Лайм

Чому гниє буряк при зберіганні і як його врятувати: поради та лайфхаки

Частину врожаю можна заморозити, а іншу – закатати у банки

Багато господинь дивуються, чому навіть невибагливі овочі втрачають свої насичені аромати, швидко псуються і покриваються пліснявою. І якщо ви вже знаєте, як зберігати моркву, щоб вона довше не псувалася, саме час розібратися і з буряком. theLime вирішив докладніше розповісти, чому він починає гнити і як врятувати врожай.

Фото: pixabay.com

Чому псується буряк?

Якщо ви помітили, що і всередині коренеплодів, і на поверхні з'явилися сухі чорні плями, то овочі, швидше за все, уражені серцевинною гниллю, або бурою сухою гниллю. Причиною обох захворювань є дефіцит бору у ґрунті.

Листя перестає рости і темніє ще на грядках. Хвороба спочатку проявляється на бічних опуклостях шийки, де з'являються малопомітні сірі плями, які згодом проникають углиб.

Крім того, буряк дуже вимогливий до тепла, світла, вологи. Ця культура сильно уражується на лужних ґрунтах з високим вмістом кальцію, а також у суху спекотну погоду, коли рослина майже втрачає здатність вбирати поживні речовини.

Читайте також: Як зберігати часник удома.

Що можна зробити з урожаєм буряка на зиму, щоб урятувати його від гниття?

1. Заморозити

Буряк необхідно почистити, обрізати місця, в яких він почав гнити або вкрився пліснявою, натерти на терці або подрібнити в блендері та розфасувати в невеликі пакети. Кладемо їх у морозильну камеру для зберігання. Потім при необхідності розморожуємо і використовуємо для приготування борщів, фарширування риби, тушкування тощо.

2. Закатати в банки

Можна буряк протушкувати з цибулею та іншими овочами і закатати у стерильні банки.

3. Замаринувати

Очищаємо коренеплоди та нарізаємо тонкими пластинками, попередньо видаливши темні плями. Заповнюємо буряком банки, додаємо зелень кропу та петрушки. Окремо варимо сироп і в киплячу воду кладемо сіль, цукор, перець горошком, лавровий лист, кип'ятимо при закритій кришці. Заливаємо буряк сиропом, ставимо банки в холодильник на 2 доби. Після цього терміну маринований буряк готовий до споживання.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також