RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бомбосховищ не передбачено: чи можна сховатися під час тривоги у "Київській Венеції"

"Апостроф" перевірив роботу укриттів одного з мікрорайонів Києва

"Апостроф" перевірив роботу укриттів одного з мікрорайонів Києва На Русанівці є 20 укриттів Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

Трагічні події в ніч на 1 червня, коли під час ракетної атаки в Києві загинули троє людей через зачинене укриття, спричинили жорстку реакцію влади, хоч і запізнілу. Але так чи інакше зараз у столиці проходять масові перевірки об'єктів цивільного захисту. Станом на 7 червня перевірено 1849 бомбосховищ, з яких 596 об'єктів (32%) не готові до використання, ще 242 (13%) було зачинені на момент перевірок. "Апостроф" у свою чергу вивчив стан укриттів "Київської Венеції" – Русанівки.

Об'єкти цивільного захисту поділяються на бомбосховища (монументальні підземні споруди, що дозволяють вижити навіть під час ядерного удару) та укриття – підвали різних будівель. Повноцінні бомбосховища на Русанівці відсутні – їх не дозволяли будувати намивні ґрунти, на яких у 60-70 роках минулого століття будувався район. Але офіційно, відповідно до мапи укриттів у додатку Київ цифровий, в мікрорайоні є 20 укриттів.

Дивіться: Були притулком ще в дохристиянські часи: як виглядають древні Китаївські печери у Києві. Фото

1. Русанівська набережна 12/3. Дитячий садок

Замок, що висить, на маленьких воротах дошкільного навчального закладу, вводить в оману. Вони відкриті. До укриття ведуть роздруковані на принтері оголошення "Укриття" зі стрілочками. Вони ведуть до овочесховища, що стоїть за 50 метрів від будівлі дитячого садка. Тут, власне, й укриття. Двері - навстіж. У колишньому погребі – три кімнатки. У двох – стільчики та столики, у третій – побутові речі. Запаси води, якісь коробки, за фіранкою – біотуалет.

"У нас у садочку 48 дітей, але якщо тривога буде вночі, ми готові прийняти 80 людей", – каже Роман. Він чергує за системою "доба через три".

Укриття у дитячому садку на Русанівська набережна, 12/3 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у дитячому садку на Русанівська набережна, 12/3 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

"А ви до мене заходьте, – кричить через паркан Анатолій Михайлович, що чергує у сусідньому садочку. – У мене те саме і не гірше".

Читайте: "Перевіряйте, фотографуйте": Кличко закликав киян повідомляти про доступність притулків через "Київ цифровий"

2. вул. Ентузіастів 41/2. Дитячий садок

"Все це, я вважаю, неправильно. У самій будівлі безпечніше. Якщо сидіти під час тривоги в центральному коридорі на першому поверсі – то з боків по три стіни, і зверху три бетонні перекриття. Персонал там тривогу і перечікує. А діти, так наказано в інструкції – у погреб. Хоча там дах – дошки землею присипано", – каже Анатолій Михайлович.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

Потрібно одразу зазначити, щоб не повторюватися – всі укриття в дитячих садках знаходяться в колишніх овочесховищах. У підвалах власне садків місця немає – там різні труби-комунікації.

3. бульвар Шамо 17а. Фізико-математичний ліцей

Укриття, до якого ведуть стрілочки (власне, вказівники є скрізь, де укриття працюють), знаходиться у відремонтованому буквально до війни підвалі. Там раніше був спортзал, і водночас конференц-зал. У принципі, якщо немає тривоги, то укриття за основними призначеннями і працює. А стільчики поставити – хвилинна справа.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

"Наше укриття може прийняти 250 осіб. Але максимум, що в нас було – троє людей. Причому двоє – з одним прізвищем. Постійно приходять", – розповідає Тетяна Михайлівна, яка до роботи у школі черговою працювала машиністом аміачних холодильних установок.

4. бульвар Шамо 17. Школа

"У нас підвал 120 метрів квадратних, укриття розраховане на 180 осіб. Вдень сама чергую, а на ніч помічник приходить, чоловік. Бо вночі все може бути. А максимум до нас людей п'ять під час тривоги приходило", - каже Ніна Андріївна.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

Знову ж таки, слід зазначити, що школи в районі типові, укриття розташовані у підвалах біля спортзалу. І там навіть не два, а три входи-виходи – через центральний вхід, через кухню їдальні, і просто так, на вулицю.

5. бульвар Шамо 18. Школа

Школа, в якій діти навчаються лише з 1 по 4 класи, знаходиться у приміщенні колишнього дитячого садка. Так як будова для садків стандартна, то укриття - теж у колишньому овочесховищі.

Укриття у школі на бульварі Шамо 18 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у школі на бульварі Шамо 18 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у школі на бульварі Шамо 18 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

"Якщо приходять під час тривоги - ми супроводжуємо. Але поки що ніхто не приходив", - зізнається Ольга, яка крім того, що охоронець, ще працює в школі прибиральницею.

6. вул. Ентузіастів 35/2. Дитячий садок

Вхід навстіж, але черговий мабуть десь ходить. Втім, якщо треба, то відповідальна особа доступна по телефону, який вказаний на табличці на вході до дошкільного закладу. Такі таблички висять біля всіх садків.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

7. вул. Ентузіастів 29/3. Школа

Вхід в один із входів-виходів у укриття (який просто так, а не через центральний вхід чи кухню), обкладений мішками з піском.

"Дуже корисно на випадок пожежі. Та й просто так - додатковий захист. Дай бог не знадобиться. Взагалі у нас цього року нікого ще не було - люди після лютого-березня як відвикли від обстрілів, так потім і не звикли", - каже завуч із навчально-виховної роботи Тетяна Борзенкова.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

Вона теж чергує. Вони так вирішили по школі, що чергуватимуть охоронець, і хтось із учителів. А укриття розраховане на 259 осіб.

8. вул. Ентузіастів 25. Будинок

Жодних табличок з вказівниками. Жінка, що заходить в експрес-маркет, на питання "Де тут у вас укриття", здивовано знизує плечима. Така ж реакція у відвідувачів кав'ярні, яка знаходиться в торці будинку.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

Вхід у укриття, виявляється, знаходиться поряд біля входу до кав'ярні. Двері навстіж, всередині - темрява і сліди ремонту.

9. вул. Ентузіастів 11. Будинок

Табличка, що тут укриття – лише безпосередньо біля входу до підвалу. Сходи буквально впираються в санвузол і душову. Глибоко вдалині освітлений коридор. На вигук "Добрий день, є тут хтось?" десь вдалині лунає "Зараз".

Охоронець Владислав, що у цьому ж будинку працює слюсарем-сантехніком-електриком тощо, трохи заспаний.

Укриття в будинку на Ентузіастів 11 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття в будинку на Ентузіастів 11 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

"Вночі було сорок осіб. Прийшли години о третій, і пішли години о сьомій. Не спав - мало чого. А відвідувачі сиділи на стільчиках і в смартфонах. Зв'язок є. У нас нагорі - офіси аж двох інтернет-провайдерів. А ще ремонт буде. Вже з жеку приходили", – каже Владислав.

10. вул. Ентузіастів 13б. Дитячий садок

Вказівники є, овочесховище є, але закрите. Написано, що ключі у чергового, який у садочку, але садок теж закритий. Але можна зателефонувати – номер додається.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

Читайте: Треба карати і дуже жорстко: чому у Києві не працюють бомбосховища

11. бульвар Шамо 18/2. Педагогічний інститут

Укриття знаходиться у підвалі, на місці колишнього тиру. Незважаючи на те, що інститут раніше був педучилищем, і там навчалися переважно дівчата на вихователів та вчителів початкових класів. Стріляти їм особливої потреби не було.

Укриття у Педагогічному інституті на Бульварі Шамо Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у Педагогічному інституті на Бульварі Шамо Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у Педагогічному інституті на Бульварі Шамо Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

"Нічого не поробиш – типова будівля. Але буквально одразу після побудови тир розділили на дві частини та зробили гуртки хореографії. Загалом ми місцевих просимо, якщо що, до нас не особливо приходити: у нас гуртожиток, 70 дівчаток, і якщо тривога – мешканці будинків просто не вмістяться. Дихати не буде чим. Хоча в перші дні після початку війни до 150 осіб приходило", – розповідає охоронець Олексій.

12. вул. Ентузіастів 11/3. Дитячий садок

Неподалік біля входу до колишнього овочесховища нудьгує за смартфоном охоронець. Цікавиться, як там справи в інших укриттях району, і запрошує спуститися вниз подивитися. В укритті все стандартно.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

13. вул. Ентузіастів 7/4. Школа

Укриття стандартне, як і у всіх школах такого типу споруди. Єдине, закрили вхід-вихід через кухню.

Укриття у школі на вул. Ентузіастів Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у школі на вул. Ентузіастів Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

"Все одно відвідувачів немає. А так два виходи, як належить по-мінімуму. І мішки з пісками", - каже чергова Віра.

14. бульвар Шамо 12. Будинок

Це відносно новий будинок, він вибивається з архітектурного ансамблю району та обнесений парканом. Загалом вважається елітним. Охоронець біля в'їзду на територію на питання "Де притулок?" ліниво махає рукою – мовляв, там, за будинком.

За будинком у кафе святкують чийсь день народження, жінка з собакою на руках біля під'їзду каже, що "укриття не в самому будинку, а в тій споруді з вежею". Входи в споруду з вежею запаяні практично намертво, а з іншого боку – баки для сміття. Водій одного з місцевих автомобілів каже, що укриття – якраз навпроти баків.

Укриття у будинку на бульварі Шамо 12 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у будинку на бульварі Шамо 12 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

Знайшов. Відкрите. Спускаюся в темряву, мало не ударяюся головою об трубу, і, ввімкнувши ліхтарик, виявляю таблички "Пам'ятайте: укриття – надійний захист" і чомусь "Середня школа №137". У підвалі триває ремонт.

15. Русанівський бульвар 11/11. Будинок

Тут також триває ремонт. Найяскравіше і найновіше – це табличка, що тут укриття.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

16. бульвар Шамо 5. Школа

У підвалі нового корпусу школи – величезна територія. Укриття розраховане на 400 осіб. Жартуємо з охоронцем Юрієм, що після війни тут можна відкрити боулінг. Умивальники, душ, шість туалетів, зокрема для людей з обмеженими можливостями. Запаси води у 6-літрових каністрах, всього 360 літрів. У підсобних приміщеннях – аптечки, бойлери, лопати та ломи.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

"У нас два входи-виходи, але треба бути готовими до всього", - пояснює Юрій щодо ломів.

17. бульвар Шамо 9/1. Дитячий садок

Двері в укриття – навстіж, а охоронець (він чергує вже чотири дні, бо "бабуся-змінниця" пішла у відпустку) поливає зі шланга квіти. В укритті – обігрівач ("Про всяк випадок, тут навіть влітку не жарко", – каже Володимир), а підлога встелена килимами.

"Вночі була тривога. Прокинувся – дивлюся, в будинку навпроти: там світло ввімкнулося, там. Відчинив ворота. Але ніхто не прийшов, – засмучено каже черговий. – А ще вчора комісія була, п'ятеро людей: держслужба з надзвичайних ситуацій, поліція і з управління освіти. А сьогодні вони у сусідів".

18. вул. Ентузіастів 1/5. Дитячий садок

У сусідів комісія вже закінчилася, і радісна завуч дошкільного закладу Вікторія Капустян ділиться думкою про те, що на Русанівці укриттів все одно мало.

Укриття на вул. Ентузіастів у дитячому садку Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття на вул. Ентузіастів у дитячому садку Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

"От поруч довгий будинок, цілком можна зробити укриття, але не роблять. У будинку, де АТБ – чудовий підвал, здається, бомбосховище було. А вони кажуть – у нас тут фотостудія", - каже Вікторія.

19. Русанівська набережна 8. Будинок

Будь-які таблички відсутні. "Де укриття? Десь там, ви вздовж стіночки пройдіть", - каже жінка біля під'їзду. Протискаюся між стіночкою та чагарниками бузку – точно вхід. Відкритий. Але там ремонт.

Укриття у будинку на Русанівська набережна 8 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1
Укриття у будинку на Русанівська набережна 8 Андрій Кузьмін / Апостроф
1 / 1

20. Русанівська набережна 10. Будинок

Вказівники також відсутні. Офіціант кафе "Моменти", який сидить на перекурі, Валентин каже, що незважаючи на те, що в "Києві цифровому" підвал будинку значиться, як укриття, їм сказали, що найближче укриття у будинку №8.

Фото: Андрій Кузьмін / Апостроф

У торці будинку №10 знаходжу вхід до підвалу, поліцейська машина, п'ятеро поліцейських та охоронець підвалу Василь. У шкарпетках. Поліцейські кажуть, що надійшов сигнал – мешканці стукають у двері укриття, але ніхто не відчиняє. Василь пояснює, що у будинку є магазин побутових товарів Watsons, "Сільпо" та ще п'ять закладів громадського харчування. І у кожного закладу – своя частина підвалу. А він охороняє дві кімнати, де склад, там душно, немає води та туалету, а якщо пробити стінку далі, то можна потрапити на кухню ресторану грузинської кухні "Чачаварня".

Поліцейські складають протокол за фактом - у цьому підвалі має бути укриття, його немає, і підвал точно як укриття не придатний. Дівчина-поліцейська каже, що розбиратимуться – як таке приміщення потрапило до офіційного переліку "Києва цифрового".

У результаті, якщо говорити про Русанівку, то в районі поки що не готові до використання 25% укриттів, не змогли відкрити – 5%.

Дивіться: Це якийсь жах: у мережі показали фото укриттів у Києві