Лайм

Коли щедрувати і посівати на Старий Новий рік: корисна пам'ятка, щоб не плутатись

Кожен обряд має свої традиції

За старим стилем 13 січня в Україні святкують Щедрий вечір, або ж Багату кутю чи Старий Новий рік. Цей день припадає на два давні народні свята, які тепер тісно пов’язані із релігійними: 13 січня - День пам'яті преподобної Меланії (народне свято Маланки), а 14 січня - Обрізання Господнє та День пам'яті Василя Великого (народне свято Василя). Далі розповімо про свята Василя і Маланки детальніше, а також пригадаємо, коли правильно щедрувати і посівати.

Фото: pinterest

Старий Новий рік

Старий Новий рік традиційно відзначається як початок Нового року за юліанським календарем. У 20-21 століттях Старий Новий рік за григоріанським календарем припадає на 14 січня.

Святкування Маланки

На Маланку прийнято щедрувати. За давньою традицією, новорічні обходи маланкарів, як і різдвяних колядників, відбуваються саме після заходу Сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила. Тому ввечері 13 січня молодь та діти ходять по домівках, співаючи та примовляючи щедрівки. За це щедрувальники отримують винагороду: пиріжки, цукерки або гроші.

Читайте також: Православний календар: усі головні свята січня 2023 року.

Також "на Маланки водять Козу" – створюють театралізоване веселе дійство, мета якого та ж сама: розвеселити і привітати господарів, за що ті мають дати гостинці.

Ще на Меланки ходять парубоцькі гурти. Вони називаються "водити Маланку". Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, перевдягнений в жіноче вбрання і його називають Маланкою.

Фото: pinterest

Свято Василя

Однією з найважливіших традицій Старого Нового року є посівання. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Існує прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік.

14 січня з самого ранку посівальники посівають оселі зерном для того, щоб у господарів хати, до якої прийшли, був добробут та достаток. Зерно після посівальників збирають і віддають домашній птиці, або розсівають, щоб проросло.

Читайте на тему: Найкращі посівалки для дорослих і дітей на Старий Новий рік.

Згідно з традицією, у це свято треба вранці встати і вмитися "живою водою" з криниці, струмка, озера, річки чи й снігом, щоб до наступного свята бути здоровим та почуватися добре.

Фото: pinterest

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil