Лайм

Таємні листи Марії Антуанетти та її коханця прочитали за допомогою рентгенівського випромінювання

Сучасні технології розкрили таємницю закоханих

Передові технології допомогли прочитати цензуровані рядки в листуванні між Марією-Антуанеттою та її вірогідним коханим Акселем фон Ферзеном, пише CNN.

Марія-Антуанетта на полюванні (Джозеф Кранцінгер, 1771 г.) Фото: Wikipedia

Королева Франції обмінювалася листами зі шведським графом у розпал Французької революції. Деякі рядки в них були закреслені, змушуючи істориків ламати голову над їхніми істинними стосунками. Вчені проаналізували документи за допомогою рентгенівської флуоресцентної спектроскопії і прочитали приховані слова.

Метод допоміг розділити хімічний склад різних чорнил, прочитати цензуровані слова і навіть ідентифікувати людину, яка їх викреслила. Нею виявився сам граф фон Ферзен. Так, шведський дипломат приховав звернення "коханий" і "любий друг", а також зізнання "обожнюю" і "шалено".

Фото: Anne Michelin, Fabien Pottier, Christine Andraud

За словами істориків, відкриття змінює не загальний зміст листів, а тон відносин між відправником і отримувачем. "З цього тексту ми дізналися, що існували любовні стосунки", - сказала Енн Мішлен, співавтор дослідження.

Ханс Аксель фон Ферзен Фото: Wikipedia

Марія-Антуанетта і Аксель фон Ферзен познайомилися у Франції, коли їм обом було 18 років. Вони підтримували зв'язок до її смерті у віці 37 років. Закохані листувалися між 1791 і 1792 роками, коли французька королівська родина перебувала під наглядом після спроби втекти з країни. Незабаром французька монархія була повалена, а Марію-Антуанетту і її чоловіка обезголовили.

Марія-Антуанетта на Революційному трибуналі (гравюра Альфонса Франсуа, 1857 г.) Фото: Wikipedia

Вчені припускають, що Ферзен відредагував, але не викинув листи, тому що вони були "важливі для нього з сентиментальних, або з політичних причин". Сім'я графа зберігала листи до 1982 року, після чого їх придбав Французький національний архів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації