RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Транспорт та зв'язок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Польоти уві сні та наяву: чи можна відновити авіасполучення в Україні

Головною проблемою залишається безпека

Головною проблемою залишається безпека Фото: сайт аеропорту "Бориспіль"

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що у 2024 році в Україні може поновитися авіасполучення, перерване з початку російського вторгнення. "Апостроф" розбирався, наскільки реалістично здійснювати польоти в умовах війни, які українські аеропорти найбільше підходять для відновлення авіасполучення та чи готові авіакомпанії знову літати в Україну.

Читайте також: Зеленський зробив неочікувану заяву щодо відновлення авіапольотів

В Україні після майже дворічної перерви може відновитися цивільне авіасполучення. Про це в етері телемарафону повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов.

Нагадаємо, вітчизняний повітряний простір було закрито з початком російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

За словами Олексія Данілова, наразі розглядається декілька варіантів відновлення польотів, проте в будь-якому разі для цього потрібно виконати певні умови.

"По-перше, це захист тих аеропортів, де буде рішення запустити користування літаками. По-друге, має бути готова інфраструктура. Має бути обов'язково задіяний механізм страхування, бо без страховок ніхто цього не робитиме. Ну, і потрібна компанія, яка візьметься за перельоти", – сказав секретар РНБО.

За його словами, як очікується, польоти почнуться вже наступного року.

Дякуємо українським ППО

Зрозуміло, що закриття повітряного простору в самому початку великої війни було пов’язане з питаннями безпеки, адже будь-який літак міг стати зручною ціллю для російської ракети. Скупчення великої кількості людей в аеропортах також потенційно небезпечне.

Але чи змінилося щось принципово в цьому питанні зараз, коли представники влади почали говорити про можливість відновлення авіасполучення (окрім Олексія Данілова про це говорили і в Офісі президента)?

"У росіян може виникнути бажання ударити по цивільних аеродромах, проте наявні засоби ППО здатні відбити подібні атаки, - сказав "Апострофу" міністр інфраструктури України у 2016-2019 роках Володимир Омелян, який зараз служить у військах ППО. - Атакувати ж літаки в повітрі (якщо йдеться про аеропорти на заході України) вони, скоріше за все, нездатні фізично. Та й навряд чи наважаться, зважаючи на те, що вони вже мають величезні проблеми через МН17 (малайзійський Боїнг, який був збитий російським "Буком" 17 липня 2014 року). І навряд чи вони захочуть повторити такий "подвиг".

На думку експерта, наразі теоретично можна розглядати поновлення авіаційного сполучення зі Львова та/або, якщо буде добудована злітна смуга, з Ужгорода: "В разі посилення цих пунктів системами Patriot та засобами збиття "Шахедів", ці аеропорти можна достатньою мірою убезпечити".

В той же час, відкриття столичного аеропорту "Бориспіль" наразі не реалістичне, а тому відповідні заяви просто смішні, вважає Омелян.

"На цьому етапі це завдання не може бути реалізовано ні з військової, ні з безпекової точки зору, ні відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) та Європейської агенції безпеки авіації (EASA)", - пояснив він.

Крім того, за його словами, навіть якщо говорити про аеропорти на заході України, не йтиметься про базування літаків в нашій країні: "Тільки про рейси, коли літак приземляється на аеродромі, протягом години-півтори проводить висадку й посадку пасажирів, а потім відлітає назад".

Краще зачекати

Втім, далеко не всі дивляться на це так само оптимістично.

Джерело "Апострофа", пов’язане з національною авіаційною галуззю, заявило, що відновлення авіапольотів на сьогодні є утопією.

"Розумна людина зараз про це говорити не буде", - відрізав співрозмовник видання.

Керівник безпекових програм центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук також вважає, що наразі про відкриття авіасполучення в Україні говорити зарано.

"Україна не має сьогодні панування в повітрі й тому, навіть попри значне посилення ППО, прориви ракет можливі. Росіяни дуже багато обстрілюють аеродроми, наразі військові (Старокостянтинів, Миргород тощо), і немає ніякої гарантії, що в якийсь момент вони не вирішать обстріляти й цивільні", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Він нагадав, що наша країна має досвід організації транспортного сполучення в умовах постійної небезпеки ворожих нападів, і це - "морський коридор".

"Проте в даному випадку йдеться про вантажні, а не пасажирські перевезення. До того ж, навіть у разі враження суден, є велика ймовірність порятунку екіпажу. Натомість при враженні літака загибелі людей уникнути, скоріше за все, не вдасться", - резюмував Лакійчук.

З колегами згоден й експерт у сфері транспорту Кирило Новіков.

"Допоки не буде забезпечено 100%-ї та навіть 110%-ї безпеки з точки зору захисту аеропортів, говорити про поновлення польотів не можна", - сказав він у розмові з виданням.

До речі, в нинішніх умовах, коли в Україні продовжуються бойові дії, на поновлення польотів не погодяться й наші міжнародні партнери.

"Ми працюємо за європейськими протоколами, а європейські протоколи визначають небо над Україною як закрите. Навіть якщо закінчиться фаза активних бойових дій, я думаю, жодна організація не візьме на себе відповідальність дозволити літати. Нам що, потрібно повторення MH17? Думаю нікому це не потрібно. Тому краще перечекати, ніж ризикувати", - сказав Новіков.

Привіт старим та новим друзям

Рано чи пізно умови для відновлення в Україні авіасполучення з’являться, але польоти не розпочнуться тієї ж миті.

За словами Кирила Новікова, за майже два роки відсутності авіасполучення у країні відбулися певні процеси – були втрачені цілі колективи аеропортів, компанії, які займалися кейтерингом, обслуговуванням пасажирів та вантажів, постачанням палива для літаків тощо.

"Уявимо, що небо гарантовано на 100%, і тоді з дати (відкриття авіасполучення) потрібно буде декілька місяців, щоб привести до ладу наземну інфраструктуру, повернути компанії, повернути колективи, пройти там, де потрібно, сертифікацію, бо якщо аеропорт не працює, він втрачає сертифікат. Частина аеропортів відновиться швидше, іншим буде потрібно більше часу", - каже експерт.

Щоб здійснювати польоти, потрібні не тільки аеропорти (та, звичайно, пасажири), але й авіакомпанії, які захочуть та зможуть літати в Україну.

Втім, як стверджують джерела "Апострофа", така зацікавленість в іноземних перевізників є, і вони готові розпочати перельоти "як тільки, так і одразу".

"Будуть наші постійні партнери, які давно до нас літали, - Wizz Air, Ryanair. Вони до нас періодично приїжджають, спілкуються з нашими авіаційниками, підтримують їх принаймні морально, кажуть, що вони готові", - погоджується Кирило Новіков.

Проте на першому етапі відновлення авіасполучення базовим перевізником має стати українська авіакомпанія, вважає Володимир Омелян.

"Можливо для цього варто створити державну авіакомпанію на базі МАУ, яка наразі переживає банкрутство", - сказав він.

Кирило Новіков, своєю чергою, не виключив, що на базі МАУ з’являться нові авіакомпанії, при цьому на ринок можуть вийти й взагалі нові вітчизняні гравці. В цілому, на думку експерта, йтиметься про те, що чотири-п’ять українських компаній а також до п’яти іноземних компаній повернуться до здійснення авіапольотів досить швидко.

Читайте також: Ще до закінчення війни: в Ryanair озвучили можливий план відновлення польотів в Україну

Новини партнерів

Читайте також

Поза зоною досяжності: хто погасив "Київстар" і коли він запрацює

Компанія Київстар зазнала масштабної хакерської атаки, коли відновиться зв'язок та чи є загроза для інших мобільних операторів України

Поляки нахабніють: між Києвом і Варшавою розгорається новий конфлікт

Польські перевізники погрожують перекрити пункти пропуску на кордоні з Україною - що відбувається

З думкою про вас: що буде з "Київстаром" після арешту акцій

Як вплине на роботу мобільного оператора Київстар арешт корпоративних прав Михайла Фрідмана у компанії