Лайм

Іранський режисер переміг на "Берлінале", а тепер може потрапити до в'язниці - вдома його кіно бачать інакше

Всупереч високим оцінками критиків, на батьківщині картини Мохаммада Расулофа називають "пропагандою проти системи"

Іранського режисера Мохаммада Расулофа, володаря гран-прі кінофестивалю "Берлінале-2020", місцева влада засудили до року тюремного ув'язнення.

Як розповів адвокат кінематографіста в бесіді з Associated Press, такий термін Расулофу дістався через три його фільми, в яких влада Ірану угледіла "пропаганду проти системи". Здаватися режисер і його представники не мають наміру.

Фото: apnews.com

Ювілейний, 70-й кінофестиваль "Берлінале" пройшов цього року з 20 лютого по 1 березня. Всього кілька днів тому Расулофу вручили головний приз фестивалю - "Золотого ведмедя" за драму "Тут немає зла" про смертні страти в Ірані. Що правда, через заборону властей Ірану залишати межі країни, сам режисер приїхати за статуеткою не зміг. Замість нього її прийняла його дочка, яка також знялася в новому фільмі батька.

Незабаром після цього Расулофу винесли вирок, який крім тюремного терміну несе в собі заборону знімати кіно протягом двох років. За словами адвоката, "здаватися" владі і прибувати на виклик режисер не буде, замість цього вони подадуть апеляцію.

У 2011 році Мохаммад Расулоф зняв картину "Прощавай", яку відзначили на Каннському кінофестивалі. Через неї ж режисера та його колегу Джафара Панахі засудили до шести років ув'язнення і заборонили знімати кіно протягом 20 років. Саме завдяки апеляції термін для було зменшено до року.

  • Читайте також на theLime, як режисер Квентін Тарантіно погрожував до смерті побити відомого телеведучого. З огляду на, скільки кривавих смертей режисер вигадав для своїх фільмів, жартувати з ним небезпечно.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: кіно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї