Лайм

Помер російськомовний український фантаст Сергій Дяченко – йому було 77 років

Письменник працював у співавторстві із дружиною Мариною Дяченко

Український російськомовний письменник-фантаст Сергій Дяченко помер 5 травня у віці 77 років. Про це у Facebook повідомила його дружина Марина, у співавторстві з якою він працював із 1994 року.

Окрім дати, письменниця не повідомила жодних подробиць смерті чоловіка. Їхні найвідоміші книги - "Брамник", "Ритуал", "Відьомська доба", "Рубіж", "Армагед-дім", "Шрам" та інші.

Фото: Facebook

Сергій Дяченко народився 14 квітня 1945-го у Києві. 1966 року закінчив Київський медичний інститут, працював психіатром. У 1989 році в Москві вивчився на сценариста, після чого створив сценарії до фільмів "Голод-33" про Голодомор в Україні, "Гетьманські клейноди", "Совість у білому халаті" та ін.

До 2009 року Сергій Дяченко працював у Києві, потім перебрався до Москви, а з 2013 року вони з дружиною Мариною виїхали з Росії до США та мешкали у Каліфорнії. Самі себе автори ідентифікували як "російськомовних письменників, що народилися в Україні". Після 2014 вони продовжували працювати в Росії, писали сценарії для фільмів, які фінансувалися Міністерством культури РФ.

Марина та Сергій Дяченко працювали над сценаріями до фільмів "Населений острів", "Рейдер", "Темний світ: Рівнавага", "Сьома руна", "Дев'ята", а також до серіалу "Біла гвардія", який відомий своїми різкими антиукраїнськими наративами.

Сергій Дяченко оминав тему політики, але в його інтерв'ю після 2014 року жодного разу не прозвучало засудження окупаційної політики РФ. "Навіщо передбачати чи описувати війну, якщо не можеш її запобігти чи зупинити?" - говорив він у 2017 році. "Наш від'їзд до Москви в 2009 році на той момент був просто від'їздом до Москви - по роботі, до друзів, до нових планів. І пізніше наш від'їзд в Америку теж не був втечею - ми відчували себе вільними рано чи пізно зробити цей вибір. З творчих, а чи не інших причин".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита