Переможець 9-го сезону кулінарного проекту "МастерШеф" Сергій Денисов виставить на аукціон український білий трюфель. Елітний делікатес знайшли бійці ЗСУ, коли рили окоп. За рідкісний земляний гриб можна отримати кілька тисяч євро - всі кошти підуть на допомогу нашим захисникам.
"Декілька днів тому мої знайомі військові хлопці у Львівській області копали окоп і наткнулися на трюфелі. Спочатку вони не знали, що це, поки один із них, а він – кухар, не подивився і не сказав, що це трюфель. Вони прислали їх мені, я все роздивився, обнюхав, скуштував - і це дійсно елітний білий український трюфель", - поділився Сергій із виданням "КП" в "Україні".
Денисов розповів, що спробує виставити лот від українських військових на аукціоні у Європі, а якщо не вдасться – в Україні. Він зазначив, що оскільки трюфель має історію, то за нього можна виручити пристойну суму.
"Зараз мої знайомі шукають експерта в Європі, який зможе зробити оцінку. Загалом за такий трюфель можна отримати кілька тисяч євро. Але тут ще й історія є - цей трюфель знайшли військові, і вони, так би мовити, хочуть його продати або обміняти на екіпірування. Тому можна виручити і більше. Але за умови, що зможемо виставити його на аукціон", - сказав кулінар.
"Якщо з аукціоном не вдасться - будемо тут якось поштучно його розпродувати. Або робити креми з білими карпатськими грибами, сиром і білим трюфелем, або частково розпродувати маленькою вагою (вага знайденого трюфеля - близько кілограма)", - додав Сергій.
Трюфель – рідкісний земляний гриб, який має сильний аромат та служить натуральним підсилювачем смаку. Його використовують у своїх стравах усі респектабельні ресторани світу. На ринку 1 кг чорного трюфеля коштує від 300 до 1500 євро. А ціна на білий у 10 разів вища.
В основному білий трюфель можна знайти у Франції, Італії, Угорщині, Швеції та деяких регіонах США. Він росте в лісах на глибині 30 см. Знаходять його за допомогою спеціально навченої тварини – свині чи собаки.
В Україні також росте цей дивний гриб: переважно у Карпатах, Львівській області, Київщині та Вінниччині. Справа в тому, що в нашій країні трюфелі занесені до Червоної книги. Але продаж – легальний.
Сергій Денисов народився у Батумі, але завжди казав, що його дім в Україні. З першого дня вторгнення Росії кулінар волонтерив у Києві: готував обіди для Нацгвардії, ЗСУ та інших людей, які потребують допомоги. Також переможець "МастерШеф-9" зі своєю командою пакували набори з їжею та товарами першої необхідності.
"А зараз, коли ситуація в Києві більш менш стабільна, до нас приєдналися багато людей, тому я вже виходжу на міжнародний рівень", - розповів Сергій.
Тепер кулінар проводитиме благодійні івенти за кордоном та збиратиме кошти на допомогу Україні в Європі. Як це робить багато його колег з "МастерШеф" - Євген Клопотенко, Володимир Ярославський, Ектор Хіменес-Браво та Оля Мартиновська.
- Тим часом канадський шеф-кухар колумбійського походження Ектор Хіменес-Браво розповів про любов до України і як це почуття посилила війна. Чоловік бореться за волю разом із українським народом.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.