Лайм

Через мультфільм "Холодне серце 2" Disney звинуватили в монополізмі: деталі скандалу

Блокбастери Disney подобаються глядачам, але створюють проблеми для національного кіно

Компанія Disney поглинула студії Pixar, Lucasfilm, Marvel Entertainment і 20th Century Fox і неодноразово підлягала критиці за спробу монополізувати індустрію розваг. Цього разу проти гіганта виступив Комітет суспільного добробуту Південної Кореї. Організація стверджує, що новий мультфільм Disney "Холодне серце 2" в день прем'єри був показаний на 88% місцевих екранів, порушивши антимонопольний закон країни.

Видання The Hollywood Reporter пише, що громадська організація подала скаргу місцевим прокурорам проти компанії The Walt Disney Company. З моменту виходу 23 листопада їхній мультфільм "Холодне серце 2" заробив в Кореї 61,2 мільйона доларів, зробивши її третім за величиною ринком після США і Китаю. Але активісти незадоволені, і просять прокуратуру розслідувати вплив монополії Disney на місцевий кіноринок.

Організація стверджує, що будь-яка людина або компанія з більш ніж 50% частки ринку в Південній Кореї є домінуючим підприємством, і те, що "Холодне серце 2" зайняв 88% корейських екранів - пряме порушення антимонопольного закону. У скарзі йдеться про те, що Disney "спробувала монополізувати екрани і отримати більший прибуток, обмеживши право споживачів на вибір".

Домінування продукції Disney над кіноіндустрією Кореї викликало гарячі суперечки в галузі. Так, новий міністр культури пообіцяв розглянути питання про впровадження квот для вітчизняних фільмів, а Демократична партія Кореї опублікувала законопроект, згідно з яким процентна частка одного фільму не може перевищувати 50% в будь-якому багатозальному кінотеатрі.

Власники великих розважальних комплексів виступили проти законопроекту, але спільнота незалежного кіно Південної Кореї, а також багато професіоналів індустрії згуртувалися в підтримку нової квоти.

"Монополія на екран не є разовим випадком. Уряд повинен боротися з кіноринком, на якому переможець отримує все", - заявив Антимонопольний рада кінематографістів.

  • Актор фільму про Голодомор "Ціна правди" Олег Драч поговорив з Lime про розвиток українського кіно. Він вважає, що нам давно пора покінчити з образом стражденного українця.
  • Лекцію оскароносного режисера бойкотували через секс-скандалу. Проти Романа Поланскі вийшли люди з плакатами "Насильник, а не зірка".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї