Лайм

Чому дієтологи радять не зловживати картоплею - 3 факти, про які ми не думали

Які небезпечні речовини є у картоплі

На пострадянському просторі картопля є тим овочем, який люди вживають в їжу практично кожен день у всіляких варіаціях: варений, смажений, тушкований, запечений і приготований у фритюрі.

Картопля, як і морква, є також в основі багатьох супів, які варять навіть маленьким дітям. І, природно, ніхто не може собі уявити національну українську кухню без вареників з картоплею.

Однак навряд чи хтось замислювався, чи настільки корисний цей коренеплід, як звикли звеличувати його наші бабусі та прабабусі. Давайте детальніше розберемося, до чого ж веде зловживання цим овочем.

Наявність у складі картоплі крохмалю

У складі цього коренеплоду крохмалю в кілька разів більше, ніж клітковини, жирів і білків. Тому не рекомендується зловживати картоплею хворим із серйозними формами діабету - таким людям дуже шкодить крохмаль.

Але навіть здоровій людині для того, щоб розщепити складні сполуки крохмалю до цукрів, необхідно від 2 до 4 годин.

Якщо ж в організмі недостатньо біологічно активних речовин, які необхідні для засвоєння крохмалю, то він може накопичуватися і розкладатися в шлунку, викликаючи різні розлади. Через надлишок крохмалю не засвоюється йод, внаслідок чого починає страждати щитовидна залоза.

Фото: pixabay.com

З часом в картоплі накопичується отрута - соланін

Не можна вживати в їжу стару, зморщену і позеленілу бульбу, яка вже дала паростки: в такій картоплі накопичується отрута - соланін, що викликає діарею і блювоту.

Він утворюється при попаданні світла на картоплю або в процесі проростання пагонів. Соланін здатний викликати отруєння, руйнує еритроцити і впливає на центральну нервову систему.

Фото: pixabay.com

Картоплю оброблюють хімікатами

Під час вирощування картоплю оброблюють фунгіцидами від шкідників, пестицидами і селітрою - для зростання. Ці хімічні речовини, потрапляючи в організм, негативно впливають на нього і можуть привести навіть до летального випадку. Тому необхідно завжди ретельно мити картоплю і по можливості очищати від шкірки.

Зазначимо, що величезної шкоди організму приносить смажена картопля і улюблене блюдо всіх дітей - картопля фрі. Ці страви досить калорійні, смажені в маслі, отже організму буде дуже складно їх перетравити.

Фото: pixabay.com

Користь картоплі

Однак картопля в невеликих кількостях все ж має і корисні властивості.

Вчені виявили в бульбах молодої картоплі 14 амінокислот, необхідних для підтримки життєдіяльності організму: вітамін C, вітаміни групи B, калій, магній, селен, кальцій, а також фолієва кислота.

Всі корисні речовини в картоплі легко вимиваються водою. Тому після очищення її не можна довго вимочувати, а при варінні краще кидати в окріп. Найбільша кількість вітамінів і мікроелементів зберігається в запеченій картоплі або звареній зі шкіркою, "в мундирах". Це пояснюється тим, що найкорисніша частина - та, що найближче до шкірки.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil

alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що символізують їхні образи для "Євробачення-2024"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що означають їхні костюми для конкурсу

Такі милі: Віталій Козловський замилував світлиною з маленьким сином Оскаром

Український співак та військовослужбовець ЗСУ Віталій Козловський опублікував фото з маленьким сином Оскаром, якого народила його дружина та піарниця Юлія Бакуменко