Лайм

Майстри почали ремонт у кафе і знайшли меню 1913 року - тільки погляньте, які страви замінили сучасні бургери

Власники сучасного закладу подумують відродити деякі страви попередника

Власники невеликого кафе у Ліверпулі (Великобританія) влаштували ремонт і навіть не підозрювали, які цінні знахідки він їм принесе. У процесі роботи бригада майстрів виявила в стіні меню, датоване 1913 роком - воно належало закладу-попереднику. І на цьому сюрпризи не закінчилися.

Журналісти BBC вивчили копію раритетного меню та сильно здивувалися - незважаючи на доволі низькі за сьогоднішніми мірками ціни, замовити будь-яку страву зі списку в ті часи міг далеко не кожен відвідувач.

Фото: BBC

За словами істориків, до Першої світової на місці сучасного закладу перебувала закусочна Yamen. Схоже, заклад спеціалізувалася на вишуканих стравах - в меню входили такі позиції, як тушковане м'ясо по-ірландськи, смажені нирки, страви з птиці, а також пропозиції для справжніх гурманів: ведмежий турнедо, консоме де Волан, безе шантильї з грушами та інші.

Історики пояснили: в роки існування Yamen Ліверпуль був уже процвітаючим індустріальним центром, що відбилося і на місцевій кухні, в якій з'явилися й страви французького бістро.

Фото: BBC

Що цікаво, тарілку томатного супу відвідувач закладу міг придбати за суму трохи більшу за фунт (близько 50 гривень). І нехай вона здається цілком прийнятною, історики впевнені, що ціни, втім, як і самі страви, були розраховані на клієнтів вищого класу.

"М'ясні страви мають континентальний відтінок, типовий для заможної Британії того часу, - розповіли виданню історики університету Ліверпуля. - Меню орієнтоване на буржуазну клієнтуру".

У стінах сучасного кафе майстри також виявили капелюх, який, вочевидь, належав співробітнику закладу Yamen, книгу по вісту (популярна карткова гра) та пачку гральних карт. Менеджер сьогоднішнього ресторану зізналася, що була вражена знахідкою, яку назвала "капсулою часу".

Фото: BBC

Тепер власники закладу подумують про те, щоб відродити у своєму меню деякі страви з Yamen. Знахідкам, звичайно ж, відведуть особливе місце у закладі.

  • Подружня пара з Австралії перетворила старенький фургон 1963 року на оригінальну перукарню на колесах. Так подружжя почало свій власний бізнес, і тепер у дворі їхнього будинку вишиковується черга з клієнтів.
  • Читайте на theLime, як пара перетворила двоповерховий автобус на будинок з каміном та вбиральнею. Вони вирішили, що це краще, ніж платити іпотеку або платити дорогу оренду.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Олена Зеленська у розкішній вишиванці і трендових палаццо відвідала виставку в Києві: фото

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у відкритті виставки "Гаага - Київ" у Музеї Ханенків - образ дружини президента

Антін Мухарський відреагував на заяви про свій виїзд з України та відповів, чи повернеться

Антін Мухарський пояснив, навіщо поїхав за кордон та відповів чи збирається повертатись - шоумен відреагував на пост Віктора Трегубова

Як склалося особисте життя Іраклі Макацарії, який шукав кохання на шоу "Холостяк"

Бізнесмен Іраклі Макацарія здобув популярність завдяки шоу Холостяк. Наразі він з сім'єю живе в Грузії