Лайм

5 лайфхаків, як швидко не п'яніти і не прокинутися з похміллям

Свято може пройти весело та без несподіваних сюрпризів наступного дня

Похмілля – не найприємніший стан, тому позбутися його хочеться якомога швидше. На питання "Як пити і не п'яніти?" у мережі є безліч відповідей. Ми відшукали серед усієї різноманітності найперевіреніші та найефективніші, і готові ними поділитися.

Добре поїсти

Якщо вживати алкоголь на голодний шлунок, це найкоротший шлях до швидкого сп'яніння. Щоб запобігти цьому, підкріпіться насиченою вуглеводами їжею. Також можна випити солодкий чай, оскільки він уповільнює засвоєння спиртних напоїв.

"Зустрічати Новий рік краще не з порожнім шлунком, а за 2-3 години трішки поїсти, без вживання алкоголю. Також не забувайте, що наша печінка звикла вночі відпочивати,а тут такий стрес: і їжа, і алкоголь. Особливо уникайте солодкого та жирного! Перед застіллям вживати олію чи вершкове масло, щоб не п’яніти - це міф. Ви тільки зробите подвійний "удар" по підшлунковій залозі", - пише лікар-невролог Євген Скрипник.

Фото: Getty Images

Не варто покладатися на активоване вугілля

"Сорбенти також не допоможуть. Так що варіант їсти багато жирної їжі, запивати алкоголем і при цьому заїдати активованим вугіллям - не працює. Тож пам’ятайте, гарно відпочити можна і не травмувавши свій загальний стан. Їжте та пийте в задоволення - але не ґвалтуйте себе"радить сімейна лікарка Марина Сікорська.

Запивати алкоголь звичайною водою

Вода – найпростіший і найефективніший спосіб нейтралізувати дію спиртного на організм. Вода без газу здатна "розбивати" алкоголь у шлунку та знизити таким чином градус.

"На столі має бути багато рідини. Перевага - мінеральна негазована вода. Вона дасть можливість не допустити зневодневоднення, та є вірогідність, що з’їсте через це ви менше. Звичайно узвари, компоти також можна, але мінеральна вода на першому місці у списку", - також говорить Марина Сікорська.

Не змішувати алкогольні напої

Пропустити пару чарок коньяку, після чого дегустувати шампанське чи вино – не найуспішніша ідея. Такі експерименти призведуть до швидкого сп'яніння, а також можуть спричинити небажані наслідки (блювоту, запаморочення тощо).

"Змішування газованих напоїв (кола, пепсі, спрайт) з алкогольними (віскі, горілка тощо) прискорить всмоктування алкоголю, що призведе до швидкого сп‘яніння! Відносно "підвищення градусу" - це міф, і це шкідливо для організму!" - попередив Євген Скрипник.

Фото: Getty Images

Під час застілля більше рухатись

Не потрібно кілька годин поспіль сидіти за столом, навпаки, періодично вставайте та починайте рухатися. Фізична активність – ще один спосіб ефективно впоратися із сп'янінням та почуватися добре протягом усього вечора.

Що робити, якщо наступного ранку похмілля все-таки настало?

Для того, щоб прибрати похмілля, спочатку відновіть баланс рідини, адже під дією спиртного організм починає швидко втрачати вологу. Відмінно підійде звичайна вода без газу, розчини для регідратації (з аптеки, наприклад), спортивні напої-ізотоніки, курячий бульйон або солодкий чай.

Фото: Getty Images

Поснідайте або пообідайте чимось легким – їжа наповнить вас енергією, і втома після святкування відчуватиметься не так явно.

Добре виспіться, бо похмілля точно не можна вважати комфортним станом для людини. Іноді сон після похмілля може тривати до 24 годин – і це не найгірший метод, щоб швидше позбутися похмілля.

Марина Сікорська радить лікувати похмілля такими способами:

  • Вживати велику кількість рідини (вода, компот, узвар, чай). Для того щоб швидше минула інтоксикація, організм швидше відновив свій баланс та не було зневоднення.
  • Зробити собі "розгрузочний" день після застілля. Голодати не потрібно, але їжа має бути легкою для засвоєння.
  • Прогулятися на свіжому повітрі. Легкі фізичні навантаження швидше приведуть організм до ладу.
  • Не пити літрами розсол зранку. Вони не полегшать загальний стан, а лише можуть погіршити. За рахунок великого вмісту солі даний засіб "забирає" на себе воду і може призвести до ще більшого зневоднення.

"Вранці вживайте велику кількість рідини (вода, компот, узвар та інше). Якщо болить голова, випийте аспірин, парацетамол, ібупрофен та поміряйте артеріальний тиск! Розсіл краще не вживати, він містить багато солі, що викликає затримку рідини в організмі і підвищує артеріальний тиск, потрібно, навпаки, максимально вивести токсини з організму! На другий день рекомендую гуляти на свіжому повітрі, кататись на снігових гірках, дихати свіжим повітрям!" - резюмував Євген Скрипник.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували