Лайм

Бібліотека загубила блокноти Чарльза Дарвіна - пропажа коштує мільйони, але про неї дізналися лише через 20 років

Цінні рукописи в останній раз бачили в 2001 році

Дві записні книжки Чарльза Дарвіна, оцінені в мільйони доларів, зникли з бібліотеки Кембріджського університету. Видання BBC повідомляє, що в останній раз їх бачили 20 років тому, але тільки зараз визнали, що їх немає в архіві.

Один з блокнотів містить знаменитий малюнок Дарвіна "Древо життя" і його роздуми про еволюцію видів. Точно оцінити матеріальний збиток від пропажі важко, але бібліотека припустила, що рукописи можуть коштувати "багато мільйонів".

Фото: Cambridge University Library

Директор бібліотеки Джессіка Гарднер заявила, що її попередники довгі роки щиро вірили, що блокноти неправильно розставлені на полицях. Нова команда співробітників проаналізувала подію і дійшла висновку, що без поліції тут не обійтися.

"20 років тому політика безпеки була іншою. Сьогодні про будь-який значимий зниклого об'єкті негайно повідомляють як про потенційну крадіжку, і починається широкомасштабний пошук, - сказала вона. - Я убита горем. Ми присвятили всю свою кар'єру збереженню культурної спадщини, і спустошені тим, що сталося".

Експерти впевнені, що рукописи Дарвіна не могли продати на відкритому ринку. Можливо, вони стали здобиччю нечистих на руку колекціонерів. Тим часом, бібліотека Кембріджського університету вміщує понад 130 миль стелажів і зберігає близько 10 мільйонів книг, карт, рукописів та інших предметів. Один тільки дарвінівський розділ складається з 189 архівних ящиків.

  • Тим часом в Нідерландах злодії влаштували рейди на реліквії нацистів. Музеї б'ють на сполох і ховають експонати, адже зловмисники полюють за уніформою, зброєю та іншими цінними речами.
  • Скупник вирішив, що купив підроблені рукописи Мао Цзедуна, і порізав їх на частини. Знав би він їх реальну ціну раніше, адже сувій коштує не менше $ 300 млн.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії