Лайм

5 інгредієнтів, які не варто додавати в шарлотку - псують смак та щільність пирога

З ними краще не експериментувати

Сучасні господині полюбляють експериментувати на кухні, проте далеко не завжди ці спроби закінчуються вдало. І якщо ви вже знаєте про поширені помилки під час приготування шарлотки, радимо також розібратися з інгредієнтами, які можуть суттєво вплинути на смак та щільність цього виду випічки. theLime ділиться з вами простими лайфхаками.

Як відомо, у класичному рецепті шарлотки всього п'ять інгредієнтів: яйця, цукор, борошно, розпушувач та солодка начинка (найчастіше – кисло-солодкі та не дуже соковиті яблука). Деякі господині додають дрібку солі, а також корицю, посипаючи нею яблука.

Існує також безліч способів урізноманітнити цей пиріг, наприклад, приготувати шоколадну шарлотку з какао-порошком, грушами чи вишнями. Однак слід знати, які інгредієнти можуть суттєво зіпсувати смак та зовнішній вигляд пирога.

Безглютенова мука

Один із головних інгредієнтів шарлотки – це пшеничне борошно, яке містить глютен – складний клейкий білок. Він є своєрідним загусником у тісті. При додаванні води глютен темніє та за текстурою стає схожим на клей. Тому найчастіше його також називають клейковиною.

Недосвідчені господині, бажаючи поекспериментувати (а в деяких випадках через медичні показання, тому що доведено, що чимало людей мають непереносимість глютену), замінюють пшеничне борошно його безглютеновими аналогами (гречаним, вівсяним, амарантовим, кокосовим, рисовим, кукурудзяним борошном тощо). Це може зіграти злий жарт із вашою шарлоткою, так як, наприклад, пиріг із гречаного борошна, яке не містить клейковини, може розпастися, а з кукурудзяної, яка досить важка вийде занадто "забитим". Як варіант зробити тісто з пшеничного та безглютенового борошна, дотримуючись пропорції – 1:1.

Фото: pinterest.com

Сода

Деякі господині замінюють розпушувач для тіста содою. Однак, використовуючи цей інгредієнт, слід пам'ятати певні правила. Якщо додати в тісто соду і не погасити її, шарлотка може отримати неприємний присмак. Якщо в тісті є кефір чи сметана, не варто хвилюватись – станеться природний процес гасіння молочною кислотою. Також можна погасити соду оцтом, лимонним чи соком інших цитрусових – однак робити це необхідно перед тим, як покласти соду в тісто.

Фото: pixabay.com

Заморожені ягоди

Якщо ви встигли в сезон ягід заморозити величезну кількість, а тепер хочете урізноманітнити ними вашу шарлотку, майте на увазі, що це не найкраща ідея. Розморожені ягоди пустять багато вологи – у результаті тісто не пропечеться. Як варіант додати до класичної яблучної начинки трохи ягід.

Фото: pixabay.com

Вологі та рихлі фрукти

Ви можете отримати несподіваний результат, якщо для начинки виберете такі фрукти, як персики, яблука м'яких сортів, а також соковиті абрикоси. Ці інгредієнти також, як і розморожені ягоди, пустять багато соку, внаслідок чого тісто пропечеться не рівномірно, і шарлотка може не вийти. Якщо захотілося пиріг із таким інгредієнтом, щоб мінімізувати невдачу, додайте до перерахованих вище фруктів кілька ложок крохмалю.

Фото: pixabay.com

Інгредієнти зі специфічним присмаком

Обережно слід бути зі специфічними продуктами, які можуть суттєво вплинути на смак готової страви. Наприклад, шарлотку з гарбузом чи ревенем оцінять лише справжні гурмани, тоді як багатьом такий експеримент навряд чи припаде до душі через їх специфічний присмак. Не варто забувати, що гарбуз також може дати зайву вологу і тісто просто не пропечеться. Тому або слід відмовитись від пирога з таким інгредієнтом, або підібрати спеції, які відтінять неприємний присмак. Наприклад, щоб "заглушити" гарбуз, додайте корицю та мускатний горіх, а смак ревеню доповнять кардамон, ваніль, кориця, мускатний горіх та в'ялена вишня.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати