RU  UA

Дізнатися

"Євробачення" буде в Україні: міністр культури відповів на пропозицію інших країн провести конкурс

Олександр Ткаченко вірить, що у 2023 році організувати його не буде проблемою

Гурт Kalush Orchestra переміг на "Євробаченні-2022" з піснею "Stefania" і приніс Україні право приймати конкурс у 2023 році. Враховуючи повномасштабну війну з Росією, ракетні атаки та обстріли населених пунктів, у багатьох виникли сумніви, чи зможе наша країна провести захід.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у коментарі "Сніданку з 1+1" розповів, чи розглядає Україна таку можливість.

Фото: Getty Images

"Головне – у нас є досвід проведення двох конкурсів "Євробачення". Тому організувати наступне для нас не буде проблемою. Як відповідають керівники "Євробачення" на запитання, де буде наступний конкурс: "Видихніть та святкуйте перемогу". Я думаю, ми зробимо все, щоб майбутнє "Євробачення" відбулося в Україні", - заявив він.

На чутки про те, що Швеція та Іспанія вже запропонували прийняти "Євробачення" замість України, міністр рішуче відповів: "Фінансову допомогу ми приймаємо, але проводити "Євробачення" будемо в Україні, 100%".

В історії "Євробачення", яке проводиться з 1956 року між країнами-членами Європейського мовного союзу (ЄВС), було 6 випадків, коли країна-переможиця не приймала конкурсу наступного року. Причина насамперед полягала в тому, що мовники не могли дозволити собі провести захід:

  • 1956: Перемогла Швейцарія - "Євробачення-1957" пройшло у Франкфурті, Німеччина.
  • 1959: Перемогли Нідерланди - "Євробачення-1960" пройшло в Лондоні, Великобританія.
  • 1962 - Перемогла Франція - "Євробачення-1963" пройшло в Лондоні.
  • 1971: Перемогло Монако - "Євробачення-1972" пройшло в Единбурзі, Великобританія.
  • 1973: Переміг Люксембург - "Євробачення-1974" пройшло у Брайтоні, Великобританія.
  • 1979: Переміг Ізраїль - "Євробачення-1980" пройшло в Гаазі, Нідерланди.

Тим часом Kalush Orchestra не сумніваються, що Україна встигне здобути головну перемогу та провести конкурс у себе вдома.

"Якщо ми переможемо, "Євробачення-2023" пройде в Україні. Це буде нова, розвинена та квітуча Україна", - говорив в інтерв'ю лідер гурту Олег Псюк.

Фото: Getty Images

Щоб Україна змогла прийняти у себе "Євробачення-2023", вона має виконати вимоги щодо пропускної спроможності, економічності, логістики та безпеки. Якщо Україна не вижене Росію з країни і війна затягнеться, конкурс може бути проведений в іншій країні Європи.

ЄВС, який відповідає за конкурс пісні, заявив, що місце проведення "Євробачення-2023" обговорюватиметься за кілька тижнів після гранд-фіналу. "Цей процес розпочнеться за кілька тижнів після "Євробачення-2022", незалежно від того, хто переможе", - казав NBC News Мартін Остердал, виконавчий супервайзер конкурсу.

Нагадаємо, що після перемоги Kalush Orchestra президент України Володимир Зеленський заявив у Instagram:

"Наступного року Україна прийматиме "Євробачення"! Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє. Ми зробимо все, щоб одного разу учасників та гостей "Євробачення" приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!"

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Читайте також

Де дивитися другий півфінал "Євробачення-2024": які країни виступатимуть

Когда начинается второй полуфинал "Евровидения-2024" и где смотреть трансляцию шоу онлайн в Украине

Другий півфінал "Євробачення 2024" у Мальме: онлайн-трансляція масштабного шоу

Второй полуфинал Евровидения 2024 9 мая – смотреть онлайн трансляцию конкурса – кто выступает и как голосовать за исполнителей

Моя безмежна любов: піарниця Сергія Танчинця підтвердила стосунки з музикантом

Сергей Танчинец встречается со своей пиарщицей Юлианой Корецкой - девушка подтвердила отношения с известным исполнителем - фото