RU  UA

Кiно

Хоакіну Феніксу - 45: які фільми з актором варто побачити після "Джокера"

Підбірка найкращих фільмів з актором, якому пророкують "Оскар" за кращу чоловічу роль

28 жовтня Хоакін Фенікс святкує 45-й день народження. Акторові дійсно є, що відзначити: він зіграв головну роль в одному з найбільш успішних і обговорюваних фільмів 2019 року - психологічному трилері "Джокер". У 2020 році букмекери пророкують Феніксу "Оскар" за кращу чоловічу роль, але далеко не вперше його акторський талант розбурхує публіку і призводить критиків в захват. Тим, кому сподобався Джокер, варто звернути увагу на ці п'ять фільмів.

"Не хвилюйся, він далеко не піде" (2018)

Біографічний фільм Гаса Ван Сента розповідає про життя одного з найвідоміших карикатуристів Америки - Джона Каллахана. У ньому Фенікс грає чоловіка, який в дитинстві пристрастився до алкоголю і перетворив своє життя в низку небезпечних розваг. Після чергової вечірки Джон потрапляє в аварію і виявляється в інвалідному кріслі. Ледве здатний рухати руками і назавжди втративши можливість ходити, Каллахан занурюється в глибоку депресію. Але зустрічі Анонімних Алкоголіків, похмуре почуття гумору і закоханість розкривають в ньому несподіваний потенціал.

Феніксу вдалося блискуче зобразити складний характер Каллахана: його дитячі комплекси, відчай, злість, оптимізм і потужну волю до життя, що перемагає будь-які обмеження.

"Тебе ніколи тут не було" (2017)

За роль в трилері Лінн Ремсі Хоакін Фенікс отримав премію Каннського кінофестивалю за кращу чоловічу роль. Подібно "Джокеру", в ньому він грає одинака зі складним минулим, що живе з хворою мамою. Але на відміну від лиходія DC, Джо йде напролом заради порятунку слабких. На прохання сенатора штату він береться розшукати і повернути додому дівчинку Ніну, що потрапила в сексуальне рабство до багатих і впливових людей. На шляху до мети він зіткнеться з найжорстокішими і найбільш огидним сторонами сильних світу цього.

У фільмі "Тебе ніколи тут не було" у Хоакіна Фенікса вкрай мало реплік, але навіть не вдаючись до слів йому вдалося передати всю глибину героя.

"Вона" (2013)

Фантастична мелодрама Спайка Джонза отримала "Оскар" за кращий оригінальний сценарій. Хоакін Фенікс грає в ній м'якого і замкнутого письменника Теодора, який вирішує скрасити свої будні за допомогою новітньої операційної системи зі штучним інтелектом. Назвавши цифрову помічницю Самантою, він вступає з нею в теплі відносини і незабаром закохується, повертаючи в своє життя романтику і оптимізм.

У фільмі "Вона" Феніксу довелося зіграти закоханого чоловіка без фізичної присутності партнерки, але навіть в парі з телефоном він впорався із завданням бездоганно.

"Майстер" (2012)

У драмі Пола Томаса Андерсона Хоакін Фенікс зіграв одну зі своїх найскладніших і найбільш серйозних ролей, за яку був номінований на "Оскар" і "Золотий глобус". Він зіграв моряка Фредді Куелла, який після Другої світової війни страждає від посттравматичного стресового розладу і алкоголізму. Одного разу на кораблі Фредді знайомиться з лідером секти Ланкастером Доддом (Філіп Сеймур Хоффман). Харизматичний чоловік швидко знаходить порозуміння з нестабільним героєм і робить його об'єктом своїх псевдонаукових експериментів. Разом із новою сім'єю Фредді подорожує Америкою, завзято допомагаючи своєму "Майстру". Однак незабаром Додда звинувачують в шахрайстві, і віра Куелла піддається випробуванням.

У фільмографії Пола Томаса Андерсона немає прохідних картин, і в команді з Феніксом режисер вкотре довів, що американське кіно може бути психологічно складним і багатогранним.

"Переступити межу" (2005)

Біографія відомого американського кантрі-співака Джоні Кеша була досить насиченою, щоб стати основою для декількох фільмів. Режисер Джеймс Менголд вибрав із неї найяскравіші моменти, зробивши акцент на відносинах музиканта зі співачкою Джун Картер.

Головні ролі в "Переступити межу" дісталися Хоакіну Феніксу і Різ Уізерспун, і їх дует виявився до того вдалим, що в 2005 році стрічка отримала номінації і перемогла мало не в усіх ключових кінопреміях США. Його безперечно варто побачити людям, небайдужим до хорошої музики і блискучої акторської гри.

  • Режисер "Джокера" пояснив, чому в його фільмі так багато жорстоких сцен. Тодд Філліпс вважає, що реалістичне насильство пішло фільму на користь.
  • Тим часом Девід Лінч вперше за свою довгу режисерську кар'єру отримав почесний Оскар. Вручення статуетки він відзначив жартом про смаки Американської кіноакадемії.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Как в домашних условиях сделать пастуший пирог со шпинатом, горохом, картофелем и фаршем, чтобы разнообразить привычное меню своей семьи