Лайм

В YouTube з'явився радянський телеспектакль по "Володарю перснів" - всі ці роки запис вважали загубленим

У 90-х спектакль показали на ТБ лише раз

В YouTube з'явилися обидві частини радянського телеспектакля "Хранители", знятого в 1991 році за мотивами першої книги з трилогії "Володар перснів" Дж. Р. Р. Толкіна з перекладом Володимира Муравйова та Андрія Кістяківського. Так-так, того самого, де Фродо назвали Торбінсом.

Як уточнює видання "Мир фантастики", в 90-х спектакль показали на телебаченні лише раз, з того часу його запис вважали загубленим.

Ролі у виставі зіграли актори Віктор Костецький (Гендальф), Георгій Штиль (Більбо), Валерій Дьяченко (Фродо). Автором музики виступив учасник гурту "Акваріум" Андрій "Дюша" Романов, який також зіграв роль оповідача.

Наскільки відомо, "Хранители" - не єдиний радянський телеспектакль за сюжетом Толкіна. У 1985 році в Ленінграді зняли фільм "Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса, Хоббита" - його основою стала книга "Гобіт, або Туди й Звідти". Сьогодні фільм також доступний на YouTube.

Телеспектакль виявився справжньою знахідкою для фанатів Толкіна та колекціонерів тематичних матеріалів. "Пам'ятник тому, хто знайшов та оцифрував запис. Роками ходили про нього легенди", - вказали в одному з коментарів.

  • Раніше світ "Володаря перснів" з 150 млн деталей Lego увійшов до Книги рекордів Гіннесса. Його збирали цілих три роки, а сьогодні інсталяція представлена в одному з музеїв Китаю.
  • Раніше актори фільмів "Володар перснів" та "Гобіт" вирішили викупити та зберегти для шанувальників Джона Толкіна його будинок в Оксфорді. У цьому двоповерховому маєтку з широкою зеленою галявиною англійський письменник жив з 1930 по 1947 рік і створив свої відомі твори.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Усі зберігають оптимізм: друг онкохворого Чарльза III розповів про стан його здоров'я

Стан здоров'я Чарльз III, який лікується від онкології, погіршився - про це розповів друг короля - що відомо

Уклін всім героям: українські зірки вшанували пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з дня Чорнобильської аварії - зірки висловилися про річницю - фото

Ніхто не може мені заборонити: скандальна Алхім висловилася про мовне питання та ставлення до Путіна

Анна Алхім заявила, що перейде на українську, коли від неї всі відчепляться, а також зазначила, що Путін продовжує нагинати весь світ