RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Транспорт для "обраних": як шахраї вирішили нажитися на бідних киянах

За перепустки в інтернеті просять 200 гривень

За перепустки в інтернеті просять 200 гривень Спеціальна перепустка для проїзду в громадському транспорті Фото: УНІАН

Варто ввести в гуглі словосполучення "перепустка на транспорт Київ", як одразу видає слово "купити". Це й не дивно: є попит – обов’язково знайдеться й такого роду пропозиція. Тим паче, що підробити їх не складно – документи робили на два тижні й не надто переймались додатковими засобами захисту. Чи бореться поліція з виробниками фальшивих перепусток і яке покарання загрожує за такі дії - з'ясовував "Апостроф".

З 5 квітня проїхатись громадським транспортом у Києві можуть лише "обрані" - працівники критичної інфраструктури та підприємств, де видали перепустки. КМДА виготовила 437 тисяч спецперепусток.

Але вже напередодні суворих обмежень у мережі з’явились оголошення про продаж перепусток.

Наразі сторінку одного з "продавців" видалено, але наші колеги з "Сегодня" встигли поспілкуватись із "підприємцем", який підтвердив, що висилає такі перепустки з мокрими печатками "Новою поштою". Перепустка видається буцімто від КП "Київтеплоенерго", на що у комунальному підприємстві зауважили: кожен їхній працівник має службове посвідчення.

Фактично у перший же день нововведення на торгівлі несправжніми перепустками піймали підприємливу 18-річну дівчину. Вона продавала "картки" за 200 грн, а бонусом можна було отримати довідку про працевлаштування у лікарні.

"Наразі це поки що єдиний зафіксований випадок, за яким відкрите кримінальне провадження, - коментують "Апострофу" у прес-службі Нацполіції Києва. – Але такі звернення у нас є, і ми перевіряємо".

Таких злочинців судитимуть за частиною 1 ст. 358 КК України – підробка офіційного документу. Санкції даної статті передбачають штраф до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, не вельми розумно було витрачати час та гроші на додатковий захист, оскільки перепустки знадобляться всього на пару тижнів. Але чиновник зауважує, що розраховує на мудрість та сумлінність киян.

Зазначимо, що у справжніх перепусток є одна риса: золоте обрамлення навколо герба Києва в правому верхньому кутку.

Перепустка на користування громадським транспортомФото: kyivcity.gov.ua

Разом з тим, працівники "Київпастрансу" віддають звіт у тому, що фізично не зможуть перевірити достовірність абсолютно всіх перепусток, особливо за наявності великих черг. Тож сподіваються на допомогу правоохоронців.

"На кожній станції, на кожній зупинці правоохоронці перевіряють спеціальні перепустки, - говорить "Апострофу" представник прес-служби Нацполіції у Києві. – Ми посилили варіант несення служби щодо дотримання протиепідемічних заходів пасажирами в транспорті".

"Апостроф" також звертався за коментарями у КП "Київпастранс" і Департамент транспортної інфраструктури в Києві. Але на момент виходу матеріалу інформації з відомств не надали.

До речі, для бажаючих пересуватися містом або ж допомогти ближньому кияни організували низку чатів у соцмережах Viber і Telegram. Там можна знайти водія або попутників і дістатися з точки А в точку Б, не сплачуючи шалених сум за таксі.