RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

МАГАТЕ на допомогу: як Україні вигнати російських окупантів із Запорізької АЕС

На два роки наша країна увійшла до керівних органів Міжнародного агентства з атомної енергії

На два роки наша країна увійшла до керівних органів Міжнародного агентства з атомної енергії Фото: сайт МАГАТЕ

Україна наприкінці вересня була обрана на два роки членом Ради керуючих МАГАТЕ. Це може посилити позиції нашої країни у справі забезпечення безпеки ядерних об'єктів, насамперед Запорізької АЕС, яка з початку великої війни перебуває під російською окупацією. "Апостроф" розбирався, чого саме може добитися Україна, перебуваючи в керівних органах МАГАТЕ, чи здатна ця організація, в принципі, контролювати ситуацію на ЗАЕС та на яку небезпеку російські окупанти своїми діями наражають саму станцію, прилеглі до неї території й весь світ.

Росію виключити не можна

Україна з недавнього часу є членом Ради керуючих МАГАТЕ, міжнародної організації, яка здійснює контроль за використанням радіоактивних матеріалів й атомної енергії.

Наша країна отримала місце у Раді на два роки й має намір скористатися цим для зміцнення ядерної безпеки.

"Ми всі маємо працювати разом - усі у світі, хто цінує безпеку, - щоб покласти край усім видам ядерного шантажу, які Росія намагається зробити нормою", - зазначив з цього приводу в мережі Х (колишній Тwitter) президент України Володимир Зеленський..

Обрання до керівного органу провідної організації в сфері ядерної безпеки є важливим для України, оскільки з самого початку повномасштабного вторгнення ядерний шантаж став одним з основних інструментів окупантів. Причому йдеться не лише про погрози застосування ядерної зброї, які майже щоденно долинають з Москви, але й про захоплення енергетичних об’єктів, зокрема атомних електростанцій.

Читайте також: Вивезуть звідти всіх: стало відомо про плани окупантів в Енергодарі

"Головним керуючим органом МАГАТЕ є Генеральна конференція, яка збирається раз на рік, і в якій беруть участь представники всіх 175 країн-членів організації, - розповіла "Апострофу" експерт у сфері ядерної безпеки Ольга Кошарна. - А в проміжках між конференціями керуванням організацією займається Рада керуючих, до якої обираються 35 країн. Вона збирається тричі на рік: в кінці першого кварталу, перед Генеральною конференцією і після неї".

По суті, система керівництва в МАГАТЕ нагадує ООН (до системи якої входить), де Генеральна асамблея збирається раз на рік, а в проміжках керівництво здійснює Рада безпеки. Різниця полягає в тому, що в МАГАТЕ немає інституту постійних членів, як в Радбезі ООН.

"Менше з тим, існує правило, згідно з яким держави, які офіційно володіють ядерною зброєю, завжди обираються до ради керуючих, - додає Ольга Кошарна. - Це правило не закріплене офіційно, і ядерні держави не мають права вето, як це заведено в Раді безпеки ООН. Проте завдяки йому Росія досі присутня в Раді керуючих".

Але тепер Україна має певну можливість протиставити російському впливу власний голос.

"Участь в Раді керуючих дозволить посилити тиск на Росію і врівноважити її вплив на організацію, - розповів "Апострофу" голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Сергій Денісенко. - Можна також використовувати вплив для просування ідеї виключення Росії з керівних органів МАГАТЕ. Хоча я гадаю, що повністю виключити агресора з організації все ж таки не вдасться - вона володіє надто великою кількістю ядерних матеріалів".

До речі, Україні останнім часом вдалося дещо похитнути позиції Росії в МАГАТЕ. Так, завдяки підтримці великої кількості держав та відсутності у РФ права вето, вдалося після повномасштабного вторгнення ухвалити три резолюції, які засуджують дії росіян на окупованій Запорізькій АЕС.

"Проте поки що значно обмежити права і привілеї Росії не вдається, - визнає Ольга Кошарна. - Зокрема її представник все ще є заступником директора МАГАТЕ".

Тож для того, щоб добитися більш рішучих дій, спрямованих на обмеження агресора, потрібна величезна дипломатична робота і використання тієї підтримки, яку має Україна.

"Ця підтримка була продемонстрована при обранні України до Ради керуючих, - говорить Кошарна. - Резолюцію щодо висунення України ініціювали Канада, Фінляндія, Коста-Ріка і Сингапур, що свідчить про те, що це рішення підтримане на різних континентах. Таким чином, Україна має значний потенціал для просування своїх інтересів в МАГАТЕ. Питання лише в тому, наскільки ефективно цей потенціал може бути реалізований".

Членство у Раді керуючих є хорошим майданчиком для висловлення та просування власної позиції. Також наша делегація зможе пропонувати власні пункти порядку денного і тексти резолюцій.

Проте успішність цих дій дуже залежить від роботи в кулуарах і дипломатичної майстерності українських представників. І з цим можуть виникати досить значні проблеми, оскільки досі українські дипломати, які працюють з МАГАТЕ, не завжди демонстрували високу кваліфікацію й на повну використовували можливості цієї організації.

П’ять принципів бездіяльності

Тим часом, посилення міжнародного тиску на Росію стає все більш актуальною задачею для України, оскільки ситуація на Запорізькій АЕС продовжує погіршуватися. Окупанти ігнорують всі міжнародні угоди та правила ядерної безпеки.

"Спостерігачі МАГАТЕ, які працюють на станції, повинні мати доступ до всіх приміщень і обладнання, проте ще з червня місяця вони не можуть отримати доступу на дахи машинних залів, де за даними МІ-6 (британської розвідки - "Апостроф") обладнані вогневі позиції, що повністю заборонено правилами безпеки", - говорить Ольга Кошарна.

Також, за словами експертки, МАГАТЕ ухвалило декілька рішень про те, що всі енергоблоки ЗАЕС мають бути переведені в режим холодної зупинки. Проте росіяни не виконують цього рішення і постійно тримають один з блоків в режимі гарячої зупинки, що створює підвищену небезпеку, особливо після того, як 6 червня цього року було підірвано греблю Каховської ГЕС, і станція втратила можливість отримувати воду з Каховського водосховища.

При цьому обладнання енергоблоків використовується окупантами вкрай недбало.

"Один блок, який працював в режимі гарячої зупинки, довели до протікання парогенератора, - розповідає Кошарна. - Його зупинили і запустили інший. Тепер і там утворилося протікання. Окупанти переконують, що вони проводять ремонти на пошкодженому обладнанні. Проте, якщо роботи і проводяться, то без належного контролю якості. Тож невідомо, в якому технічному стані сьогодні знаходяться енергоблоки станції".

Проте міжнародна спільнота на свавілля окупантів реагує доволі мляво.

"МАГАТЕ боїться зв’язуватися з Росією, і через це значною мірою підігрує їй, зокрема в питанні про Запорізьку АЕС, - пояснює Сергій Денісенко. - Наприклад, в повідомленнях організації щодо подій на станції говориться: "на ЗАЕС сталося" чи "керівництво ЗАЕС вирішило". При цьому практично не згадується, що законного керівництва на станції немає, а всі дії здійснюються окупаційною адміністрацією. Відтак складається враження, що на думку МАГАТЕ, ситуація на станції є нормальною. А звіти спостерігачів щодо безпечності експлуатації певною мірою служать легалізації російського ядерного тероризму".

Проте насправді ситуація далека від нормальної. Ще в травні 2023 року директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі озвучив п’ять принципів безпеки, яких необхідно дотримуватися на Запорізькій АЕС, щоб уникнути великої ядерної аварії:

- не здійснювати атаки з або проти станції, особливо проти реакторів і сховищ відпрацьованого ядерного палива;

- не зберігати важке озброєння або військовослужбовців, які можуть бути використані для нападу;

- забезпечити безперебійне зовнішнє електропостачання підприємства;

- захистити "всі структури, системи та компоненти", важливі для роботи станції, від атак або диверсій;

- не вживати жодних дій, які можуть підірвати ці принципи.

"Проте зараз на станції порушені всі п’ять принципів, - говорить Сергій Денісенко. - Про жодну безпеку експлуатації станції не можна говорити взагалі. Навпаки, росіяни постійно підтримують на станції значний рівень небезпеки, намагаючись в такий спосіб шантажувати світ. На станції міститься велика кількість ядерних матеріалів і відпрацьованого палива, що є потенційним джерелом техногенних аварій. Також росіяни створюють проблеми, які в майбутньому призведуть до неможливості експлуатації реакторів навіть після того, як їм доведеться покинути станцію".

Без води та персоналу

Росіяни не просто хазяйнують на Запорізькій АЕС, але й хочуть запустити її в роботу, приєднавши до російських енергомереж. Для цього вони зараз відновлюють лінію електропередач від Каховської ГЕС до Енергодару, де знаходиться ЗАЕС.

"Голова "Росатома" (Олексій) Ліхачов заявив, що вони мають намір розпочати виробництво енергії на початку 2024 року. Проте незрозуміло, як вони збираються це робити, адже станція потребує великої кількості води, а після знищення Каховського водосховища її нема звідки брати, - розповідає Ольга Кошарна. - Вони, правда, наробили свердловин і збираються качати воду з-під землі. Проте це породить нові небезпеки. Геологи говорять, що відбір значної кількості води з шарів, які знаходяться під станцією, може призвести до зсувів грунту. І як це вплине на стан ЗАЕС, невідомо".

До того ж, за словами експертки, для запуску станції в роботу росіянам критично не вистачає ліцензованого персоналу: "Згідно указу Путіна, вони збираються працювати до початку 2028 року за українськими ліцензіями. Проте навіть це незаконне рішення не вирішило проблеми. Тільки на одну зміну потрібно 200 чоловік з ліцензіями, а зараз на ЗАЕС залишилося всього близько 60 ліцензованих фахівців. Росіяни присилають на ЗАЕС працівників з Курської та Смоленської АЕС. Проте там експлуатуються реактори РБМК (такі, які були на Чорнобильській АЕС - "Апостроф"), і перевчити їх за два місяці неможливо. Для того, щоб отримати ліцензію для роботи з ядерними установками, людина працює 10 років".

Відтак ще раз підтверджується істина, що єдина організація, яка може ефективно убезпечити Запорізьку АЕС - це ЗСУ. І вони активно над цим працюють. Як розповів нещодавно керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов, спецпризначенці вже тричі робили спроби створити плацдарм на лівому березі Каховського водосховища і взяти під контроль ЗАЕС. Проте такі спроби поки що були невдалими.

За словами Кирила Буданова, на сьогодні єдиним позитивним результатом спроб звільнення ЗАЕС є набуття досвіду форсування водних перешкод, який ЗСУ використовують на інших ділянках фронту, включаючи висадки у Криму. Але, можливо, якось цей досвід стане в нагоді й на самій ЗАЕС, яку необхідно вирвати з лап російських окупантів, щоб вони більше не могли використовувати її як інструмент ядерного тероризму.

Читайте також: Для цього треба формувати умови: генерал про подальший наступ ЗСУ і звільнення ЗАЕС

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі