RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У черзі за дозою: як кияни вакцинуються від коронавірусу

Репортаж про те, як кияни отримують щеплення в центрі вакцинації

Репортаж про те, як кияни отримують щеплення в центрі вакцинації Біля МВЦ за вакцинами кілометрова черга Фото: kyivcity.gov.ua

Другий тиждень у Києві та інших містах України працюють центри вакцинування від коронавірусу для всіх охочих. Столичний центр знаходиться у Міжнародному виставковому центрі (МВЦ), а педагогів окремо вакцинують у школах. "Апостроф" побував у пунктах вакцинації у Києві.

Вчителі - еліта

4 червня, п’ятниця. Біля школи №73, що знаходиться на Нивках, невеликі компанії елегантних пані: педагоги стоять у черзі на щеплення.

Більшість із вчителів, із якими спілкувався "Апостроф", вирішили прийти лише тому, що щеплення проводиться американською вакциною Pfizer.

"Якби була китайська чи індійська, я би не пішла, - говорить викладачка університету, пані Марина. – Але до цієї вакцини ставимося позитивно. Тому мене порадувала інформація, що наш університет приєднався до програми саме цієї вакцини".

"Відчуваю себе елітою, - говорить пані в черзі, усміхаючись, - Бо можу вакцинуватись такою крутою вакциною. Я чула, що вона більш ефективна і в неї менше побічних ефектів. Коротше, я їй довіряю. Шкода, що рідних нею вакцинувати не можна, а так би я всю родину сюди привела".

Читайте: У семи містах України відкрилися центри вакцинації від COVID-19: де можна отримати щеплення

Варто зауважити, що особливого потоку людей не спостерігається.

"Вчора було вдвічі більше людей, - говорить "Апострофу" працівниця школи. – Люди в чергах стояли. Сьогодні зранку був теж великий потік, але до обіду він зменшився".

“Викликають через кожні 30 хв, - говорить жінка, яка назвалась Мариною, вчителем санаторної школи №20. - Дають анкету, яку треба заповнити, потім міряють температуру, короткий інструктаж – і запрошують до кабінету".

"Поки не страшно. Думаю, боятися ще рано, - жартує її колега Лідія. – Ми думаємо й сподіваємося, що все буде добре".

"Нам запропонували вакцинуватися Pfizer, - розповідає "Апострофу" група молодих людей. – Ми підходили до нашої адміністрації, записувались – і все. Нас ставили на конкретну дату".

Довго перебувати в холі навчального закладу не вийшло – директор школи заявив, що стороннім людям заборонено перебувати у приміщенні школи.

"З моменту, коли розпочалась пандемія, навіть батьки чекають на своїх дітей на вулиці", - говорить директор Дмитро Борсук.

Керівник розповів, що серед працівників його школи наразі вакциновано лише 30%, включаючи його самого.

"Але більшість із працівників, зокрема і я, щепились іще китайською вакциною, у рамках попередньої програми вакцинації освітян", - додав Дмитро Борсук.

"Всі підтримують ідею вакцинації, тому що це дійсно захист нашого здоров’я, - говорить викладач університету "Крок". – Щеплення - це насамперед профілактичний захід, тому всі, з ким я спілкуюсь, всі з мого оточення серед колег також підтримують ідею вакцинації і прагнуть цього".

Але далеко не всі освітяни поспішають робити щеплення навіть популярною американською вакциною Pfizer/BioNTech. Співбесідниця "Апострофа", заявила, що не поспішає до пункту вакцинації.

"Просто страшно, - говорить викладач. – Вони ще не досліджені, і невідомо, як подіє ця вакцина саме на мій організм. Так, серед моїх знайомих, навіть старшого віку, усі перенесли щеплення відносно нормально – максимум, піднімалась температура. Менше з тим, особисто я сумніваюсь. Може бути все добре без вакцини, а після неї раптом який побічний ефект… Чула про такі випадки. Тому не поспішаю. Поки що буду сподіватися на свій імунітет".

Черги за китайським уколом - як у Мавзолей

Другі вихідні поспіль у павільйонах МВЦ робили щеплення всім, хто зареєструвався у застосунку "Дія". Вакцинація тривала з 10:00 до 17:30. Організаторами для зручності було створено дві черги: одна для тих, кого викликали телефоном, інша – для всіх інших.

"Апостроф" прибув до ВДНХ близько 14:00 і... не побачив дві черги. Біля павільйонів була одна-єдина черга, що тяглась від входу щонайменше на півкілометра. У черзі стараються стояти один від одного на відстані близько півметра. Але маски далеко не на всіх.

"Ми тут з 12-ї, - говорять дівчата на початку черги. – Коли прийшли, людей було ще більше. І тут була одна черга. Нам ніхто не телефонував, ми просто ще в березні зареєструвались у "Дії".

Інші співрозмовники "Апострофу" теж говорили про одну чергу. Бідкаються, що довго тут стоять, але налаштовані оптимістично.

"Ми хочемо вже почати жити повноцінним життям, не лякатись, коли хтось кашляє в транспорті, - говорить молода пара десь наприкінці черги. – Хочеться їздити за кордон і як вже набридли ці маски!".

Читайте: Відмовляються вакцинувати: в Києві людей в центрі вакцинації чекав неприємний "сюрприз"

Побічними ефектами люди не переймаються. Говорять, що від ковіду вони значно серйозніші. А ось перспектива чекати на свою чергу кілька годин – це вже гірше.

"Треба було раніше приходити, - говорить дівчина. – О десятій годині тут майже нікого не було, але ж о такій порі хочеться поспати".

Загалом серед бажаючих щепитись здебільшого молодь та люди середніх років. Причому молодих людей помітно більше. Приходять сім’ями, компаніями. Приїздять із інших міст, але здебільшого з навколишніх населених пунктів на Київщині.

Черга з вулиці тягнеться всередину – і аж на другий поверх. Саме там, у просторій залі – намети з мобільними бригадами, які роблять уколи. Там же сидять ті, хто вже щепився. Після уколу потрібно почекати з півгодини – якщо жодних побічних ефектів, можна йти додому.

Люди в "залі очікування побічних ефектів" виглядають по різному. Одні бадьорі, жартують, інші трохи стомлені.

"Дещо паморочиться в голові, але сказали, що це нормально й має минути", - сказала жінка, на вигляд від 35 до 40 років. Виглядає вельми блідою, але запевняє, що все гаразд.

Натомість жінка й чоловік передпенсійного віку говорять, що взагалі не відчувають жодного дискомфорту: "Боляче не було, сидимо вже хвилин 20 і добре почуваємося. Ще трохи відпочинемо - й додому".

Говорять, що запорука успіху – позитивне налаштування: "Ми йшли з настроєм, що все буде гаразд. Тож так і буде".

Люди охоче йдуть на контакт із пресою, чого не скажеш про представників мобільних бригад. Ті посилаються на зайнятість і пропонують звернутись до "головних". На запитання, чи ставало комусь зле, медпрацівники "швидкої" запевнили, що не зафіксовано жодного такого випадку. У цю ж хвилину до намету реанімаційної бригади вбігає перелякана жінка й говорить, що її чоловіку недобре. Чоловік і справді втрачає свідомість – його реанімували. На жаль, про подальшу долю дізнатись не вдалось. Медпрацівники від коментарів утримались і заявили, що така реакція на вакцину може бути, а чоловік у безпеці.

Дівчина років 20 на вигляд якраз уже збиралась додому. Говорить, почувається нормально.

"Тільки легка слабкість, хочеться спати. Бачила, що люди по різному реагують – дехто виходить з намету ніби на ватних ногах. Певно, особливості організму, може, вік. Сподіваюсь, що нормально дійду додому, і в мене не підскочить температура", - каже провакцинована дівчина "Апострофу".

Варто зазначити, що такі центри вакцинації – це разова акція. Через 14-28 днів потрібно звернутися до сімейного лікаря, і він дасть направлення на повторне щеплення. Все це прописано в інструкції, яку кожному видають на руки перед вакцинацією.

За словами директора столичного Департаменту охорони здоров’я Валентини Гінзбург, за два дні вдалося вакцинувати близько 5 тисяч людей.

Але бідкається, що їх могло бути й більше – якби усі, хто прийшов, мали підписану декларацію з лікарем. Адже в тому разі, якщо такої декларації немає, потрібно підписувати інформаційну згоду. А це гальмує чергу.

Втім, за словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, кількість мобільних бригад збільшили з 16 до 24, що надало змогу вакцинувати більше людей.