18 січня в Україні відзначають Другий Святвечір напередодні свята Водохреща за юліанським календарем. Традиційно цього вечора господині ставили на стіл голодну кутю та інші пісні страви.
Обов'язковим елементом святкового меню була риба – один із важливих символів християнства, самого Ісуса Христа і Святої Трійці. Приготувати її можна по-різному, але цього разу ми підібрали простий рецепт скумбрії, запеченої в духовці.
Читайте також: Що готують на Водохреще: топ-3 рецепти традиційних страв на святковий стіл.
Інгредієнти: 2 скумбрії, 4 часточки лимона, 4 помідори чері, 2 лавровий листка, по половині чайної ложки приправ (прованські трави, сіль, чорний мелений перець, приправа для риби, лимонний сік).
Приготування:
Скумбрію почистити: видалити плавці, розрізати черевце і вийняти всі нутрощі. Ретельно помити рибу в чистій проточній воді та промокнути паперовими серветками.
Рибу полити лимонним соком, перемішати всі спеції та натерти ними тушку. Всередину скумбрії покласти по 2 часточки лимона, по 1 лавровому листку і по 1 помідору чері, розрізаних на кружечки.
Зверху риби зробити ще 4 надрізи і вкласти часточки томатів.
Рибу загорнути у фольгу і залишити маринуватися на півгодини. Духовку розігріти до 190 градусів та запікати скумбрію протягом 20 хвилин. Після цього фольгу розкрити та готувати рибу ще 20 хвилин.
На другий Святвечір скумбрію подають з пісним гарніром, овочами або зеленню.
- Раніше в ПЦУ пояснили, чому не потрібно купатися в ополонці на Водохреще.
- Також дізнайтеся, як приготувати пісні голубці на Другий Святвечір.