RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Київ музейний: місця, які варто відвідати

18 травня - міжнародний день музеїв. Розповідаємо про цікаві музеї столиці

18 травня - міжнародний день музеїв. Розповідаємо про цікаві музеї столиці Батьківщина-Мати Фото:architectureguru.ru

Міжнародний день музеїв, що відзначається 18 травня - чудова нагода дізнатись про найвідоміші музеї Києва, які ваблять до себе туристів звідусіль. А, можливо, й відвідати один з них.

Національний художній музей України

Адреса: вулиця Михайла Грушевського, 6.

Години роботи: 10:00 – 18:00. Вихідний – понеділок.

Національні художні музеї – зазвичай must-see для кожного туриста європейської столиці. Не є винятком й київський. Стіни готичного архітектурного шедевру авторства Владислава Городецького ховають у собі чимало навіть для тих, хто далекий від живопису чи графіки.

У Національному музеї експонуються твори українських художників та скульпторів від давнини до сучасності. Поряд із традиційним іконописом, пафосною класикою чи бароко зразків ХІV-ХVІІІ століття – чимала колекція витворів модерністів, авангардистів, соцреалістів та інших непересічних особистостей минулого. Сучасне мистецтво, подекуди доволі красномовне й провокаційне, приваблює увагу кожного відвідувача. Поза тим, постійно оновлюються тимчасові виставки й інсталяції. Подивитись є на що, а заодно збагатити культурний досвід новими іменами.

Шоколадний будинок

Адреса: вулиця Шовковична, 17/2

Години роботи: 10:00 – 18:00. Вихідні – понеділок, четвер.

Дім зі "смачною" назвою – не менш привабливий і на вигляд, адже зовні й справді нагадує витвір видатного кондитера. Всередині будиночок також дуже цікавий. Зали на другому поверсі вражають розкішшю і виконані в різних архітектурних стилях, на основі яких отримали й назви: Мавританська, Ренесанс, Модерн, Біла, Візантійська, Французька, Рококо. Розмаїття архітектурних стилів втішать любителів роздивлятися довкола.

Шоколадний будинок – це філія Національного музею "Київська картинна галерея". Для відвідувачів він почав працювати у 2010 році. Тут постійно проходять художні виставки, музичні концерти та майстер-класи.

Національний науково-природничий музей НАН України

Адреса: вулиця Богдана Хмельницького, 15

Години роботи: 11:00 – 18:00. Вихідні – понеділок, середа

Радість для дітей і дорослих – надзвичайно красиві діорами, чучела величезних тварин, гігантські кістки та шелест невідомих рослин. Малюнки чудовиськ, що давно вимерли, рідкісні каміння – все це створює атмосферу доісторичного світу.

Експозиція ділиться на археологічну, палеонтологічну, зоологічну, ботанічну та геологічну частини. Відповідно музей представляє як давні знаряддя праці та стародавні музичні інструменти, так і експонати рідкісних тварин та рослин. Усе це створює видовищну атмосферу і водночас збагачує новими знаннями.

Музей "Золоті ворота"

Адреса: вулиця Володимирська, 40-а. Ст. м. "Золоті ворота"

Години роботи: 10:00 – 18:00. Вихідний – понеділок.

Колишня оборонна фортеця Києва нині не так вже схожа на зразок архітектури ХІ століття, натомість усередині збереглись стіни проїзду тих часів. Усередині також працює павільйон-музей "Золоті ворота", присвячений історії головних воріт Києва, а також виставка реконструйованого стародавнього одягу. А з верхніх ярусів відкривається чудова панорама міста.

Офіційно "Золоті ворота" були відкриті в 1982 році, до 1500-річчя Києва.

Національний музей історії України

Адреса: Володимирська, 2

Години роботи: 10:00 – 18:00. Вихідний – середа.

Один із найкращих музеїв Києва містить одну з найбільших історичних колекцій Європи. Тут понад 800 тисяч унікальних пам’яток: нумізматичні зібрання, археологічні та етнографічні артефакти. Зразки холодної та вогнестрільної зброї, посуду, рідкісних книг, козацьких документів і картин. Тут і стародавні часи, і епоха Київської Русі, і унікальні меблі вікторіанської епохи.

Окремо варто звернути увагу на експозицію "Катерининський вік" та телеграфний апарат системи Юза, що являє собою передову техніку кінця XIX ст. Словом, справжня машина часу і обов’язкова для відвідування кожного українця, хоча іноземці тут – нерідкі гості. Історія тут стає значно ближчою.

Національний музей історії України у Другій світовій війні

Адреса: вулиця Лаврська, 44

Візитівка Києва, розташована на схилах Дніпра, на околиці Печерська – величезна Батьківщина-Мати, що є одним із оглядових майданчиків Києва. До складу музею входить також Меморіальний комплекс площею близько 10 га, що містить понад 300 тисяч експонатів, Вічний вогонь, виставка військової техніки та Алея міст-героїв. Тут уся атмосфера пронизана найбільш кровопролитною війною історії людства. Експонати чудово доповнюють концепцію усього комплексу: старі фото, військові мундири, листи, зброя – все це має потужний енергетичний вплив на кожного відвідувача.

Національний музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків

Адреса: вулиця Терещенківська, 15-17

Години роботи: 10:30-17:30. Вихідні - понеділок, вівторок

Музей містить понад 25 тисяч експонатів із різних колекцій, переважно твори зарубіжного мистецтва. Це середньовічні картини та скульптури, візантійські ікони VI століття, зразки китайського, японського та індійського живопису. Гордість музею – картина видатного художника Дієго Веласкеса "Портрет інфанти Маргарити", а також роботи Джованні Белліні та дві роботи серії Франциско Гойї. Є в музеї твори Рубенса, Тенірса, Буше та інших відомих майстрів. Є колекція Єгипту, що містить стародавні раритети, а також виставка антикварних меблів та предметів декоративно-ужиткового мистецтва.

Водно-інформаційний центр/Музей води

Адреса: вулиця Грушевського, 1В

Години роботи: 10:00 – 16:00. Вихідні – понеділок, вівторок

Музей води розміщений у колишній водонапірній вежі, що є частиною першого київського централізованого водопроводу. Тут можна дізнатись усе про гідросферу нашої планети – до того ж самому до неї долучитись. Тут, наприклад, є окрема кімната з кранами, з яких постійно тече вода – взірець нераціонального споживання води. Є унітаз величиною з людський зріст. Є грот, що дає можливість спостерігати за таненням льодовиків, зародженням дощу та виверженням гейзерів.

В одній з кімнат є макет, на якому можна змінити русло ріки, перевірити силу водного насосу та погратися з мильними бульбашками.

Також у музеї присутній великий басейн із живими рибками – японськими карпами, що вистрибують над водою, якщо дуже близько піднести долоні до води. Словом, і малеча, і дорослі обов’язково будуть у захваті, а похід родиною – це чи не найкращий варіант для цього музею.

Музей історичних дорогоцінностей України

Адреса: вулиця Лаврська, 21, корп. 12

Години роботи: 10:00 - 16:45. Вихідний – понеділок.

Для закоханих у дорогоцінності, ювелірів та звісно – любителів історії. Музей є філіалом історичного. Тут зібрані прикраси й коштовності усіх можливих історичних епох – від бронзової та античності до наших днів. Наприклад, увагу привертає експозиція "Скіфське золото", родзинкою якої є золота пектораль з кургану Товста могила. 56 тисяч експонатів розташовані в 9 залах в залежності від епох: Київська Русь, Велике переселення й Середньовіччя, вироби українських і російських ювелірів різних століть, церковні коштовності й навіть фрагмент інтер’єру лаврської Проскурні (хлібопекарні).

Музей популярної науки і техніки "Експериментаніум"

Адреса: проспект Степана Бандери, 6Д

Години роботи: вівторок-п’ятниця – 12:00 – 19:00. Субота-неділя – 10:00 – 20:00

Музей, у якому можна торкнутися науки в прямому сенсі цього слова. Близько 300 інтерактивних експонатів, що дозволять зануритись у світ фізики, механіки, оптики, акустики та інших неймовірно цікавих речей. Оптичні ілюзії, матеріали, що легко змінюють форму, 3D принтер – тут не злічити шедеврів науково-технічного прогресу. Є тут куточок детальної анатомії й навіть справжній пожежний автомобіль! Ніхто не йде з музею, не залізши в нього. Є об`єм канцерогенів людини, яка щодня викурює пачку цигарок, купа музичних інструментів, звукоізоляційна кімната, лазерний лабіринт та стілець із цвяхами. Та що там – краще раз побачити. Діти просто у захваті, але й батьки зазвичай не відстають у освоєнні експонатів.

Музей народної архітектури й побуту України/Музей під відкритим небом в Пирогово

Адреса: с. Пирогів, вулиця Академіка Тронька, 1

Години роботи: 10:00 – 17:00. Вихідний – середа

Надзвичайно цікава локація не лише у етнографічному сенсі, а й у естетичному. На живописних галявинах розташувались 275 експонатів народної архітектури з XVI по XX століття, включаючи церкви, вітряки, пасіки. Садиби з сільськими будинками й господарськими будівлями зображені у точній відповідності з особливостями планування поселень кожного історико-етнографічного регіону. Відповідно, тут є Подніпров’я, Карпати, Південь, Слобожанщина, Полтавщина тощо. Також можна побачити предмети побуту, одягу, посуду, меблів, знаряддя праці та витворів народного мистецтва.

На території музею регулярно проводяться ярмарки й майстер-класи, де можна не лише купити рідкісну річ, а й навіть долучитися до її створення.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму