Лайм

Тому Крузу - 58: згадуємо 5 безбашених випадків, коли актор ризикував життям заради кадру

З року в рік зірка перевіряє себе на міцність і домагається приголомшливих результатів

3 липня Тому Крузу виповнилося 58 років. Наближаючись до шостого десятка, він залишається затребуваною кінозіркою і продовжує зніматися в блокбастерах, що вимагають серйозної фізичної підготовки. Крім акторської майстерності, Круз прославився готовністю самостійно виконувати трюки, багато з яких були дійсно небезпечними для життя.

Сцена з парашутом у фільмі "Найкращий стрілець" (1986)

На зйомках бойовика "Топ Ган" (Найкращий стрілець) загинув пілот Арт Шолль, що виконував повітряні трюки: його обвішаний камерами літак не вийшов з піке і впав у Тихий океан. Незважаючи на трагедію, Том Круз відмовився віддавати ризикові сцени каскадерам, і одна з них ледь не стала для 24-річного актора фатальною. За сценарієм персонаж Круза Піт "Меверік" Мітчелл намагається витягнути з води тіло загиблого другого пілота. Під час зйомок в парашуті актора зібралася вода, і він почав повільно йти на дно. Колега Круза по фільму Беррі Табб в інтерв'ю New York Post згадував , що Круз потонув би, якби його вчасно не спіймали члени команди. "Серед людей, яких я бачив на знімальному майданчику, Круз був до смерті найближче", - розповів він.

Вибух акваріуму у фільмі "Місія нездійсненна" (1996)

У першій частині франшизи "Місія нездійсненна" герой Тома Круза Ітан Хант прикріплює детонатор до стінки величезного акваріума, і коли вибух руйнує скло, 16 тонн води заливають ресторан, змітаючи все на своєму шляху. У 2020 році сцена виглядає мультяшно і комічно, але режисер Брайан де Пальма дійсно побоювався за життя актора. Круз наполіг на тому, щоб самостійно виконати трюк, під час зйомок сцени пробив вікно і втік геть, переслідуваний потоками води.

Сцена під водою у фільмі "Нація ізгоїв" (2015)

У п'ятій частині серії "Місія нездійсненна" герой Круза проникає в підводний бункер під електростанцією, щоб відключити систему захисту. Для зйомок сцени йому довелося надовго затримувати дихання, і це обернулося проблемами зі здоров'ям.

"Ми з вами можемо затримати дихання на хвилину, можливо, дві. Коли ви напружені, ви споживаєте кисень набагато швидше. Для того, щоб Том міг затримувати дихання до 2,5 хвилин, які потрібні для кожного дубля, йому довелося навчитися затримувати дихання довше, адже він ще й плавав, - розповів режисер картини Крістофер Маккуорі. - Він навчився затримувати дихання на шість з половиною хвилин. До того часу, коли послідовність дублів закінчилася, Том був настільки виснажений фізично і розумово, що в його крові був азот. У нього все боліло, він був дуже збуджений, йому було важко зосередитися і запам'ятати репліки. Він був виснажений. Це дуже серйозно позначилося на ньому".

Сцена з літаком у фільмі "Нація ізгоїв" (2015)

П'ята "Місія нездійсненна" б'є рекорди по складним трюкам Круза. В одній зі сцен актор висів зовні злітаючого літака Airbus 400. Хоча він був прикріплений до борту спеціальними тросами, затертими на етапі постпродакшену, небезпеку представляли дрібні камені і осколки, які могли пошкодити очі і тіло Круза через сильний вітер. "Поки ми рухаємося по злітно-посадковій смузі, для нас небезпечні удари птахів, будь-які частинки, які пропелери можуть підняти, будь-який камінь. Я пам'ятаю, що мене вдарив такий крихітний каміньчик, і я думав, що він зламав мені ребро. На щастя, удар припав на жилетку, а не на руки або обличчя, інакше він пройшов би наскрізь", - згадував актор про свій досвід.

Стрибок на будівлю у фільмі "Місія нездійсненна: Фолаут" (2018)

Під час зйомок сцени погоні лондонськими дахами в шостий "Місії" Том Круз зламав щиколотку. В інтерв'ю для Empire режисер Крістофер Маккуорі розповів, що навіть перелом не завадив самовідданому акторові закінчити сцену.

"Він мав ударитися об стіну будівлі. Трюк був динамічним, Тома знімали 4 камери, і йому довелося виконувати його кілька разів. Під час четвертої спроби він врізався в будівлю трохи під іншим кутом і зламав щиколотку. Він знав, що нога зламана в той момент, коли вдарився. Він підтягнувся, постарався вибігти з кадру, спираючись на зламану ногу. Тільки опинившись за межами кадру він впав", - розповів режисер.

Після травми лікарі сказали Крузу, що він не повинен напружувати ногу протягом 6 місяців, інакше є ризик, що він більше ніколи не зможе бігати. Актор-шибайголова від таких рекомендацій відмовився, зробив упор на фізіотерапію, тренування, і вже за 6 тижнів пробіг спринт.

  • Раніше стало відомо, що Том Круз і Ілон Маск збираються зняти бойовик в космосі. Якщо проект реалізують, він стане першим художнім фільмом, знятим поза Землею.
  • Том Круз випробував перевантаження в винищувачі заради нового фільму "Топ Ган 2". ризикову затію втілили заради "переконливого спотворення обличчя".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime , щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї