Лайм

Чому Хелловін звуть Днем всіх святих, а надягають костюми нечисті? Згадуємо історію свята

Де зародилось найстрашніше свято року

Щороку в ніч з 31 жовтня на 1 листопада у всьому світі відзначають найстрашніше свято року. В англійській мові цей день називається All Hallow's Eve, якщо скоротити цю назву, вийде Halloween (укр. - Хелловін).

Вважається, що в цей день різна нечисть і злі духи повертаються на землю, і щоб їх прогнати, люди вбираються в найстрашніші костюми, роблять незвичний макіяж або ховаються за тематичними масками.

Давайте згадаємо історію цього свята.

Найімовірніше, Хелловін зародився з кельтських святкувань жнив і дня мертвих. Стародавні кельти, які жили на території сучасної Великобританії, ділили рік на дві частини, світлу і темну. Коли темна частина (зима) змінювала світлу (літо), вони влаштовували свята.

Фото: pixabay.com

Як відзначають історики, Хелловіну передувало кельтське язичницьке свято Самайн (англ. Samhain - "кінець літа"), святкування якого тривало сім діб - по три доби до і після самого Самайна в ніч на 31 жовтня.

У VIII столітті Самайн став Днем всіх душ, в який було прийнято розмовляти з померлими. Подібне взаємопроникнення гельських традицій і християнських обрядів почало формувати перші зачатки Хелловіна.

Кельти вірили в те, що в цей вечір відкривається межа між світами мертвих і живих, тому тіні покійних проникають на землю. Для того, щоб уберегтися від них, в будинку гасили вогнища, а люди одягалися якомога страшніше - це повинно було налякати злих духів.

Фото: pixabay.com

У IX столітті християнська церква спробувала зробити так, щоб люди просили захисту у святих, а не задобрювали бісів. Язичницьке свято було замінено на "День всіх святих" - All Hallow's Eve.

Приблизно в XVI столітті склалася традиція випрошувати солодощів вночі 31 жовтня. Відзначимо, що традиція вбиратися в костюми і ходити від хати до хати, випрошуючи солодощі, спочатку була пов'язана з Різдвом. В Англії та Ірландії бідняки ходили по домівках і випрошували так звані "духовні тістечка" в День всіх святих (1 листопада), обіцяючи в обмін молитися за душі померлих родичів господарів.

Фото: pixabay.com

Звичай одягати рольові костюми і носити із собою "світильник Джека" (або як його ще називають гарбузовий ліхтарик, який, за легендами, відлякує злих духів) з'явився тільки на рубежі XIX і XX століть, причому в обмін на гроші або їжу спочатку потрібно було пропонувати різні розваги.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil