Лайм

Голодна кутя та пісні страви: що готують на Другий Святвечір перед Водохрещем

Із сходженням вечірньої зорі сім’я сідає за стіл

18 січня, напередодні Хрещення Господнього, прийнято відзначати другий Святвечір, який ще називають Голодною кутею. Які страви мають бути на столі в цей день окрім куті – розповімо далі.

Основна страва – Голодна кутя. Вона має саме таку назву, оскільки весь день люди повинні дотримуватися суворого посту. З тієї ж причини господині готують значно менше страв, аніж на перший Святвечір.

Фото: Getty Images

Згідно з традицією, із сходженням вечірньої зорі сім’я сідає за стіл. Спершу всі присутні читають молитву, після чого переходять до трапези. На столі мають бути лише пісні страви: Голодна кутя, яка готується із зерен пшениці, повинна бути без масла та вершків лише з додаванням лише маку або родзинок та цукру, а також без безлічі додаткових інгредієнтів (сухофруктів, горіхів, цукатів, меду). Також готуються вареники з капусти, рибні страви, пісний борщ з вушками, гречані млинці, пісні голубці, узвар і т. д. Під час Святої вечері спершу потрібно з’їсти кілька ложок куті і лише потім переходити до куштування інших страв.

Читайте також: На гроші, удачу та виконання бажань: п'ять ритуалів та обрядів на Водохреща.

Після завершення святкової вечері усі члени родини кладуть свої ложки в одну миску, а зверху - хлібину, "щоб хліб родився".

На другий Святвечір не можна подавати до столу парну кількість страв, також краще відмовитися в цей день від алкоголю. Різні екзотичні страви та тропічні фрукти також є небажаними в цей день.

Фото: Getty Images

На відміну від другого Святвечора, на саме Хрещення не потрібно постувати. Господині подають на стіл частування, серед яких є страви з м'ясом, салом, вершковим маслом, яйцями та іншими скоромними інгредієнтами.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво