергії в енергосистемі України

Росіянин, де бензин брати будеш: чи знищить Україна російські НПЗ

До чого призведуть систематичні удари українських БПЛА по російських нафтопереробних заводах

Без російського газу? Що змінить зупинка транзиту через Україну

Транзит газу з Росії до ЄС через Україну, з 2025 року, швидше за все, припиниться, ГТС працюватиме на користь внутрішнього споживача