RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми повернемося 15 квітня до нормального життя, але за однієї умови - перший зам Кличка

Микола Поворозник відповів на головні питання щодо посилення карантину

Микола Поворозник відповів на головні питання щодо посилення карантину Майдан Незалежності Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У Києві з 20 березня запроваджено посилений карантин, а з 5 квітня обмеження будуть ще більшими. Скільки ж насправді триватимуть жорсткі обмеження, чи загрожує Києву комендантська година та як киянину потрапити до метро наступні два тижні - на ці питання "Апострофу" відповів перший заступник голови КМДА МИКОЛА ПОВОРОЗНИК.

- КМДА ухвалила рішення про заборону користуватись транспортом (без спеціальних перепусток). Чи можна було обійтись без цього?

- Це не заборона на користування транспортом. Транспорт переходить у режим спеціальних перевезень, щоб забезпечити роботу важливих інфраструктурних об’єктів: медики, соціальні працівники, транспорт, правоохоронні органи, приватні підприємці, які працюють у сфері надання послуг, торгівлі, і мають працювати в межах червоної зони.

Тому це не заборона. Це обмеження в користуванні, враховуючи, що маємо сьогодні різкий сплеск захворюваності, а заходи, які були впроваджені два тижні тому, на жаль, не принесли очікуваних результатів. Зокрема, кількість хворих не зменшилась.

Читайте: У Києві вводять "продуктовий" карантин: що заборонено з 1 квітня

- Таким чином можна стверджувати, що попередні карантинні заходи не дали потрібного ефекту?

- У першу чергу зараз треба думати про своє здоров’я, життя. Переповнені реанімаційні відділення і лікарні мають надихати на бажання зберегти себе та оточуючих, а не пересуватися (містом) в якихось своїх непевних справах.

Минулі два тижні показали, що ми не дослухались до тих рішень, які пропонувались, не самоорганізувались і не змогли подолати виклики, які нам вчергове поставила пандемія.

- Підприємства некритичної інфраструктури зможуть видати перепустки своїм працівникам?

- Якщо у підприємстві вважають, що не можуть впоратись без працівників на роботі, вони звертаються до адміністрації (у нас з години на годину буде оприлюднений порядок отримання), обґрунтовують необхідність присутності людей і отримують перепустки, щоб люди могли в понеділок вийти на роботу.

- Як оцінюєте ймовірність впровадження комендантської години?

- Це питання ми навіть не обговорювали, і я не знаю, звідки воно взялось – для мене особисто ці чутки є дивними.

Читайте: Навіщо вводити в Києві локдаун: відомий лікар назвав вагомі причини

- Наскільки ймовірно, що жорсткий локдаун триватиме до травня?

- Умови виходу з червоної зони чітко прописані в постанові №1263. Нам потрібно зменшити рівень госпіталізації, виписати пацієнтів і звільнити в лікарнях ліжка з киснем, щоб як мінімум перейти в помаранчеву зону, тобто до більш менш нормального життя.

Два тижні тому, запроваджуючи додаткові обмеження, ми сподівались, що з 10 квітня повернемся до звичного режиму. Зараз покладаємо сподівання на заходи, які вводимо додатково, щоб з 15 квітня піти на роботу, як раніше.

- Чи можна було обійтись без закриття дитсадків та молодшої школи, аби зняти навантаження з батьків?

- Ми намагались шукати компромісні варіанти, і дитсадочки та молодші школи одразу не закривали. На жаль, сьогодні без цих заходів ми не можемо обійтись, оскільки це впливає і на роботу транспорту, і на кількість людей, які знаходяться на вулиці. У тому числі це пов’язано з захворюваністю дітей. Якщо ви стежите за статистикою, то останнім часом кількість хворих саме серед дітей молодшого віку суттєво збільшилась.