RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шантаж не пройде: Україна знайшла альтернативу російському газу

Як енергоносій може використовуватися побутове сміття

Як енергоносій може використовуватися побутове сміття Фото: Pixabay

Газовий шантаж Кремля змушує країни Європи шукати альтернативні енергоносії, і Україна не є винятком. За словами голови "Нафтогазу" Юрія Вітренка, вже наступного опалювального сезону в нашій країні замість природного газу для опалення використовуватиметься біопаливо, зокрема сміття. "Апостроф" з'ясовував, чи є реалістичними такі плани, і яких помилок треба уникнути при реалізації подібних проєктів.

Амбітні плани

Україна планує відмовитись від використання природного газу для опалення. Про це днями заявив голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

За його словами, зробити це планується вже наступного опалювального сезону.

Вітренко уточнив, що замість природного газу для виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях використовуватиметься біомаса та тверде вторинне паливо – тобто побутове сміття. При цьому НАК збирається розпочати реалізацію таких проєктів вже найближчим часом.

Про амбітні плани компанії її голова розповів у Житомирі, де, власне, і будуть запущені пілотні проєкти. За словами Вітренка, йдеться про будівництво у цьому місті трьох ТЕЦ, які працюватимуть на твердому паливі та тріску. Їхня загальна потужність складе 50 мегават.

При цьому в Житомирі з 2021 року вже працює ТЕЦ, яка використовує як паливо відходи деревообробної промисловості.

ТЕЦ, які працюватимуть на біопаливі, планується у стислий термін збудувати не лише у Житомирі, а й у Львові, інформує прес-служба "Нафтогазу". "Плановий період здачі об'єктів в експлуатацію у Львові – перший квартал 2023 року, у Житомирі – четвертий квартал 2023 року", - йдеться у повідомленні компанії. Загальна потужність об'єктів складе 90 мегават теплової енергії та 11 мегават електричної енергії.

Також є аналогічні плани щодо Охтирки Сумської області, в якій російські агресори знищили ТЕЦ, що використовувала як паливо газ та мазут.

Загалом, "Нафтогаз" має намір побудувати щонайменше дев'ять ТЕЦ та біокотельних у восьми регіонах України загальною потужністю 250 мегават теплової енергії та 52 мегавати електричної енергії.

Для реалізації проєктів буде залучено кошти міжнародних партнерів, уточнили в НАК.

Стара нова ідея

Плани "Нафтогазу", треба сказати, грандіозні. Але чи є вони реалістичними?

"Звучить красиво", - заявив у коментарі "Апострофу" президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, додавши при цьому, що насправді озвучена Юрієм Вітренком ідея зовсім не нова.

Експерт нагадав, що ще в "нульові" роки в Україні проводилося дослідження, результати якого показали, що наявні у країні біологічні відходи різного походження можуть замістити близько 23 мільярдів кубометрів природного газу, що більше за рівень видобутку цього виду палива в нашій країні (довоєнний видобуток газу в Україні становив близько 20 мільярдів кубометрів на рік – "Апостроф").

"Сама ідея, безумовно, непогана, — погоджується у розмові з виданням керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. - Річ у тім, що газ – надто цінний ресурс для того, щоб спалювати його з метою отримання енергії. Тим більше в системах централізованого опалення. Газ необхідно, в першу чергу, використовувати в промисловості, як сировину — це насправді дуже цінна сировина (газ як сировину використовує хімічна промисловість, зокрема, для виробництва добрив - "Апостроф")".

Він зазначив, що ідея переводити ТЕЦ на тверде паливо належить не голові "Нафтогазу", і цим вже давно займаються у багатьох країнах світу, зокрема в Європі.

Серед передовиків цього напряму слід відзначити Швецію, яка не тільки давно й активно використовує різні види біопалива, а й імпортує сміття для використання його як палива для виробництва теплової енергії.

"Але вони над цим довго працювали, і тому мають результат, — пояснює Михайло Гончар. - Річ у тім, що це не те що закинули сміття в паливний котел, і воно там собі горить, — необхідно попередньо проводити сортування".

За його словами, Україна, яка має проблеми зі зберіганням сміття – достатньо згадати події у Львові 2016 року, які отримали гучну назву "сміттєва криза", – могла б експортувати тверді побутові відходи, в тому числі до тієї ж Швеції, проте у нашій країні сортування сміття у загальнонаціональному масштабі не налагоджено.

А без цього не вдасться ефективно використати побутові відходи й на вітчизняних ТЕЦ.

Фото: Pixabay

Сказати простіше, ніж зробити

З вищесказаного випливає, що використання біологічних відходів як палива для виробництва енергії, у тому числі теплової, тим більше замість дорогого та дефіцитного газу, є дуже правильною ідеєю.

Але, як відомо, ідея та її практичне втілення – це не зовсім одне й те саме.

"Потенціал великий, а реалізації поки що немає", - каже Михайло Гончар.

Геннадій Рябцев також скептично оцінює перспективи такого проєкту.

"Так, він (Юрій Вітренко) планує. Але, якщо подивитися, що планувала раніше група "Нафтогаз", то реалізували лише план щодо монополізації роздрібного сегменту ринку газу, — заявив експерт. - А щодо виробництва, будівництва чого б то не було, все зводиться лише до гучних заяв, за якими слідує пшик".

Поміж іншим, є безліч технічних питань, пов'язаних із реалізацією таких проєктів.

Як зазначив Михайло Гончар, на півночі України в якості біомаси часто використовують відходи деревообробки, і "зворотним боком цього є знищення лісів".

До речі, про ліси. Геннадій Рябцев нагадав, що на Київщині кілька років тому стався скандал, пов'язаний з тим, що поліція запідозрила власників нещодавно побудованої ТЕС у використанні як біопалива деревини з Чорнобильської зони (2020 року обласна поліція розслідувала справу за статтею про забруднення атмосферного повітря з підозрами щодо використання на ТЕС в Іванківському районі радіоактивної деревини з Чорнобильських лісів – "Апостроф").

Тому раціональніше було б використовувати відходи аграрного виробництва і те ж саме сміття.

Щоправда, як зазначає Михайло Гончар, сміття — це потенційно корупційна тема (причому не лише в Україні, наприклад, в італійському Неаполі сміттєвим бізнесом заправляє місцева мафія - "Апостроф"), і напевно знайдуться ті, хто всіляко саботуватиме подібні проєкти, особливо, якщо у них братимуть участь авторитетні міжнародні партнери.

Час покаже

Однак зовсім необов'язково, що нові проєкти, в тому числі анонсовані "Нафтогазом", виявляться провальними, хоча такий ризик досить великий. Особливо з огляду на не дуже успішну історію реалізації різних проєктів НАК.

Тут багато залежатиме від політичної волі вищого керівництва країни. І, якщо припустити, що під тиском обставин, пов'язаних насамперед з війною, а також колосальним зростанням цін на газ останніми роками, українська влада серйозно візьметься за це питання, то через певний час є всі шанси відмовитись від використання газу для опалення. Але, звісно ж, не за рік.

"Якщо буде постачання обладнання з Європи, фінансування, то певний прогрес можливий, — каже Михайло Гончар. - Думаю, що йдеться про горизонт від трьох до п'яти років".

При цьому, на жаль, ніхто не додумався почати реалізовувати подібну програму на початку війни, "коли вже було зрозуміло, що газу не вистачатиме, і що Росія завдасть ударів по об'єктах критичної інфраструктури, а отже, треба буде чимось заміняти традиційні енергоносії", - обурюється Геннадій Рябцев.

"Подивимось, що буде. Безумовно, багато чого покаже пілотний проєкт. Ідея прекрасна. Якнайбільше різних теплоелектроцентралей на всьому, що завгодно, починаючи від тріски, лушпиння соняшнику та інших твердих побутових відходів, потрібно робити — у світі, особливо в Європі, всі цим займаються і не гидують, — резюмує експерт. - Але це має бути ефективно та екологічно нейтрально. Інакше який у цьому всьому сенс? Все має бути економічно обґрунтовано. Якщо просто тупо міняти одне на інше, як у нас люблять робити, то це — хибний шлях, і таку діяльність необхідно припиняти".

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі