Лайм

Як мити шкіряне взуття, щоб не тріскалося і не втрачало форму: 10 важливих правил

Прості поради для господинь-початківців

Майже кожен із нас хоча б раз у житті стикався з тим, що взуття після нетривалого носіння з тих чи інших причин покривається пилом, на ньому з'являються розводи та плями, а всередині – неприємний запах. І якщо ви вже знаєте, як позбутися останнього, радимо взяти на замітку прості лайфхаки, як помити улюблену пару, щоб вона не потріскалася і не втратила форму. theLime розповідає, як це зробити.

Фото: pinterest.com

Як правильно чистити шкіряне взуття?

1. Шкіряне взуття в жодному разі не можна прати у пральній машині та відбілювати. Допускається лише поверхневе чищення. Починаємо його з того, що беремо щітку і акуратно проходимося по поверхні, щоб струсити весь пил та бруд.

2. Шкіряне взуття краще чистити м'якою ганчіркою або губкою. Тверді щітки наносять мікротріщини на поверхню шкіри, і внаслідок цього взуття швидко прийде в непридатність.

3. Потім беремо тканинну серветку або ватний диск, змочуємо у слабкому мильному розчині, віджимаємо та протираємо всю поверхню взуття. Для того, щоб позбутися від сильних забруднень, можна нанести кілька крапель рідкого мила. Залишаємо у такому вигляді на 5-10 хвилин.

4. Слідом вологою серветкою видаляємо залишки мила і ставимо взуття сушитися на балкон або в прохолодне, добре провітрюване приміщення. У жодному разі не можна ставити шкіряне взуття поруч із опалювальними приладами, так як тепле повітря може знебарвити шкіру або викликати появу на ній тріщин.

5. Якщо взуття забруднилося не вдома, замість ганчірки та мильного розчину можна використовувати дитячі вологі серветки. Як правило, вони містять щадливі речовини, які не зашкодять шкіряному взуттю.

6. Якщо на поверхні улюбленої пари ви виявили плями від жиру, вивести їх можна за допомогою абсорбуючого порошку, наприклад, тальку. Присипаємо їх, залишаємо на 2-3 години, а потім змітаємо залишки м'якою щіткою. Ще один варіант - кукурудзяний крохмаль, але його слід залишити на 7-8 годин.

7. У зимовий період на шкіряному взутті часто залишаються плями від солі, якою посипають дороги під час ожеледиці. Щоб позбутися від них, необхідно змішати в рівних пропорціях воду та оцет, а потім за допомогою тканини або м'якої губки нанести розчин на взуття з плямами. Обережно протираємо і потім ще раз проходимося по поверхні чистою вологою ганчіркою.

8. Внутрішні частини взуття протираємо вологою губкою, змоченою рідким засобом (милом, рідким порошком). Взуття із сильними забрудненнями вичищаємо від бруду за допомогою вологої зубної щітки із порошком.

9. Найзабрудненіша частина взуття – це устілки, які вбирають піт. Бажано періодично прати їх вручну у теплій воді з додаванням мила. Потім їх потрібно просушити за кімнатної температури.

10. Устілки зі шкіри можна протерти спиртом, таким чином ми одночасно очищаємо та дезінфікуємо їх.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували