Лайм

У чому секрет тіста для піци: як замісити та не зіпсувати

Необхідно правильно підібрати інгредієнти

Кожна господиня хоча б раз у житті готувала відому італійську страву - піцу, яку полюбляють і дорослі, і діти. На сьогоднішній день існує величезна кількість варіантів її приготування, проте найчастіше труднощі виникають саме з тістом. theLime вирішив докладно розповісти, як зробити ідеальне тісто для піци.

В інтернеті ви можете знайти безліч рецептів, однак щоб вийшло справжнє тонке тісто, як на батьківщині цієї страви, ви не повинні використовувати такі інгредієнти, як майонез, сметана, молоко та яйця.

Таким чином для того, щоб приготувати тісто, знадобляться лише 5 основних інгредієнтів: борошно пшeничне вищогo сорту (2 cтaкaнa = 260 г), швидкорозчинні дpіжджі (5 г), cіль (1/3 ч. л.), сaxap (2 ч. л.), oливкoва олія (2-3 cт. л.).

Зазначимо, що в Ітaліі використовують борошно з твepдиx copтoв пшeниці, проте в наших супермаркетах це велика рідкість. Тому обираємо борошно вищого сорту або грубого помелу.

Фото: pixabay.com

Перед замісом тіста борошно необхідно обов'язково просіяти через сито. Справа в тому, що в ньому часто трапляються залишки пшениці, різні камінчики, грудочки і навіть нитки - з такими "інгредієнтами" приготувати справжню піцу точно не вдасться.

Далі беремо глибоку миску. У просіяне борошно додаємо швидкорозчинні дpіжджі, сіль і цукор. Розмішуємо все це виделкою - щоб дріжджі, сіль і цукор рівномірно розподілилися у борошні.

Потім беремо 160-170 мл чистої води. Її необхідно злегка підігріти - це можна зробити в мікрохвиль печі (приблизно 10-15 секунд). Перед додаванням в тісто перевіряємо температуру рукою, якщо вона не комфортна - ви перегріли воду, і дріжджі можуть в такій воді загинути.

Додаємо в теплу воду оливкову олію - буквально пару столових ложок.

Після цього ми вливаємо воду з маслом в борошно і розмішуємо до однорідного стану, замішуючи тісто. Воно повинно вийти дуже м'яким і злегка липнути до рук. Якщо вам не подобається консистенція - можна трохи додати борошна. Вимішуємо до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук.

В результаті у вас повинно вийти м'якe й елacтичнe тісто, що дуже добре тягнeтьcя.

Фото: pixabay.com

Після того, як ви замісили тісто, його необхідно скачати в шар, перекласти в чисту ємність, накрити рушником або харчовою плівкою і прибрати в тепле місце на 40-50 хвилин.

За цей час повинні "розійтися" дріжджі - і тісто збільшиться у розмірах.

Після того, як воно піднялося, можна трохи підмішати борошна і розтягнути його в коржик 5-7 мм.

Для розкачування тіста можна використовувати качалку, а якщо її немає - взяти скляну пляшку або банку, деякі примудряються розкачати тісто навіть за допомогою рулону пергаментного паперу або фольги.

Але краще не розкачувати тісто, а розтягнути його руками безпосередньо в формі для випічки, яку попередньо необхідно змастити оливковою олією. Не забудьте також зробити бортики, підібгавши краї тіста.

Якщо ви хочете, щоб вийшла піца на тонкому тісті - відразу ж після розкачування його необхідно проколоти виделкою і швидко викласти начинку.

Інша справа, якщо ви хочете зробити пишну піцу - тоді після розкачування дайте тісту трохи піднятися безпосередньо на формі, а вже потім викладайте начинку.

Додамо також, що випікати піцу найкраще при температурі 190-200°C близько 15-20 хвилин.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil