RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між світлом і темрявою: що чекає на Україну майбутньої зими

Українцям радять економно використовувати електрику

Українцям радять економно використовувати електрику  Трипільська ТЕС Фото: Wikipedia

Перед новим опалювальним сезоном повним ходом ведуться ремонтні та відновлювальні роботи на об'єктах енергетичної інфраструктури країни. "Апостроф" з'ясовував, якою є готовність цих об'єктів до нового осінньо-зимового періоду, чи вистачить майбутньої зими вугілля та газу, а також чи будуть у цей період відключення електроенергії на підприємствах та в домівках українців.

Читайте також: Готуємося до блекаутів: які прилади придбати вже зараз, поки не злетіли ціни

Моя підстанція — моя фортеця

Літо традиційно є для енергетиків порою підготовки до осінньо-зимового періоду. Оскільки навантаження на систему знижується, вони вирішують два основних завдання: проводять необхідні ремонти обладнання, щоб забезпечити їх надійну роботу в холодну пору року, а також накопичують запас енергоносіїв — газу, вугілля, мазуту тощо.

Втім, як відомо, нинішній рік радикально відрізняється від попередніх. Російські ракетно-дронові обстріли минулої зими хоча й не призвели до повного розвалу енергосистеми (чого добивався агресор) проте завдали величезних пошкоджень, ліквідація яких потребує великих коштів і трудовитрат.

Тому українські енергетики почали готуватися до нового опалювального сезону одразу після того, як минули холоди, і в країні вдалося відновити регулярне енергопостачання.

"Зараз ремонтні роботи тривають на повну потужність, — каже "Апострофу" керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. - Існує графік проведення ремонтів на енергетичних об’єктах, складений таким чином, щоб вони зупинялися по черзі, щоб не викликати дефіциту потужності в системі".

Як повідомляється, зараз більша частина ремонтів вже виконана.

"Вже здійснено близько 70% ремонтів, — розповів виданню директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. - Зокрема відремонтовано п’ять з дев’яти атомних енергоблоків, які сьогодні працюють в енергетичній системі України (шість блоків Запорізької АЕС наразі знаходяться на окупованій території та недоступні для "Енергоатому" - "Апостроф"). Також більш ніж на 50% завершили необхідні ремонти компанії "Укргідроенерго" та "Укренерго".

Тривають і роботи з відновлення потужностей теплових електростанцій (ТЕС), які минулої зими дуже сильно постраждали від російських обстрілів.

"Роботи тривають за графіком, генеруючі компанії отримують значну урядову підтримку, — розповів "Апострофу" директор з аналітичних досліджень DiXi Group Роман Ніцович. - І в уряді запевняють, що вже восени система отримає 1,2 мегавата додаткової потужності, а до кінця року — ще 1,9 мегавата, що дозволить значною мірою покривати дефіцит енергії взимку".

Також проводяться значні роботи зі створення фізичного захисту ключових об’єктів, щоб зробити їх менш вразливими до ворожих атак з повітря, додає Ніцович.

"В першу чергу, мова йде про ключові підстанції "Укренерго", які забезпечують передачу енергії споживачам. Зі зрозумілих причин, конкретні об’єкти, на яких йдуть роботи, не називаються. Проте відомо, що вони йдуть успішно, — розповідає експерт. - Впроваджуються передові технічні рішення, які досі в Україні не використовувалися, і які дозволять значно знизити розміри руйнувань навіть в тому випадку, якщо ППО не зможе перехопити всі націлені на ці об’єкти ракети".

Вугілля і газу має вистачити

Друга задача, яку треба вирішити для успішної підготовки до опалювального сезону, — накопичення необхідної кількості енергоносіїв, в першу чергу, газу і вугілля. Робота в цьому напрямку триває, проте говорити про її успішне завершення поки що рано.

"Згідно з розрахунками, для впевненого проходження осінньо-зимового періоду потрібно накопичити на складах 1,8 мільйона тонн вугілля, — каже Володимир Омельченко. - Проте на сьогодні на складах знаходиться тільки близько 1,3 мільйона тонн. Це непоганий показник, але енергетикам ще потрібно буде докласти зусиль для того, щоб збільшити запас до планового рівня".

Тим часом на цей час кількість вугілля на складах не зростає, а скорочується зі швидкістю близько 50 тисяч тонн на тиждень. Причина цього, як пояснює Омельченко, полягає в тому, що в літній період, коли більшість атомних енергоблоків знаходилися в ремонті, основне навантаження із виробництва електроенергії взяли на себе теплові електростанції. Відповідно це призвело до підвищеної витрати вугілля.

Проте оскільки зараз ремонти на АЕС добігають кінця, використання теплових енергоблоків можна буде скоротити, і енергетики зможуть відновити процес накопичення вугілля. Особливо це стосується державної компанії "Центренерго", яка володіє найбільшими потужностями, що дозволять покривати дефіцит енергії в найбільш пікові періоди.

Накопичення газу в підземних сховищах також йде досить успішно. "Нафтогаз" іще з весни направляв до підземних сховищ весь газ власного видобутку, а також газ, видобутий приватними компаніями.

"На сьогодні вже накопичено близько 13 мільярдів кубометрів газу, що є хорошим показником, — говорить Володимир Омельченко. - З них близько 1,1 мільярда зберігаються в режимі митного складу (тобто закачані з-за кордону, але не розмитнені на території України - "Апостроф")."

При цьому, за оцінками уряду, до початку опалювального сезону у сховищах має бути 14 мільярдів кубів газу.

За словами Геннадія Рябцева, накопиченої кількості газу і вугілля цілком достатньо для проходження зими.

"Ці об’єми є нижчими за ті, які накопичувалися в попередні роки, — говорить експерт. - Проте з огляду на падіння економіки та зниження споживання енергії населенням, їх цілком достатньо для опалення й виробництва необхідної кількості електроенергії".

Готуй павербанк влітку

Проте внаслідок війни енергетична система втратила значні потужності. Частина об’єктів генерації зруйнована вщент і вже не підлягає відновленню. Тому під час зимових холодів, коли система несе найбільше навантаження, енергетики, можливо, не зможуть обійтися без знайомих з минулої зими заходів з обмеження споживання.

"В окремі години під час найбільших морозів в системі може виникнути дефіцит потужності до 2 гігават, — говорить Володимир Омельченко. - Тому майже зі 100%-ю впевненістю можна сказати, що в ці моменти будуть відбуватися відключення енергії. Але гадаю, що їх тривалість буде меншою, ніж була минулого року".

На думку Геннадія Рябцева, такі відключення, звичайно, створять певні проблеми для населення і бізнесу. Проте навряд чи вони будуть настільки ж масштабними, як були минулої зими.

"Головне, щоб обмеження споживання відбувалося за графіками, — вважає він. - Тоді споживачі будуть знати, коли у них не буде енергії, і відповідно планувати своє споживання. Це мінімізує можливі збитки. Звичайно, не виключені й системні аварії, пов’язані з російськими обстрілами, адже навіть попри значний поступ вітчизняних систем ППО, вони не можуть гарантувати 100%-го захисту від влучань ракет. Але такі влучання вже не матимуть масового характеру і навряд чи призведуть до значного руйнування системи енергопостачання".

Тривалість і частота відключень значною мірою залежатимуть і від поведінки споживачів.

"Проблеми з енергопостачанням повинні спонукати громадян України змінювати власну культуру споживання електрики, — говорить Роман Ніцович. - Люди мають навчитися знижувати споживання в пікові години, і максимально використовувати потужні прилади (пральні машини, бойлери) в нічні години, коли навантаження на систему є мінімальним. Також варто замінити лампочки розжарювання на енергоощадні. Такі прості дії, якщо до них вдасться достатня кількість людей, дозволять вирівняти навантаження на систему і значно скоротити ймовірність відключень".

Також, на думку експерта, домогосподарствам і бізнесу варто підготувати альтернативні джерела живлення, подбати про придбання генераторів, павербанків, акумуляторів, які дозволять більш легко пройти періоди відключень.

Читайте також: Блекауту не уникнути: українців попередили про 10-годинні відключення світла

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі