Лайм

Традиції на Щедрий вечір та Старий Новий рік: як церква ставиться до народних обрядів

Протоієрей ПЦУ розповів про святкування Щедрого вечора

13 січня на Щедрий вечір в Україні після заходу сонця традиційно щедрували та накривали багатий стіл, а рано вранці у Старий Новий рік (14 січня) до будинків людей приходили посівальники із зерном та побажаннями достатку.

Традиції святкування Щедрого вечора поєднують як православні, так і дохристиянські атрибути, адже Щедрий вечір (Маланку) на території України відзначали ще до релігійної реформи та Хрещення Русі князем Володимиром у 988 році. Маланка-Вода, яку вважають прототипом Богині родючості Макоші, разом із Василем-Місцем приходила на щедру вечерю до добрих господарів, і з цим були пов'язані обряди щедрування (маланкування).

Обряд Маланки в Україні, 1894 Фото: Wikipedia

Серед інших традицій на Щедрий вечір – ворожіння. Дівчата виходили на вулицю, і перша побачена тварина мала стати символом їхнього майбутнього подружнього життя (собака - до сварок, вівця - до злагоди). Також під подушку клади гребінець, примовляли "Суджений-ряджений, розчеши мені голову" і очікували побачити майбутнього чоловіка уві сні.

Вранці з настанням Старого Нового року прийнято було палити Дідух на роздоріжжі - цей сніп соломи стояв у хаті від самого Святого вечора перед Різдвом. Через багаття стрибали, щоб очиститись від нечистої сили.

Дідух із соломи, кукурудзи та колосків Фото: Wikimedia

Всі перелічені обряди мають мало спільного з церковними, і ось як ставиться до них церква. Протоієрей Полтавської єпархії ПЦУ Анатолій Куліш розповів Кременчуцьким новинам про традиції на Щедрий вечір.

"14 січня православна церква вшановує пам'ять події Обрізання Господнього та Святителя Василя Великого. Також цей день є Новим роком за старим стилем, - каже Куліш. - Вечір напередодні називається Щедрим вечором. Дуже багато традицій, пов'язаних із Щедрим вечором та Старим Новим роком, відомі ще з дохристиянських часів. Традиції віншувань та посівань також є язичницькими, але вони отримали і зберегли інший зміст у християнський період. І цей момент посівань якраз із цим пов’язаний, тому що перед сівбою, перед тим, як вийти в поле, люди ходили по домівках один до одного і бажали усіляких гараздів, добробуту, щоб ниви були родючими, а після збору урожаю комори були повними. Навіть у знаменитому "Щедрику" також співається про те, що прилетіла ластівочка. Якщо ми сьогодні виглянемо у вікно, то побачимо, що ластівки там не літають. Ластівки прилітають навесні. Ця щедрівка також із дохристиянського періоду, але підкорила увесь світ".

Митрополит ПЦУ Єпіфаній з духовенством Фото: Wikipedia

Святий отець наголосив, що традиція святкувати Новий рік 1 та 14 січня є завезеною.

"Це було привезено вже Петром І із Європи, і з часом воно настільки устаткувалося у суспільстві, що ми сьогодні Новий рік відзначаємо і 1-го січня, і 14-го, - сказав протоієрей. - Ми повинні пам'ятати свої традиції. Не треба забувати те, що передавалося нам із дідів-прадідів. У цьому як раз проявляється наша самобутність і наша культура. Ми навпаки повинні наповнювати традиції, якщо вони язичницькі, новим християнським сенсом. Так само, як ми робимо із колядками та іншими атрибутами. Не відкидаючи, а доповнюючи. Навіть Ісус Христос казав: "Я прийшов не змінити закон старозовітний, даний ізраїльтянам, але доповнити його".

Священик радить своїм способом життя доповнити старі традиції щедрого вечора, не відкидати їх, а передавати своїм дітям та онукам.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня