Лайм

Режисер Лозниця у Каннах заступився за російську культуру та порівняв українських активістів із ФСБ

Кінематографіст виступив із промовою після вручення нагороди

21 березня Сергій Лозниця на Каннському кінофестивалі-2022 отримав нагороду France Culture за внесок у кіномистецтво. Раніше режисера, який має білоруське походження, українське громадянство та "космополітичну" самоідентифікацію, виключили з Української кіноакадемії. Після цього він звинуватив українських колег у нацизмі, і у своїй промові в Каннах ще раз "пройшовся" по активістах.

Головним посилом Лозниці було те, що російську культуру не треба бойкотувати через війну в Україні. Зокрема це стосується його нового фільму "Естественная история разрушений", який він презентує у Каннах. Режисер упевнений, що культуру та мову Росії треба захищати.

Фото: Getty Images

"Одразу ж після початку російської агресії в Україні я виступив проти тотальної заборони російського кіно та проти бойкоту російської культури. Деякі мої співвітчизники відповіли на це вимогою бойкотувати і мої фільми – зокрема, фільми про нинішню та минулу війни – "Донбас", "Майдан" "," Бабин Яр. Контекст". Вражаюче, що кілька років тому ті самі фільми – "Донбас" та "Майдан" вже були заборонені. Це сталося в тоталітарній Росії, за наказом ФСБ. Сьогодні українські активісти вимагають скасовувати покази цих фільмів у демократичному Європейському союзі. Із сумом мушу констатувати, що у деяких питаннях їхня позиція співпадає з позицією російської ФСБ", - заявив він.

"Їх турбує лише те, що громадянин України наважився висловити думку, протилежну думці більшості. Вони ведуть війну на своєму, особливому, фронті – не на тому, де вирішується доля Європи, сучасної цивілізації і, можливо, всього людства, а на тому, де державне будівництво підмінюється війною культур, де знання власної історії замінюється міфотворчістю, де свобода слова та свобода самовираження оголошуються ворожою пропагандою", - упевнений кінематографіст.

Лозниця повторив наративи кремлівської пропаганди про те, що в Україні утискають російську мову. Він закликав захищати російську мову та російську культуру і жодного разу не висловився про те, що захисту потребує українська культура та українська мова, які в Росії прирівнюються до нацизму.

"Як можна заборонити мову, якою розмовляє 350 мільйонів людей на земній кулі? Я звертаюся зараз до вас моєю рідною мовою, якою я говорив у моєму рідному місті Києві з дитинства. Цією мовою говорить більша частина біженців зі східних областей України. Цією ж мовою героїчні захисники острова Зміїний пояснили російським агресорам, куди їм слід прямувати. Сучасна Україна – багатонаціональна та мультикультурна країна. Вимога бойкоту російськомовної культури, яка є також і досягненням, і багатством України, є архаїчною та деструктивною за своєю природою. Вона докорінно суперечить європейським принципам культурного плюралізму і свободи висловлювання. Замість того, щоб поставити російську мову, рідну мову для 30 відсотків громадян країни, на службу Україні, говорячи нею правду про страшну війну, культурні активісти знемагають від безглуздої, сизіфової праці – знищити те, що є незнищенним", - висловився режисер.

На думку Лозниці, війна в Україні відбувається виключно російським режимом та армією. Те, що виправданням цієї війни стала зокрема багатовікова експансія і імперські замашки російської культури, режисер не згадав.

"Як можна ототожнювати лиходійства, скоєні нинішнім російським режимом, із творами тих російських авторів, часто ізгоїв і майже завжди - скорботних пророків у своїй нещасній вітчизні, які стали частиною світової культури, а значить - надбанням всього людства? - поскаржився він. - Як можна у відповідь на варварства, які здійснюються режимом Путіна руками російських вандалів в Україні, вимагати зруйнувати чи скасувати те, що завжди протистояло варварству? У цьому немає ні логіки, ні сенсу".

Нагадаємо, що раніше режисер фільмів "Донбас", "Майдан" та "Бабин Яр. Контекст" говорив, що ніколи не позиціонував себе як представника української культурної сфери.

Сергій Лозниця народився у Білорусі, дитинство та юність провів у Києві, має українське громадянство. У 1991 році переїхав жити та працювати до Росії. З 2001 року мешкав у Німеччині. У 2015 році в інтерв'ю Forbes Лозниця заявляв, що для нього "несуттєво", є він білорусом, українцем або росіянином.

Лозниця – лауреат Державної премії України ім. Довженка. За фільми "Донбас" та "Бабин Яр. Контекст" він отримав нагороду Канського кінофестивалю.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації