Лайм

Масляна-2022: коли і як в Україні зустрінуть весну

Її святкують упродовж тижня, і кожен день має свої традиції

Масляна - це веселе народне свято, яке символізує проводи зими та зустріч весни. Щороку його святкують у різний час, і триває воно сім днів. Коли Масляна 2022 в Україні та які головні традиції свята – далі у матеріалі theLime.

Дата святкування Масляної змінюється кожного року. Це пов'язано з тим, що Масляний тиждень має передувати Великому посту, який, у свою чергу, прив'язаний до Великодня. У 2022 році тиждень Масляної починається 28 лютого і триватиме до 6 березня. У цей період потрібно веселитися та готувати страви, які під час 40-денного посту будуть під забороною.

Фото: Pixabay

Масляна 2022: традиції свята

Головна традиція Масляної – випікання млинців. Згідно з віруваннями наших предків, млинець - символ Сонця, він навіть зовні нагадує його своєю формою та кольором. Вважається, що кожна господиня має спекти якомога більше млинців, щоб у цьому році було багато сонячних днів.

Кожен день Масляного тижня наповнений глибоким змістом, і кожен з них має свою назву і звичаї, яких прийнято дотримуватися.

Понеділок (28 лютого) - Зустріч Масляної

У перший день Масляного тижня господині починають випікати млинці. Перший млинець треба віддати жебраку, щоб він пом'янув померлих родичів, а рештою пригостити всіх членів сім'ї. У селах молодь, яка дотримується традиції, із соломи робить опудало, яке має простояти до неділі. А також розкочує крижані гірки, катаючись на санях.

Фото: Pixabay

Вівторок (1 березня) - Загравання

Традиції цього дня стануть у нагоді тим, хто шукає другу половинку. Самотні дівчата та хлопці влаштовують так звані оглядини: вони вбираються у свої найкращі вбрання та організовують веселі гуляння, де пригощають один одного млинцями. У цей момент вони і приглядають собі пару.

Середа (2 березня) - Лакомка

У середу господині накривають смачний стіл та запрошують до себе додому гостей. Крім млинців з різноманітними начинками на столі можуть стояти й інші смаколики, наприклад, пироги. Також Масляну середу називають "тещиним днем". Мама дружини запрошує у гості зятя та пригощає його млинцями, щоб показати своє ставлення до чоловіка дочки. Саме від традицій цього дня виник крилатий вираз "до тещі на млинці".

Фото: Pixabay

Четвер (3 березня) - Разгуляй

Цей день прийнято проводити з повним розмахом, влаштовуючи популярні масляні забави - поїдання млинців, купання в ополонках, стрибки через багаття, кулачні бої, хороводи з піснями та танцями. Сенс "разгульного" четверга в тому, щоб через веселощі виплеснути всю негативну енергію, яка накопичилася за зиму.

П'ятниця (4 березня) - Тещини вечора

У п'ятницю заття печуть млинці та запрошують у гості тещу. Наші пращури вірили, що якщо дотримуватися цієї традиції, то у чоловіка з мамою дружини завжди будуть добрі стосунки.

Фото: Pixabay

Субота (5 березня) - Посиденьки зовиці

У Масляну суботу прийнято запрошувати сестру чоловіка (зовицю) та інших його родичів. Молода наречена пригощає рідню чоловіка смачними та ароматними млинцями, а також дарує подарунки. Вважається, що ця традиція – гарна нагода, щоб подружитися з родичами чоловіка.

Неділя (6 березня) - Прощена неділя

В останній день Масляного тижня просити вибачення у своїх близьких та друзів, а також самим прощати. Віруючі цього дня йдуть до церкви, щоб покаятися у своїх гріхах. Завершується Масляна спаленням опудала, яке молодь виготовляла першого дня святкового тижня. Попіл, що залишився від нього, розвіюють над полями для багатого врожаю.

Фото: Pixabay

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil