Лайм

Як пройшов перший півфінал відбору на Євробачення 2020 - підсумки і всі виступи вечора

Свої конкурсні пісні презентували перші вісім учасників відбору

Увечері 8 лютого в Києві пройшов перший півфінал Національного відбору на Євробачення-2020. У його програмі свої пісні презентували перші вісім претендентів на пісенний конкурс: гурт [O], співачки Jerry Heil і Katya Chilly, авторський проект бандуристки Марини Круть (KRUTь), гурти Go-A та CLOUDLESS, виконавці GIO і Assol.

За підсумками голосування суддів і телеглядачів до фіналу відбіркового етапу пройшли Jerry Heil, Go-A та KRUTь. theLime простежив за ходом першого етапу і розповідає коротко про всі виступи вечора (повний ефір першого півфіналу також дивіться на сторінці нижче).

Першими на сцені Нацвідбору виступили резиденти лейблу Masterskay - гурт [O]. Учасники колективу називають себе поп-музикантами майбутнього і презентували цієї суботи трек "Там, куди я йду".

Jerry Heil стала веганом два роки тому, хоча її батьки - м'ясники. Про це дівчина розповіла у своїй конкурсній пісні VEGAN, мета якої - показати європейцям прогресивність українців. За словами Тіни Кароль, Jerry Heil - співачка-відкриття з народу, але з такою думкою судді згодні далеко не всі. Конкурсна пісня Яни Шемаєвої стала найпопулярнішою в YouTube, але в той же час і найбільш спірною серед треків конкурсантів.

Конкурсна пісня Каті Чілі "Піч" була єдиною, яку не презентували до Нацвідбору. Ексцентрична співачка вийшла на сцену босоніж, до неї приєдналися дві бек-вокалістки і перуанський шаман, який розпалив багаття прямо на сцені, щоб "допомогти лісу і тваринам". Сергій Притула зазначив космічну енергетику пісні, її яскравість та оригінальність.

"Глядачі мають вирішити, поїде на Євробачення комерція, чи етноідентіфікація, - зазначила Тіна Кароль. - Це ідеальний шокуючий виступ, але йому потрібне ще доопрацювання, щоб приспів був більш чіпляючим".

Для Марини Круть бандура - інструмент майбутнього, на який дуже добре реагують іноземці. Її мрійлива та ніжна пісня різко контрастує зі звичними для Євробачення танцювальними мотивами, а концертний інструмент став оберегом, який подарувала їй мама. Тіна Кароль зазначила, що пісня Марини - одна з найкрасивіших на Нацвідборі-2020. "Це той самий випадок, коли комерція та етнічна ідентифікація з'єдналися", - сказала вона.

Пісня гурту Go-A об'єднала елементи етно та електронної музики. Щоб знайти унікальний стиль, вокалістка колективу їздила у фольклорну експедицію по селам і спілкувалася з бабусями, які зберігають традиції української народної пісні. "Мені дуже сподобалося, це реально талановито, - захопився Андрій Данилко. - Я не прихильник такої манери співу, але це було органічно і сучасно. Не було ніяких бабок. Мені хотілося плескати, я буду за вас вболівати".

CLOUDLESS відомі як автори саундтреку до серіалу "Школа", а їхню пісню Drown Me Down називають найформатнішою на Національному відборі-2020. "Саме така музика зараз подобається мільйонам, - зазначив суддя Нацвідбору, медіаменеджер Віталій Дроздов. - Вашу пісню підхоплять усі радіостанції країни".

"Це драйв, це нахабно, своєрідно і дуже харизматично, - погодилася Тіна Кароль. - Круто, що у нас з'являються такі брутальні бойз-бенди". Андрій Данилко захоплення колег не поділяє. "Таких гуртів дійсно багато", - сказав він.

Грузинського виконавця GIO, який отримав популярність в шоу "Голос країни", у мережі звинуватили в плагіаті - його ліричну пісню багато хто визнав занадто схожою на хіт Еда Ширана Perfect. Незважаючи на пересуди, публіка зустріла учасника дуже тепло, а Тіна Кароль зізналася, що він зачарував її серце. Андрій Данилко з більшістю не погодився. "Ви думаєте, що ви з такою піснею можете перемогти на Євробаченні? Це такий стандарт, - заявив він. - Якщо ви хочете добитися успіху на сцені, треба себе шукати".

Assol розпочала свій творчий шлях у п'ять років. Дівчина мріє, щоб зараз публіка полюбила її так само, як у дитинстві. Її пісня Save It не вразила суддю Віталія Дроздова. "Вам потрібно продовжувати шукати себе, а постановка не відповідає посилу пісні. Це все не настільки переконливо, щоб бути в фіналі", - сказав він.

Андрій Данилко також не зрозумів вибору пісні, назвавши її штампом. "Вам потрібен або хороший продюсер, або хороші пісні, в яких ви проявили б себе", - вважає суддя.

Метою учасників першого півфіналу був квиток до фіналу Національного відбору на Євробачення, який відбудеться вже 22 лютого. До заключного етапу проходять по три учасники з двох півфіналів (8 та 15 лютого).

Оцінюють виступи конкурсантів не тільки глядачі, але й члени журі. У їхній команді цього разу шоумен і продюсер Андрій Данилко (Вєрка Сердючка), співачка Тіна Кароль, а також медіаменеджер і гендиректор "Хіт FM" Віталій Дроздов. Проведе конкурс традиційно шоумен Сергій Притула.

Повне відео ефіру СТБ дивіться нижче:

  • Єдиною з 16-ти учасників відбіркового етапу свою конкурсну пісню не представила співачка Katya Chilly. Проте в мережі з'являвся її вельми неоднозначний фрагмент, який неабияк здивував глядачів.
  • Тим часом організатори Євробачення-2020 провели перше жеребкування і розподілили країни-учасниці за двома півфіналами конкурсу, які пройдуть у Роттердамі (Нідерланди) 12 і 14 травня.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами