Лайм

Чорна п'ятниця вже близько: дата та найцікавіші факти про свято шопінгу

Цього дня багато хто ведеться на численні акції та знижки

У листопаді чимало людей чекають на Чорну п'ятницю, щоб встигнути оновити гардероб, побутову техніку або придбати подарунки до Нового року, купивши їх зі знижками. theLime вирішив розповісти трохи про історію цього свята і коли варто очікувати найбільших розпродажів.

Поняття "Чорна п'ятниця" прийшло до нас із США. Спочатку воно позначало пробки на дорогах після Дня подяки, а вже пізніше традиційний різдвяний сезон розпродажів. Звичай влаштовувати їх встановився ще в XIX столітті, а термін "Чорна п'ятниця" з'явився в 1966 році.

Оскільки День подяки припадає на четвертий четвер листопада, Чорна п'ятниця випадає у проміжок з 23 по 29 листопада. У 2021 році Чорна п'ятниця буде 26 листопада. Відзначимо, що деякі магазини влаштовують акції та знижки ще напередодні цієї дати, а інші – навіть тиждень після неї.

Фото: pixabay.com

На сьогоднішній день Чорна п'ятниця не є офіційним вихідним у Європі та США, проте багато людей беруть відгули, щоб встигнути купити необхідні товари за найвигіднішими цінами. До речі, магазини в цей день працюють за зміненим графіком: деякі відкриваються опівночі або працюють цілодобово, а інші рано-вранці – наприклад, о 5-й ранку, та пропонують величезні знижки першим покупцям – від 50% до 80%. Саме тому деякі люди навіть ночують у наметах біля них, щоб встигнути серед перших зайти і купити речі, що сподобалися.

Національна федерація роздрібної торгівлі США регулярно публікує дані щодо продажів у День подяки та Чорну п'ятницю. Середній чек кожного покупця – близько $400.

За статистикою, серед покупців у цей день більше жінок, а також вдівців та розлучених. Нерідко люди вирушають за покупками не тому, що їм щось необхідно, а через інтерес до хаосу та безладу, а також, щоб відчути конкуренцію. Так, у 2006 році в США під час Чорної п'ятниці загинули 7 людей та 98 отримали поранення.

Примітно, що у 2009 році у Китаї вигадали свою Чорну п'ятницю. Деякі торгові майданчики вирішили запозичити західну традицію та організували великі розпродажі у національний День холостяка, який відзначають 11 листопада. З того часу у листопаді з'явилося ще одне свято – Всесвітній День шопінгу.

Фото: pixabay.com

Найприбутковішою за всю історію вважають "п'ятницю" 2012 року. Тоді американці та європейці за три дні витратили на покупки понад $52 млрд.

Зазвичай під час розпродажів купують смартфони та комп'ютери, побутову техніку, одяг, взуття, дитячі товари та іграшки, а також косметику та парфумерію. Це неофіційно найкращий день для покупки телевізора або будь-якої іншої дорогої техніки.

Примітно, що, крім техніки, товаром, який найбільше продається у Чорну п'ятницю, вважаються піжами. Можливо, це пов'язано із західною традицією зустрічати Різдво та Новий рік саме у цьому одязі.

В Україні Чорна п'ятниця - із 2013 року. На сьогоднішній день, зокрема через пандемію коронавірусу, більшість розпродажів проводиться в інтернет-магазинах. Починаються вони за декілька днів до Чорної п'ятниці та продовжуються у вихідні після неї, а закінчуються Кіберпонеділком. Він був придуманий заповзятливими продавцями спеціально для офісних працівників, які після розпродажів у Чорну п'ятницю повертаються у понеділок до своїх офісів та за інерцією продовжують робити покупки зі своїх службових комп'ютерів.

У той же час деякі великі компанії останніми роками закликають бойкотувати Чорну п'ятницю і радять замість божевільного шопінгу провести день на природі із сім'єю. Противники цього надуманого свята навіть вигадали День без покупок, який є міжнародним днем протесту проти культури споживання. У США він проходить того ж дня, що й Чорна п'ятниця, а в Європі – у суботу після неї.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Вартий всього найкращого: кохана Позитива зворушливо привітала його з днем народження

Олексій Завгородній (співак Позитив) зустрічається з танцівницею Юлією Сахневич - обраниця музиканта привітала його з днем народження

Після виїзду з України Олег Кензов виступив з росіянами у Німеччині: що відомо про скандал

Олег Кензов з Мішею Марвіним та зірками-путіністами виступив на російському заході у Німеччині - артист виконував російськомовні пісні

Як позбутися попелиці в саду і на городі: допоможуть натуральні засоби

Попелиця харчується молодими соковитими рослинами. Як позбутися шкідника - читайте в матеріалі