Лайм

Королівська сім'я Нідерландів відмовилася від старовинної Золотої карети через расовий скандал

Екіпаж критикували через віньєтку на одній із панелей

Поки принц Гаррі позивається проти британського уряду через відсутність поліцейської охорони, король Нідерландів Віллем-Олександр після критики активістів погодився припинити використання церемоніальної "Золотої карети" зі скандальним зображенням на дверцятах.

Фото: Wikipedia

У 17-19 століттях Нідерланди були метрополією колоніальної імперії, від якої залежало безліч заморських територій в Африці, Південній Америці, Карибському басейні та інших частинах світу. У 1898 році королеві Нідерландів на повноліття подарували карету, на одній із панелей якої чорношкірі жителі колоній схиляють коліна перед молодою білою жінкою. Сьогодні таке зображення вважають неприйнятним, і монарх Нідерландів погодився з критикою.

Фото: Wikipedia

"У нашій історії є чим пишатися. Водночас вона пропонує навчальний матеріал для пошуку помилок та їх запобігання у майбутньому, - заявив Віллем-Олександр на відео в офіційному YouTube-каналі. - Ми не можемо переписати минуле, але ми можемо спробувати разом примиритися з ним. Це також стосується колоніального минулого. Натомість необхідні колективні зусилля, які йдуть глибше і тривають довше. Зусилля, які нас об'єднують, а не роз'єднують".

Золоту карету, відому як "De Gouden Koets", у 1898 подарували королеві Вільгельмін - першій жінці-монарху Нідерландів. З того часу Королівська сім'я Нідерландів використовувала екіпаж у різних офіційних та урочистих випадках, включаючи королівські весілля та інавгурації.

Фото: Wikipedia

У 1990 році художник із Кюрасао Рубен Ла Круз вперше виступив проти карети. З тих пір громадські діячі, активісти і навіть члени парламенту Нідерландів закликали відмовитися від її використання. У 2020 році після протестів Black Lives Matter скандал спалахнув із новою силою.

"Золота карета знову зможе використовуватися, коли Нідерланди будуть готові. Але зараз це не так, - додав чинний монарх. - Поки в Нідерландах живуть люди, які щодня відчувають біль дискримінації, біль минулого кидатиме тінь на наш час. Слухати і розуміти одне одного - необхідні умови для примирення та лікування болю в душах людей”.

Фото: Wikipedia

  • Раніше 81-річна жінка зв'язала білих свинок, і Facebook мало не забанив її за расизм. Алгоритми соцмережі розцінили коментарі в'язальниці як мову ворожнечі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Все, що страшне, - реальність: Дантес поскаржився на пригнічений стан

Співак Володимир Дантес не став приховувати, що останнім часом відчуває емоційне виснаження. Артиста рятують природа, рідний дім, родина

Співак ALEKSEEV відреагував на чутки про роман з відомою блогеркою

Виконавець Alekseev відповів на плітки про його особисте життя. Проте артист не вдавався в деталі

Не хочемо мовчати: блогерка Юлія Верба повідомила про свою вагітність

Блогерка Юлія Верба здивувала новиною про свою вагітність. Жінка показала кадри, де добре видно кругленький животик