RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скільки у вас під "подушкою": від правильної ініціативи Зеленського постраждають прості українці

Чого чекати від ініціативи влади про разове декларування доходів

Чого чекати від ініціативи влади про разове декларування доходів Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський згадав свою передвиборну обіцянку провести в Україні амністію капіталів на підставі разового декларування доходів, запропонувавши Кабінету міністрів розробити відповідний законопроект у тримісячний термін. Як правило, такі ініціативи є передумовою до введення загального декларування доходів і майна громадян, і подібні спроби робилися в нашій країні вже кілька разів, але так поки ні до чого не привели. Цілком ймовірно, що в нинішньому році влада все-таки доведе справу до кінця, тим більше, що це - нормальна практика для цивілізованих країн. Амністія капіталів покликана, в першу чергу, вивести з "тіні" капітали "підпільних" мільйонерів, але є серйозні побоювання, що постраждають, як завжди, "маленькі" українці.

Президент Володимир Зеленський пропонує Кабінету міністрів розробити та внести в парламент законопроект про разове декларування доходів - про так звану "нульову" декларацію.

Уряд має підготувати законопроект у тримісячний термін. У роботу над документом будуть залучені експерти, представники бізнесу, народні депутати.

Нагадаємо, "нульова" декларація і податкова амністія були частиною передвиборної програми кандидата в президенти Володимира Зеленського, і про це він говорив ще навесні 2019 року.

І ось тепер, через рік із гаком, тепер уже президент Зеленський "згадав" про свою передвиборну ідею.

Утім, свою пропозицію глава держави не деталізував, але важливі саме деталі, так як відомо, що в них "криється диявол". Або ангел – залежно від того, яка ставиться мета.

Треба сказати, що і до Володимира Зеленського в Україні висловлювалися ідеї про введення загального декларування доходів, "амністію" капіталів і, як відправну точку для цього, "нульову" декларацію. Але жоден із законопроектів досі так і не був прийнятий.

Слід також зазначити, що пропозиції глави держави прозвучали на тлі підписання ним же закону (№1210) "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві". Цей документ викликав протести бізнесу, проти нього висловилися практично всі бізнес-асоціації країни.

При цьому сам закон вже встигли охрестити "податковим терором". Зокрема, набуття чинності цим законом може вдарити по так званих стартапах. Серед найбільш одіозних норм закону - розширення прав контролюючих органів, посилення контролю, зокрема, за іноземними компаніями.

Декларація - справа добровільна

Але повернемося до "нульової" декларації. Як буде цього разу? Чи буде уряд розробляти принципово новий документ, чи скористається попередніми напрацюваннями?

Глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів "Апострофу", що ще у вересні 2019 року він подав до Верховної Ради законопроект, який передбачає "нульове" декларування доходів і активів та їхню подальшу амністію (№1232).

Верховна Рада УкраїниФото: Getty images

Відтоді законопроект "лежить" у Раді без руху. За словами Гетманцева, новий законопроект напрацьовуватиметься на базі цього документа.

Очевидно, що під час роботи над новим законопроектом у початковий тест вноситимуться зміни. Однак базові принципи, ймовірно, збережуться.

Відповідно до законопроекту авторства Данила Гетманцева, об'єктами оподаткування, на які буде поширюватися "нульове" декларування (у законопроекті вживається термін "спеціальне декларування") є: валютні цінності, рухоме і нерухоме майно, цінні папери, частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності та/або фінансові інструменти, інші активи, майно, майнові права.

Важливе уточнення: декларантам не потрібно буде пояснювати походження цих капіталів/активів.

При цьому не можуть бути амністовані кошти, отримані злочинним шляхом.

Подання такої декларації є абсолютно добровільним кроком, заявив Данило Гетманцев. "Якщо людина не хоче щось декларувати, ніхто не може змусити її це зробити", - підкреслив він.

Крім того, за його словами, якщо людина все ж захоче взяти участь в такому декларуванні, вона має вказати ті активи, гроші в готівковій та безготівковій формі, акції, корпоративні права тощо, які планує амністувати. "Якщо доходи та активи отримані легально, вони не підлягають повторному амністії", - пояснив Гетманцев.

Також, за словами Гетманцева, всі громадяни отримають автоматичну амністію своїх капіталів на суму в 400 тисяч гривень. "Тобто фактично навіть не декларуючи, цю суму вони отримають як амністовану", - пояснив нардеп.

Питань більше, ніж відповідей

Проте, ініціатива президента про разове декларування залишає масу питань, на які чітких відповідей поки немає. І найголовніше з них - за що доведеться заплатити і скільки. Адже амністія капіталів і активів не буде безкоштовною. Ідея проста - заплати відносно невелику суму від доходів, з яких раніше не сплачувались податки, і спи спокійно. Найчастіше називається ставка в 5%, за якою будуть обкладатися капітали, що амністуються.

Наприклад, лежить у людини "під матрацом" 10 тисяч доларів. Сума ця була накопичена, наприклад, за 10, 20, а то і більше років. При цьому офіційних доходів у людини немає або вони мізерні. І піди доведи, що заначка була зроблена ще в "лихі 90-ті". І, виходить, що з "кровно зароблених" доведеться заплатити 500 доларів, тобто, за нинішнім курсом, майже 15 тисяч гривень.

500 доларівФото: Getty images

Але, з іншого боку, як уже було зазначено, ці гроші декларувати необов'язково. Куди складніше, наприклад, із машиною або, тим більше, квартирою, які підлягають обов'язковій державній реєстрації. Тобто їх приховати ніяк не вдасться. Але ж, якщо добровільно не вказати той чи інший актив, куплений на "тіньові" гроші, під амністію він уже не потрапить, і тоді з податковою буде вже зовсім інша розмова.

І тут починається "найцікавіше": якщо квартира була куплена 5, 10, 20 років тому (однозначно не виникне питань до нерухомості, приватизованої після розвалу СРСР, коли квартири передавалися безоплатно у власність громадян, які в них на той час проживали), але легальних доходів на той час у людини не було, чи доведеться щось платити в цьому випадку? Чи є тут якийсь термін давності?

Частково цю тему прояснив сам Володимир Зеленський. На прес-конференції з нагоди свого річного перебування на посаді він заявив, що нерухомість можна було б амністувати за ставкою менше ніж 5% від її вартості або навіть за 0% - тобто безкоштовно.

Але це поки неточно, а значить, громадяни продовжують нервувати.

Полювання на "підпільних" мільйонерів

Експерти поки також не готові давати однозначні відповіді на зазначені питання, посилаючись на те, що навіть попереднього тексту законопроекту ще немає. Консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська в розмові з "Апострофом" зазначила, що це не тільки складно, але навіть у чомусь контрпродуктивно.

Дійсно, як можна коментувати норми, які можуть в остаточну редакцію закону не увійти.

Однак все-таки є якісь об'єктивні міркування.

"Думаю, що буде якась автоматична легалізація майна, придбаного в попередні роки, можливо, з певними умовами - наприклад, за кількістю об'єктів або за вартістю. На рівні ідеї повинен бути якийсь базис, який автоматично легалізується для основної маси населення, і підтверджувати нічого особливо буде непотрібно, якщо, умовно, не було куплено 20 квартир, і, якщо це - не особняк вартістю 10 мільйонів доларів, - сказав у коментарі виданню експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ. - Я не думаю, що знахабніють до такої міри, що будуть чіпати минуле. Хоч від них можна чекати чого завгодно, але, напевно, настільки інстинкт самозбереження у них не відмовить".

Те саме стосуватиметься і грошових коштів. За словами Олександри Томашевської, амністія не зачепить якусь дрібницю. "Нікого не буде цікавити тисяча доларів і навіть 10 тисяч доларів. Йдеться про мільйони і мільярди. А пенсіонер, який відкладав "під подушкою", а потім вирішив купити будиночок у селі, - це взагалі не його питання", - сказала експерт.

"А пенсіонер, який відкладав" під подушкою ", а потім вирішив купити будиночок в селі, - це взагалі не його питання" - Олександра ТомашевськаФото: Getty images

Та й перевірити, що у кожного лежить під тією самою "подушкою", просто нереально. Тому мова йде про дійсно багатих людей, які з якихось причин не декларували свої доходи. "За великим рахунком, наші депутати могли б просто обдзвонити цих людей і запитати, скільки вони заплатять. А пересічним громадянам можна лише спостерігати", - вважає експерт.

Заділ на майбутнє

Олександра Томашевська також нагадала, що вже зараз банки моніторять походження грошей українців. "Якщо ви в банк приходите з мільйономготівки, до вас будуть питання. І ви не зможете купити ні будинок, ні машину, нічого", - пояснила вона.

Тому головна мета разового декларування - не тільки і не стільки в тому, щоб покарати "тіньовиків", скільки ускладнити отримання "тіньових" доходів і головне - їхню легалізацію в майбутньому. "Мова не про сьогоднішній день. Це - забіг на 20 років. Людина спочатку декларує якісь гроші, потім (через рік, - "Апостроф") декларує зміну свого матеріального становища - наприклад, він купив Bentley, і тоді він повинен буде підтвердити, що легально заробив гроші (на які купив цей автомобіль)", - пояснила Томашевська.

За її словами, ідея "нульової" декларації та амністії капіталів є рухом у напрямку європейських правил прозорості. "Весь світ йде в цьому напрямку. І, якщо Україна не введе прозорість, ми будемо ізольовані від світової спільноти. Україна буде забороненою країною для перерахування грошей, якщо ми не зможемо довести, що у нас капітали легальні", - вважає експерт.

Олексій Кущ згоден, що мова йде про стандарти, що застосовуються в цивілізованих країнах. Інша справа, що в Україні, як завжди, хороша мета набуває збочених форм.

За словами експерта, перш ніж проводити амністію капіталів, необхідно знизити фіскальне навантаження, прибрати надмірний регулятивний тиск і усунути монополізм. Потім повинен бути запроваджений перехідний період і вже тільки після цього можна запускати жорсткий режим контролю.

Але нічого подібного не сталося (від себе додамо, що, з огляду на підписання президентом закону про "податковий терор", тиск тільки збільшиться). "Це означає, що на наступний день після легалізації компанії знову почнуть виводити гроші в "тінь", - заявив Кущ.

Ініціатор "податкової амністії" Володимир ЗеленськийФото: Апостроф / Александр Гончаров

Таким чином, вважає фахівець, як часто буває в Україні, взяли хорошу західну ідею, і закумуфлювали в неї якісь приховані цілі. Перша з них, на його думку, полягає в легалізації корупційних активів, друга - в підборі "відмички" до доходів трудових мігрантів та простих українців, які вимушено працюють в "тіньовому" секторі. "Оскільки наступним кроком після амністії буде введення обов'язкового декларування, відповідно, приріст активів у вигляді грошових коштів і майна призведе до їх оподаткування. Умовно кажучи, людина попрацювала рік у Польщі, купила квартиру в Україні і, якщо підтвердження офіційних доходів у нього не буде, йому доведеться заплатити податок", - наголосив Олексій Кущ.

І це буде, по суті, податок на інвестування в Україну, додав фахівець.

Світова практика і національні особливості

У ситуації з разовим декларуванням є ще один важливий момент. Припустимо, людина, сповнена почуттям громадянського обов'язку, вирішить все-таки задекларувати доходи, нажиті непосильним, але не зовсім легальним шляхом, заплатити певну суму за право ці доходи легалізувати, а активи, куплені за такі кошти, можливо, навіть амністувати просто безкоштовно, якщо пропозиція Володимира Зеленського реалізується. Чи зможе в цьому випадку такий законослухняний громадянин спасти спокійно? Не факт.

Справа в тому, що в цьому випадку інформація про майновий стан такої людини стане загальнодоступною. Адже, як відомо, те, що знають двоє, знають всі.

До речі, це проблема не тільки України. Наприклад, у Норвегії, яка відома своєю патологічною прозорістю, декларації про доходи та майно громадян викладалися в публічний доступ. Результатом цього стало збільшення кількості крадіжок і пограбувань, що для цієї країни з низьким рівнем злочинності стало справжнісіньким шоком.

Що ж говорити про Україну, де нікого не здивуєш не тільки квартирними крадіжками, а й масовою торгівлею базами з персональними даними громадян.

З іншого боку, в нашій країні такого роду інформація і раніше продавалася, і, зрозуміло, буде продаватися в майбутньому.

Але можуть також з'явитися ризики іншого роду. Наприклад, сусіди по селу, дізнавшись, що люди, які проживають поряд із ними, виявилися дещо більш заможними, ніж передбачалося раніше, захочуть якусь частину їхнього майна перерозподілити на свою користь. В окремих випадках не можна навіть виключити відвертого рекету і шантажу зі сторони злочинних елементів.

Одним словом, проблеми у людей, напевно, будуть. А влада в черговий раз виявляється неготовою до подібних викликів. І ми, схоже, знову потрапляємо в ситуацію, коли хотілося як краще, а вийде, як завжди.

Читайте також

Рай для обраних: що не так з податковою системою в Україні

В Україні податкова система вимагає кардинальних реформ, але рубати з плеча не можна - і ось чому...

Українці, діліться вашими доходами: що передбачає національна стратегія-2030

Більшість положень Національної стратегії доходів, підготовленої урядом, є шкідливими для української економіки

Примус до хабарів: в Україні розпочинаються податкові перевірки бізнесу

МВФ вимагає від України відновити податкові перевірки підприємців, що це означає