Лайм

У Києві відкрилася унікальна виставка справжніх людських тіл: ось що ми там побачили

Всесвітньо відома виставка "Body Worlds" триватиме до 31 жовтня

"Body Worlds" - всесвітньо відома виставка справжніх людських тіл, створена німецьким анатомом Гунтером фон Хагенсом. З 1995 року її неодноразово демонстрували в Європі, Північній Америці та Азії, і за 24 роки заглянути "за лаштунки" тіла зважилися більше 50 мільйонів осіб. Тепер зробити це можуть і українці: з 31 серпня по 31 жовтня "Body Worlds" проходить у Києві. Ми відвідали виставку і розповідаємо, чим вона цікава.

Що це за виставка і як з'явилися експонати

У 1977 році в Інституті патології і анатомії при Університеті Гейдельберга доктор Гунтер фон Хагенс винайшов пластинацію - метод бальзамування, що дозволяє не просто створити довговічний і реалістичний анатомічний об'єкт, але також використовувати його як художній матеріал. Так народилася виставка "Body Worlds", всі експонати якої є справжніми людськими тілами і їх частинами.

Щоб обробити одне тіло, співробітникам Інституту пластинації потрібен рік. Спочатку необхідно зупинити процес розкладання за допомогою формаліну, який закачують в тіло через артерії. Коли формалін вб'є всі бактерії і зупинить гниття, шкіру, жирову і сполучну тканини видаляють, а тіло поміщають в ацетонову ванну. Це потрібно для того, щоб вивести з нього воду і розчинні жири. Потім ацетон замінюють полімером (наприклад, силіконовим еластомером), а тіло поміщають у вакуумну камеру. Так полімер проникає в кожну клітину тіла, і воно стає гнучким.

Наступний крок - надати тілу бажану позу. Його вирівнюють і закріплюють за допомогою голок, затискачів, пінопластових блоків і дроту. Саме тому на виставці експонати не тільки "стоять" струнко, але й "б'ються", "грають в футбол", "фехтують" і "бігають".

Розсічені тіла без шкіри і з виставленими назовні органами виглядають вражаюче, і свого часу виставка неодноразово ставала об'єктом критики. Зокрема, багатьох цікавило, звідки анатом бере мертві тіла. Але Фон Хагенс запевняє, що всі вони пожертвувані добровольцями: вже 18 тисяч осіб у всьому світі заповіли свої тіла Інституту пластинації, щоб в подальшому стати експонатами. Більш того, сам професор, у якого в 2008 році діагностували невиліковну хворобу Паркінсона, в заповіті побажав стати експонатом "Body Worlds".

"Це буде логічним завершенням моєї кар'єри", - сказав він, доручивши відповідальну справу дружині і соратниці - доктору Анджеліні Воллс, яка привезла виставку в Київ.

Шок і просвітництво

Анджеліна Воллс - директор Інституту пластинації в Гейдельберзі і креативний куратор виставки "Body Worlds". Її метою було зробити експозицію не просто шокуючою розвагою, але й освітнім заходом. Саме тому пластиновані тіла доповнені інформаційними стендами, які пояснюють і показують, як змінюється тіло від зачаття і до глибокої старості, як на нього впливають шкідливі звички або здоровий спосіб життя.

"Дуже часто відвідувачі нашої виставки отримують такий емоційний сплеск, що починають приміряти експонати на себе: "Це щось, що є і у мене теж". Це допомагає їм отримати зовсім інше уявлення про своє тіло, і більше ніколи не сприймати його як даність, - каже Воллс. - У 1995 році на нашу дебютну виставку в Токіо прийшла молода жінка 20-30 років. Раптом вона почала плакати, а потім розповіла, що зробила вже три спроби суїциду: "Я відчувала себе непотрібною, і нічого не допомагало. Але тепер я побачила, які складні і дивовижні речі відбуваються у мене всередині, і я ніколи не зроблю цього знову".

Доктор Воллс стверджує, що багато відвідувачів "Body Worlds" відчувають бажання почати нове, більш здорове життя: кидають палити, починають займатися спортом, уважніше ставляться до харчування.

"Здоров'я - дуже крихкий стан, і те, що ми отримуємо від природи, легко втратити. Тому важливо дізнатися, як ми функціонуємо, що впливає на наше тіло. Чим раніше ми зрозуміємо, що для нас корисно, а що шкідливо, тим простіше буде сформувати корисні звички, - каже вона. - Вікові зміни супроводжують нас усе життя. І хоча вони незворотні, те, як ми будемо старіти, повністю залежить від нас. Тому виставка включає ряд інформаційних матеріалів, які допомагають зрозуміти, як прожити здорове життя".

На презентацію виставки завітали відомі українські лікарі - акушер-гінеколог Наталія Лелюх і пластичний хірург Едгар Камінський. Обидва фахівці переконані, що вивчати анатомію не тільки пізнавально, але і життєво необхідно.

"Люди, в більшості випадків, візуали. Їм потрібно бачити, щоб розуміти. І на цій виставці можна побачити, з чого складається наше тіло, як воно розвивається, - говорить Наталія Лелюх. - Коли людина обізнана про це, вона отримує шанс протистояти невігластву, фуфломіцінщикам і неіснуючим способам лікування, які намагаються поширити в нашій країні за величезні гроші. Не варто боятися показувати це дітям і підліткам, тому що величезні проблеми в житті відбуваються тоді, коли людина не поважає своє тіло, боїться його і соромиться. Але наше тіло дано нам від народження, його потрібно любити і цінувати. Тіло може дуже багато чого змінити у вашому житті, якщо ви будете з ним дружити".

"Я б дуже радив приходити сюди з друзями і дітьми, показувати, яким є людське тіло, - погоджується Камінський. - Воно не потворне, воно цікаве і красиве. Можливо, щось виглядає неприємно, але ми повинні розуміти, як змінюються органи під час захворювань. Тому що рак легенів і інфаркт міокарда для більшості людей - просто слова. А коли ти бачиш, як це виглядає і відбувається насправді, ти по-іншому сприймаєш призначення лікаря".

Виставка Body Worlds проходить з 31 серпня до 31 жовтня у 4 павільйоні експо-центру "ВДНГ".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами