RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський, дослухайся до нас, бо Верховна Рада знищує малий бізнес - підприємець з Сумщини

Маргарита Єлькіна розповіла, як виживають підприємці на карантині

Маргарита Єлькіна розповіла, як виживають підприємці на карантині Маргарита Єлькина Фото: facebook.com

Малий та середній бізнес знаходиться у дуже важкій ситуації через введення карантину вихідного дня. Та влада додала підприємцям ще одну проблему, коли Верховна Рада не ухвалила законопроект №4313-д про відтермінування на рік обов’язкових касових апаратів для фізосіб-підприємців. Тепер на підприємців чекають величезні штрафи, і вони ризикують втратити свій бізнес. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла приватний підприємець з міста Путивль Сумської області МАРГАРИТА ЄЛЬКІНА.

— Як на ваш бізнес вплинув карантин вихідного дня?

— У мене продуктовий магазин. І карантин вихідного дня суттєво не вплинув, тому що в мене 100% товарів — це продукти харчування. Але я бачу, що відчувають ті підприємці, у яких господарча група товарів і ті товари, якими не можна торгувати.

— Ви спостерігали за голосуванням у Верховній Раді законопроекту пана Гетманцева? Я так розумію, що вашого магазину це стосується.

— Стосується, звичайно. Не сьогодні, то завтра буде стосуватися мене напряму. Шалені штрафи за це все. І зараз бізнес у такому скрутному становищі, у зв’язку з цим карантином, і спроможність покупців слабка, а податки все-одно платити треба. А компенсаторів гідних цьому немає. Те, що дозволили не платити ЄСВ 2–3 місяці — це дуже маленька компенсація за ті втрати, які несе підприємець. Оренду сплачувати треба, решту податків сплачувати треба.

Наприклад, беремо сферу торгівлі: одна підприємниця в жаху, тому що може взагалі закритися. У неї продукти харчування, які постійно вимагають заморозки. А вона не працює, розумієте? Їй за світло платити треба, а тарифи шалені. І вона на межі закриття.

— Якщо ви зачините свій магазин, чи зможете ви знайти нову роботу? Скільки людей через це, крім вас, можуть втратити роботу?

— Ну, якщо я закрию магазин, роботу втратить мій продавець, звичайно. Моя торговельна точка знаходиться в селі, тож село залишиться без магазину. Навкруги сім сіл взагалі не мають магазинів, вони закрилися вже.

— Тобто мешканці семи сіл щодня будуть змушені збиратися і їхати за хлібом кудись дуже далеко?

— Я беру свій приклад. У мене 25 км від районного центру. Люди почули про це все, що будуть касові апарати, що, можливо, зачиниться магазин. Люди благають не закривати, тому що вони взагалі залишаться без інфраструктури.

— За скільки часу вас би влаштувало попередження від влади про якісь зміни, наприклад введення карантину?

— Не за день, не за три, це зрозуміло. Хоча б за тиждень, це мінімум. Підприємець — це та людина, яка планує свій бізнес. Вона планує бізнес, вкладає гроші й на щось розраховує. Не всі, але більшість податків ми сплачуємо наперед. Тому тиждень — і це замало. Зважаючи на те, яка форс-мажорна ситуація, звичайно.

— Одним реченням можете сформувати свої вимоги до уряду?

— Хочу звернутися до президента та уряду з проханням дослухатися саме до маленьких підприємців. А не так, як Гетманцев — зібрав тих людей для обговорення законів, які взагалі не розуміють, що таке малий бізнес. Ці закони, які ухвалені й підписані президентом — №128-IX і №129-IX — вони знищують саме дрібних підприємців. Це не боротьба з тінню. Ми взагалі на єдиному податку, по спрощеній системі оподаткування сплачуємо податки. На Майдан виходять саме легальні підприємці. Нелегальні не виходять протестувати, їх влаштовує нелегальний спосіб ведення діяльності.

Читайте також

В Україні поділять платників податків: як це позначиться на бізнесі

В Україні хочуть створити так званий клуб білого бізнесу - які ризики це несе та до чого може призвести

Рай для обраних: що не так з податковою системою в Україні

В Україні податкова система вимагає кардинальних реформ, але рубати з плеча не можна - і ось чому...

Українці, діліться вашими доходами: що передбачає національна стратегія-2030

Більшість положень Національної стратегії доходів, підготовленої урядом, є шкідливими для української економіки