RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Їдемо без сертифіката і тесту: як працюють нові правила пасажирських перевезень по Україні

Головне, що було на вокзалах - тести на антиген за 350-550 грн

Головне, що було на вокзалах - тести на антиген за 350-550 грн Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

З 21 жовтня в Україні набули чинності нові правила міжобласних перевезень. Тепер потрапити в літак, автобус або поїзд, який доставить вас з однієї області країни в іншу, можливо лише за наявності COVID-сертифіката або одного з двох тестів: ПЛР чи на антиген. У МОЗ зазначають, що нові правила - вимушений захід, покликаний стримати поширення коронавірусної хвороби. "Апостроф" провів рейд головними вокзалами столиці та з'ясував, як перевізники і пасажири виконують постанову уряду.

Центральний залізничний вокзал: вірус не пройде

У перший день дії нових правил на Центральному залізничному вокзалі Києва не спостерігалося заворушень чи обурень пасажирів. Поїзд Київ-Запоріжжя. При заході на посадку провідники у вагонів відповідально перевіряли у пасажирів як квитки, так і COVID-сертифікати, і тести. Без них у вагон просто не пускали. Провідники поїзда розповіли виданню, що ще не зустрічали пасажирів, які намагалися б заскочити в вагон без додаткових документів.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Це й не дивно, адже на вокзалі кожні 5 хвилин звучать оголошення про нові правила перевезень і послатися на відмовку "я не знав" було складно. Проте ті з пасажирів, хто ще не встиг отримати сертифікат, могли зробити швидкий тест на антиген. Для цього прямо в приміщенні вокзалу обладнали кілька спеціальних точок. Працює це так: в точці тестування всюди розвішані оголошення з QR-кодами. Скануєш код, заповнюєш заявку онлайн, оплачуєш, і на телефон або електронну пошту, вказану при реєстрації, приходить інший QR-код. Показуєш його на стійці реєстрації в точці тестування і здаєш тест. Якщо не хочеш морочитися з електронними документами, то оплатити можна і готівкою прямо в пункті тестування.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Відповідь у вас буде за 15-20 хвилин. Коштує це 350 гривень", - розповідає медпрацівник за стійкою.

Правда, необхідно ще дочекатися своєї черги на тестування. А це ще хвилин 20-30. На момент рейду "Апострофа", біля кожного з пунктів тестування накопичилося по 20-30 пасажирів. Так що, не маючи документів про вакцинацію або раніше зроблених тестів, необхідно прибувати на залізничний вокзал мінімум за годину до відправлення поїзда.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Втім, було очевидно, що в перший день роботи нових правил залізничники поведуть себе відповідально. А як справи з автовокзалами?

Автостанція "Київ": можна і без тесту

Трохи нижче залізничного вокзалу розташована автостанція "Київ". Звідси регулярно курсують автобуси в усі куточки України. Водії нервово курять біля своїх автобусів і обговорюють між собою нові, "незручні" правила. Журналістам перевізники розповідають, що потрапити в салон без сертифіката або тесту - ніяк: "Не повеземо".

Але насправді видання стало свідком, як на маршруті "Київ-Львів" пасажири просто заходили в салон автобуса, не пред'являючи ніяких додаткових документів, крім квитка або просто за готівку. Але так було далеко не скрізь.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"У мене сестра тяжко захворіла. Я сама медик. У мене є перша доза вакцини, а друга повинна бути завтра. Але мені терміново потрібно їхати", - слізно скаржилася біля дверей одного з автобусів жінка поважного віку.

Однак водій був невблаганний: "Так де ваша довідка про першу вакцину? Ні? Ну а що я тоді можу зробити?".

Пасажири радять жінці піти і швидко зробити тест на антиген. На автостанції "Київ" також є така опція: між точками з шаурмою і магазинами "Все по 10 гривень" втиснулася невелика лабораторія. Усередині в білих халатах і в поліетиленових шапочках сидить двоє хлопців, які записують всіх бажаючих на тестування.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Якщо за попереднім онлайн-записом, то тест 495 гривень, а якщо тут і зараз 550 гривень", - озвучують свою таксу лаборанти.

"А вранці ще було по 350 гривень, а тепер різко підняли", - розповідають водії.

Автовокзал "Центральний": поліція чергує

На автовокзалі "Центральний" біля станції метро "Деміївська" ситуація зразково-показова. З самого ранку тут чергують копи, муніципальна охорона і представники Держспоживслужби, які перевіряють буквально кожен автобус, який виїжджає з території вокзалу. А тому брати ковідних "зайців" водії, природно, не ризикують. Адже якщо копи виявлять пасажира без сертифіката або тесту, то відповідати доведеться не пасажиру (його навіть не можуть висадити з автобуса), а водієві, який не доглядів. Сума штрафу не маленька - 17 тисяч гривень.

Автомобіль поліції біля автовокзалу Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

До речі, на початку тижня перевізники провели мітинг під стінами будівлі Мінінфраструктури з тим, щоб перекласти відповідальність з водіїв на пасажирів. У міністерстві пообіцяли прислухатися до позиції перевізників, але поки правила не змінили.

"Ми складаємо щодо водія протокол. Це протокол тільки щодо того, хто перевозить пасажирів, а не того, хто був без сертифіката, так як відповідальність за те, що така людина допущена в автобус, лежить безпосередньо на водієві. Але якщо в салоні пасажир знаходиться без маски, то це вже його відповідальність і на пасажира буде складено протокол", - пояснила "Апострофу" прес-секретар Голосіївського управління Нацполіції Христина Мандебура.

До речі, і на цьому автовокзалі можна зробити швидкий тест на антиген за 495 гривень. Сервіс!

Автостанція "Південна": нема експертів

На цьому автовокзалі, який знаходиться поблизу станції метро "Іподром", також чергують копи. Вони розповідають виданню, що з самого ранку було виявлено два порушника, які їхали без сертифікатів і тестів.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Але як же вони прослизнули, адже "Якщо Ви купуєте квиток в касі вам його не продадуть, якщо у вас немає сертифіката або тесту", - кажуть копи в патрулі.

Звичайно, не рідкісна практика, коли пасажири платять гроші за проїзд безпосередньо водіям в обхід каси. Проте щоб упевнитися, наскільки пильно касири слідкують за ситуацією, прямуємо в приміщення автостанції.

"Потрібен один квиток до Монастирища (місто в Черкаській області)", - звертаємося ми до касира.

"А сертифікат є?", - запитує касир.

"Звичайно є. Показати?".

"А навіщо мені його показувати? Покажете водієві, він перевіряє", - резюмує касир.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Звертаємося до водія рейсового автобуса, щоб зрозуміти, як же відбувається перевірка документів пасажирів. Адже в разі чого, відповідатимуть саме перевізники.

У теорії, перевірити актуальність QR-коду сертифіката водій може прямо в установленому на своєму телефоні додатку "Дія". Але перевізник про це навіть і не знає.

"Мені показують паперові довідки від лікарів. Там ніяких кодів немає", - розповідає водій автобуса.

"А якщо довідка не справжня? - цікавимося ми. - Наприклад, просто пасажири завантажили якийсь бланк в інтернеті і показали вам?" .

"А я звідки знаю? Я що експерт? У мене у самого паперова довідка без жодних кодів. Якщо не справжня довідка, то винен буде водій. У нас завжди чомусь так", - скаржиться водій.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

До розмови підключається пасажир з паперової довідкою. "Мені сімейний лікар видав тільки такий документ. У моєї мами дві дози вакцини, але оформити сертифікат в "Дія", щоб був QR-код, вона не може. Вона стара людина і у неї радикуліт, і вона не може годину вертіти головою і повертати шию, щоб сертифікат зареєструвався. Я звертався в підтримку і додатку, і МОЗ, але там мені нічим не допомогли", - додає пасажир.

До слова, пройти швидкий тест на антиген на автостанції "Південна" немає можливості: спеціальні пункти не передбачені. Ось і доводиться водіям покладатися на чесність пасажирів.