Лайм

Чому при Covid-19 зникають запахи і смаки: головне про найдивніші симптоми

Як вірус проникає в організм, і що там відбувається

Під час пандемії коронавірусу людство зіштовхнулося з новими реаліями і дивними симптомами вірусних захворювань. Тимчасова втрата нюху - основний неврологічний симптом, а також найбільш ранній і частий індикатор захворювання Covid-19.

Як відомо, в слизовій оболонці носа розташовується нюховий епітелій площею близько п'яти квадратних сантиметрів - він збирає інформацію про запах, передає її в мозок, і там вона обробляється.

Коронавірус вражає особливі клітини цього епітелію, які підтримують існування нейронів, пише BBC з посиланням на статистику Public Health England. Ці "помічники" нейронів запалюються, а в них міститься величезна кількість ферменту, який відкриває дорогу вірусу.

Фото: pixabay.com

Також при Covid-19 часто хворі зазначають і втрату смаку. Запальне ураження нервових закінчень слизової носа супроводжується ураженням нервових закінчень трьох інших нервів: блукаючого, глоссофарінгеального і лицьового. Закінчення цих нервів припадають на латеральну частину мови і корінь - саме через ці нерви людина сприймає смаки.

Причому це реальна відсутність смаку: у хворих не просто змінюються смакові відчуття у зв'язку з втратою нюху, що було б цілком зрозуміло, а вони геть його втрачають - так, що не в змозі відрізнити солодке від гіркого.

Зазначимо, що при грипі або ГРВІ теж часто зникає нюх, але це трапляється з інших причин - ніс закладений, в ньому соплі, набряк слизової і набряк клітин, чутливих до запахів.

Фото: pixabay.com

Радує той факт, що при коронавірусі незворотного ураження нейронів, чутливих до запахів і смаку, не відбувається - зазвичай нюх повертається вже через тиждень хвороби, іноді - через три тижні після її початку, в найскладніших випадках - до трьох місяців.

Зазначимо, що ці симптоми дуже індивідуальні. І якщо у вас зникали нюх або смак, то не варто пробувати все підряд або лікуватися чаєм з лимоном та імбиром. Радимо якнайшвидше звернутися до терапевта або сімейного лікаря, який оцінить реальний стан вашого здоров'я і дасть подальші рекомендації.

Також не варто при перших же симптомах бігти на комп'ютерну томографію або здавати тест на Covid-19, створюючи тим самим черги в медичних центрах і лабораторіях. І перший, і другий спосіб діагностики на самому початку захворювання можуть бути не інформативними. Все, що вам потрібно на перших порах, зв'язатися з вашим лікарем і обговорити подальшу тактику.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли про 5 простих продуктів із вітаміном D, які не будуть зайвими в карантин.
  • Читайте також на theLime, як приготувати вдома вітамінний чай з обліпихи.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У Львові розбишаки напали на блогера Ніколаса Карму: у якому стані потерпілий

Блогер Ніколас Карма розповів, що у Львові на нього напали хулігани. Карма звернувся до стражів порядку

Вражена цілісністю твого внутрішнього спокою: Могилевська відвідала концерт Макса Барських

Макс Барських дав великий концерт в Києві. Наталя Могилевська побувала на шоу та розповіла про свої емоції

Серце моє ніколи не буває вільне: Ірина Білик заінтригувала змінами в особистому житті

Ірина Білик розповіла про своє особисте життя. Серце співачки зайнято