Лайм

Щедрик від ЗСУ та оркестру американських ВПС: оригінальні версії відомої щедрівки

За роки свого існування "Щедрик" отримав безліч варіантів

13 січня в Україні відзначають Щедрий вечір або свято Маланки. Головною традицією вечора напередодні Старого Нового року є виконання обрядових пісень із побажаннями – щедрівок. Найпопулярніша мелодія – "Щедрик", автором якої є український композитор Микола Леонтович.

Пісня "Щедрик" була написана Леонтовичем у 1901 році. На великій сцені вона вперше прозвучала 1916-го у виконанні хору Київського Університету. Композитор близько 20 років працював над хоровою обробкою пісні, і за цей час переробляв її п'ять разів.

Читайте також: Коли щедрувати і посівати на Старий Новий рік: корисна пам'ятка, щоб не плутатися.

Фото: Getty Images

Згодом мелодія українця розтеклася Америкою, отримавши англомовну версію, яку написав американець українського походження Пітер Вільховський. За його словами, українська щедрівка нагадала йому дзвін різдвяних дзвоників, тому він вирішив назвати пісню "Carol of the Bells" - "Колядка дзвонів".

За роки свого існування "Щедрик" отримав багато яскравих варіантів. theLime зібрав для вас найкрасивіші версії улюбленої щедрівки.

Перший відомий запис "Щедрика"

Ця пісня набула всесвітньої популярності у 1922 році після того, як Український національний хор (під керівництвом композитора Олександра Кошиця) заспівав її в Карнегі-холі, де її почув Пітер Віллоускі та опублікував з англійським текстом.

"Щедрик" від ЗСУ

Центр військово-музичного мистецтва Повітряних Сил ЗСУ показав свою версію знаменитого "Щедрика". В описі до ролика вони відзначили, що цьогорічні свята мають гіркий смак сліз та колір крові. Ціна, яку ми платимо щодня вимірюється життям та здоров'ям наших воїнів. Але ж ми сильні! Боремось – поборемо! Адже в боротьбі народжується нація!

Оркестр військово-повітряних сил США

Один із найвідоміших хорових творів українського композитора Миколи Леонтовича виконав оркестр військово-повітряних сил США.

Виконання легендарного "Щедрика" від артистів хору Львівської національної опери .

"Щедрик" від The Hardkiss

Знаменитий мотив виконала і солістка українського гурту The Hardkiss Юлія Саніна.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil