Лайм

Я починав життя з нуля чотири рази - актор з Харкова Андрій Івченко про кар'єру в США та Netflix

Актор родом з України погодився відповісти на кілька запитань про свої будні у кіноіндустрії США

Наприкінці 90-х харків'янин Андрій Івченко виїхав до Канади. Каже, з перспективами вдома було не дуже і робота в охороні не приваблювала аж ніяк. За кордоном хлопець міцної статури став на крок ближче до цікавої для нього сфери кіно - почав зніматися в масовці, підробляти каскадером. Через деякий час пошуки себе завели його до країн Європи, ще пізніше - до США, де через всі ці роки Івченко так само продовжує боротися за місце під сонцем. І, треба сказати, не без успіхів.

Ролі в масовці виросли до розміру епізодичних, актор засвітився в серіалі "Перевізник" і навіть у бойовику "Три ікси: Реактивізація" з Віном Дізелем. Минулого року Івченко зіграв роль російського солдата у касовому серіалі Netflix "Дивні дива" , а тепер готується до зйомок у 5 сезоні "Люцифера". Ми зв'язалися з Андрієм поштою і задали кілька запитань про його будні, про минуле та сьогодення. Запитали про страх закостеніти в амплуа вишибали та реалії сучасного Лос-Анджелеса.

Фото: Getty Images

- Кажуть, у кожного актора є роль, після якої він прокидається по-справжньому відомим. Чи такою була ваша роль у "Дивних дивах"? Як вона змінила ваші будні?

Ну я не прокинувся таким вже відомим, але, безумовно, серіал змінив моє життя в реальності та у соціальних мережах. Як в заголовку 3 сезону, пам'ятаєте? "Одне літо може змінити все". Після прем'єри 3 сезону люди впізнають мене на вулицях, просять сфотографуватися або дати автограф. Кількість людей, які підписуються на мої акаунти у соцмережах, значно зросла. Дуже багато даю різних інтерв'ю, беру участь у фотосесіях, відвідую різні заходи. В іншому ж будні тривають. Робота над акторською майстерністю, прослуховування і так далі.

- Ви шанувальник серіалу. Чим свого часу вам так сподобався проект братів Дафферів?

Проект "Дивні дива" має доволі цікавий сюжет, де паранормальні явища і фантазія перетинаються з багатьма людськими почуттями, потребами та проблемами. Дуже добре написана історія про групу друзів, до життя яких увійшла дівчинка з незвичайними можливостями, чудова акторська робота і все це відбувається у 80-х, що викликає величезну ностальгію у багатьох людей. Ось, мабуть, кілька складових популярності цього серіалу. Також брати Даффери знаходять певний цікавий поворот у кожному сезоні, який тримає глядача у напрузі від початку і до останнього епізоду.

- У своїх попередніх інтерв'ю ви згадували, що взяли участь в безіменному кастингу, і лише пізніше дізналися, що мова йде про третій сезон "Дивних див". Якою була ваша реакція?

Після того, як мій менеджер сказала мені, що я отримав роль в "Дивних дивах", я попросив її повторити це ще раз. Звичайно ж, був дуже радий, що отримав цю роль. Я дивився цей серіал з першого сезону і навіть не мріяв зіграти в ньому, не кажучи вже про те, що 3-й сезон був свого роду переломним - діти вже виросли і всі пригоди в цьому сезоні були їх інтеграцією у доросле життя.

- Що приносило вам найбільше задоволення під час роботи з іншими акторами серіалу?

Я б сказав, практично все. Професіоналізм, повна віддача роботі на майданчику. Все проходило доволі легко, навіть якщо і були якісь труднощі в роботі. На майданчику серіалу працює дуже злагоджена "машина" з акторів, режисерів і всієї знімальної групи.

- Як вам сама роль радянського суперсолдата Григорія? Його історія закінчилася чи варто чекати сюжетних поворотів у 4 сезоні?

Григорій - солдат, який беззаперечно виконує накази свого командування і, незважаючи ні на які перешкоди, домагається поставленої задачі. Було цікаво грати цього "російського термінатора", як його зараз називають. І так як брати Даффери ввели до 3 сезону різні популярні фільми 80-х, то для Григорія прототипом був саме Термінатор з фільму зі Шварценеггером.

- Злісних хлопців з Росії ви граєте не вперше. Чи ті це ролі, які ви хотіли грати, коли планували поїхати ще з СРСР?

Давайте почнемо з того, що покидаючи СРСР, я взагалі не мріяв грати ніяких ролей. А що стосується злісних хлопців з Росії, то це просто робота. Ти йдеш на прослуховування і якщо продюсери і режисер хочуть бачити тебе в їхньому проекті, то ти отримуєш роль. Хотілося б, звичайно, зіграти хорошого хлопця, але я сподіваюся, що така можливість ще випаде в майбутньому.

- Звідки черпаєте натхнення грати поганих хлопців так правдоподібно? Чи зустрічалися у вашому житті такі люди як Григорій?

Я зустрічав дуже багато різних людей, і не тільки зустрічав, але й мав з ними справу на різних етапах мого життєвого шляху. Отже досвіду у мене в цьому плані вдосталь. Він різноманітний, вистачить і на Григорія, і на інші ролі, позитивні чи негативні.

- Чи не боїтеся закостеніти в амплуа російського вишибали? Яку роль ви хотіли б зіграти в майбутньому?

У більшості акторів є свої амплуа. Ніхто ж не говорить, що Джейсон Стетхем закостенів в амплуа зубодробильного крутого хлопця. Або Джон Літгоу, який, до речі, зробив величезну і успішну кар'єру, граючи лиходіїв. Це робота, і якщо ти отримуєш роль і тобі за неї платять, то ти виходиш на знімальний майданчик і граєш поганого хлопця. Це такий же бізнес, як і будь-який інший. Ви коли-небудь бачили інженера, який відмовився будувати міст, тільки тому що йому не подобається його форма?

- Можливо різноманітності до ваших ролей додасть 5 сезон "Люцифера"? Чи готові ви вже поділитися якимись подробицями про свою участь у черговому проекті Netflix?

Все можливо в цьому світі шоу-бізнесу. Подробицями поки ділиться не можу. Дивіться серіал.

- Як вам дісталася роль у цьому проекті? Напевно, вже не доводилося брати участь у безіменному кастингу?

Якщо ви про серіал "Люцифер", то так. Цього разу я знав, на що я пробувався, і процес йшов значно швидше, ніж з "Дивними дивами".

- Говорячи про вашу кар'єру в цілому, ви не шкодуєте, що свого часу вирішили так круто змінити життя? Як вважаєте, яким воно була б зараз, якби не це рішення?

Абсолютно ні про що не шкодую, навіть про ті помилки, які зробив на своєму шляху. Якщо людина не робить помилок, вона не вчиться жити. Головне не придбати звичку повторювати ці помилки знову й знову. І, звичайно ж, бути готовим нести за них відповідальність і виправляти їх. Я не пророк, тому не беруся гадати, яким було б моє життя, якби я не поїхав з колишнього Радянського Союзу. Я вважаю, що ми не обираємо свою долю, але головне не сидіти і не чекати, поки щось станеться. Треба просто важко і старанно працювати, щоб досягти своїх цілей.

- Ви поїхали з України, практично без знання інших мов, при цьому почали шукати дорогу в одну з найскладніших індустрій. Яким був ваш перший рік поневірянь по зарубіжжю? Що запам'яталося найбільше з того періоду?

До переїзду в США я жив у декількох країнах, вивчив дві мови. Найважче - це жити в країні і не знати мови. Важко знайти хорошу роботу, не можеш спілкуватися з людьми і адаптуватися у суспільстві, в якому живеш. Я працював на багатьох роботах, на двох чи навіть на трьох одночасно. Спав мало. Але була мета, а щоб досягти її, треба було заплатити певну ціну. Допомагати мені, крім мене самого, не було кому, от і доводилося важко працювати.

- Як швидко вам вдалося знайти хоч якусь фінансову стабільність і відчути себе більш впевнено?

Фінансова стабільність для кожного своя. У когось хліб на столі і він щасливий, а хтось і з шестизначним банківським рахунком скаржиться на життя. Я починав свє з чистого аркуша чотири рази. У нових країнах, без мови, з мінімальним фінансовим запасом і без знайомств. Але зараз я в порядку.

- Часом люди впевнені, що досягти успіху у великому кіно неважко. Що необхідно просто приїхати до Лос-Анджелеса і потрапити на кастинг. Що скажете на це?

Так я знаю. Люди пишуть мені у соцмережах і просять поговорити з братами Дафферами, щоб їх взяли акторами у "Дивні дива". Але це так не працює. Цей бізнес один з найважчих. Щороку до Лос-Анджелеса приїжджає близько 150 тис. людей з надією стати акторами, і тільки дуже малий відсоток досягає цього. Дуже велика конкуренція. Щоб почати прогресувати, тобі знадобиться 7-8 років. Ти маєш вдосконалювати акторську майстерність, знайти хорошого агента чи менеджера. Коли почнеш працювати на серйозних проектах, тобі знадобиться так званий entertainment lawyer (юрист - Ред.) І піар-агент. Дуже багато часу потрібно, щоб зібрати хорошу команду, на яку зможеш покластися. Ну і останнє, за всі ці послуги треба платити.

Фото: Getty Images

- Чи стежите за розвитком українського кіно? Що можете сказати про це? Можливо, виділите конкретні проекти?

Я не дуже стежу за українським кінематографом, але коли маю час, можу подивитися фільм або серіал. Сподобався "Слуга Народу" і от нещодавно подивився "Битву за Севастополь". Чудовий фільм і знятий на доволі високому рівні. Хотілося б, звичайно, щоб українське кіно розвивалося і меценати вкладали гроші у його розвиток. Адже це дуже важлива частина культури і спілкування з людьми.

- Як часто буваєте в Україні? Чи стежать тут рідні за вашими успіхами в кіно?

В Україні, на жаль, буваю дуже рідко, але моя родина та близькі стежать за моєю кар'єрою і тим, що відбувається в моєму професійному житті.

- У вас, напевно, є велика мета, до якої ви прагнете? Яка вона, і що ще вам належить пройти для її досягнення?

Моя мета - бути працюючим актором і йти від проекту до проекту. Треба продовжувати вдосконалюватися і наполегливо йти до цієї мети. Ну і трохи успіху не завадило б.

  • Не пропускайте бесіду з Джаредом Харрісом, зіркою серіалу HBO "Чорнобиль". Незабаром після прем'єри фільму ми розпитали актора про зйомки в Києві, роль Валерія Легасова та бажанні особисто відвідати українське місто-привид.
  • Читайте також на The Lime інтерв'ю з актором Денні Трехо. У вересні цього року зірка картин "Мачете" та "Від заходу до світанку" побував на київському фестивалі Comic Con Ukraine 2019.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї