Лайм

Від шанувальників Бельмондо до фанатів Metallica: світ прощається з королем саундтреків Енніо Морріконе

На 92 році життя помер видатний італійський композитор і диригент

У ніч на 6 липня в одній з клінік Риму помер 91-річний композитор і диригент Енніо Морріконе, автор більше 400 робіт для кіно і телебачення, дворазовий володар премії "Оскар", тричі лауреат "Золотого глобуса". Під саундтрек італійця плакали шанувальники Жана-Поля Бельмондо у фіналі "Професіонала", його ж мелодію до фільмів Серджіо Леоне "Одного разу в Америці" або "Хороший, поганий, злий" любителі кіно вгадують з перших нот, його ж композицією The Ecstasy of Gold вже більше 30 років свої концерти відкриває гурт Metallica. Ми згадали, яким був творчий шлях композитора, якого без перебільшення звуть "королем саундтреків".

Енніо Морріконе Фото: Getty Images

З музикою Енніо Морріконе, старший з п'яти дітей професійного джазмена Маріо Морріконе, познайомився ще в ранньому віці. Наслідуючи батька, він захопився грою на трубі і вже у віці 12 років вступив до консерваторії Святої Чечилії в рідному Римі. Бажання оволодіти інструментом досконало так захопило хлопчика, що він продовжував вчитися до 28 років, отримавши за цей час три дипломи - крім труби Морріконе освоїв навички композиції та аранжування.

Маючи такий бекграунд, Морріконе продовжував працювати на радіо і телебаченні, підробляв аранжувальником, а до написання авторських композицій для телебачення приступив лише після 30 років. При цьому спершу як безіменний автор. Критики припускають, що цей період виявився найважливішим в процесі становлення композитора, який з роками зумів подарувати характерні італійські риси ледь не кожному саундтреку, незалежно від того, з чиїми проектами йому доводилося мати справу - чи то з фільмами П'єра Паоло Пазоліні чи блокбастерами голлівудських режисерів.

Кілька малобюджетних спагетті-вестернів, у яких прозвучали саундтреки Морріконе, привели до композитора його однокласника Серджіо Леоне. Молодий і амбітний режисер виношував ідею трилогії з Клінтом Іствудом в головній ролі. Так в період з 1964 по 1966 роки вийшли фільми "За жменю доларів", "На кілька доларів більше" та "Хороший, поганий, злий", яким належало стати класикою кінематографа. І не без участі Морріконе.

При цьому прославили композитора не тільки влучні саундтреки, але й фірмове аранжування, над якою Морріконе через брак фінансів довелося добре попрацювати. Він знайшов спосіб застосувати в музиці звуки справжніх пострілів, ударів хлиста та інших елементів, що подарувало вестернам Леоне небувалою раніше насиченості. А його приятелю Морріконе - квиток у світ великого кіно.

У наступні роки композитор отримував пропозиції з Італії, Франції, Великобританії та все частіше - з Голлівуду. За роки кар'єри Морріконе написав написав музику для фільмів Бернардо Бертолуччі, Джона Х'юстона, Романа Поланскі, Квентіна Тарантіно, Джона Карпентера та багатьох інших.

Квентін Тарантіно і Енніо Морріконе Фото: Getty Images

До числа "безсмертних" композицій шанувальники Морріконе відносять легендарну Chi Mai, яка облетіла Європу на початку 80-х, хоча вперше вона прозвучала ще в 1971 році в маловідомому фільмі "Магдалена" Єжи Кавалеровича. Коли ж мелодія супроводжувала фінал кримінальної драми "Професіонал" (1981) з Жаном-Полем Бельмондо (при цьому фільм зібрав у прокаті фантастичні для Європи $63 млн), Chi Mai не виходила з ротації на радіо і трек-листів усіляких музичних добірок.

Не менш успішними стали композиції The Good, The Bad and The Ugly (1966), The Ecstasy Of Gold (1966), My Name is Nobody (1973), Once Upon A Time In America (1984).

У 2007 році Енніо Морріконе був нагороджений першим "Оскаром" за видатні заслуги в кінематографі. Друга золота статуетка дісталася композитору в 2016 році за кращий саундтрек в "Мерзенній вісімці" Квентіна Тарантіно. Крім цього Морріконе - дев'ятиразовий лауреат італійської кінопремії "Давид ді Донателло", тричі лауреат "Золотого глобуса" і володар премії "Золотий орел". Святкуючи свій 90-й день народження, композитор навіть не збирався йти на покій, адже як раз працював над музикою до стрічки "Недоторканні: Становлення Капоне" Брайана Де Пальми.

  • Раніше у віці 88 років помер актор Ієн Голм, виконавець ролі Більбо Беггінса в трилогії "Володар кілець", зірка фільмів "Чужий" та "П'ятий елемент". Причиною смерті стали ускладнення, викликані хворобою Паркінсона.
  • На 99 році життя помер актор Карл Райнер, який зіграв моторного старого Соула в фільмах "Одинадцять...", "Дванадцять..." і "Тринадцять друзів Оушена".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами