Лайм

Як приготувати голодну кутю на Другий Святвечір: рецепти з рисом і пшеницею

Традиційна страва – основа святкового меню

18 січня православні християни в Україні відзначають Другий Святвечір напередодні Водохреща за юліанським календарем. Також свято відоме під назвою "Голодна кутя" - так його називають на честь головної обрядової страви, яку ставлять на стіл цього вечора.

Свою назву голодна кутя отримала на честь традиції постувати у Другий Святий Вечір. До першої зірки віруючі нічого не їли, після чого сідали за стіл, на якому була непарна кількість пісних страв. Піст можна було перервати лише вранці, після відвідин церкви та освячення води.

Голодну кутю на Другий Святвечір можна готувати за тим самим рецептом, що і напередодні Різдва - тобто без вершків, олії та інших скоромних інгредієнтів.

Читайте по темі: Як приготувати на Святвечір пісні голубці: рецепт і значення традиційної страви.

Рецепт голодної куті з рисом

Інгредієнти: 1 склянка рису, 100 г родзинок, 1 ст. ложка цукру, кориця до смаку.

Приготування:

Промийте рис, залийте холодною водою в каструлі і поставте на повільний вогонь. Після закипання відкиньте рис на друшляк, після чого ще раз залийте чистою водою і варіть до готовності.

Цукор розчиніть у невеликій кількості теплої води та вмішайте у рис. Також цукор можна замінити медом, розвівши його у пропорції 1 ст. ложка на 2 ст. ложки води.

У готову рисову кутю додайте запарені в окропі родзинки, приправте корицею і перемішайте.

Фото: Getty Images

Читайте по темі: Рецепт традиційного узвару із сухофруктів, який є головним напоєм зимових свят.

Рецепт куті з пшениці на Другий Святвечір

Інгредієнти: 1 склянка пшениці, 3 склянки води, 100 г родзинок, 150 г маку, 100 г волоських горіхів, 3 ст. ложки меду, 1 ст. ложка олії.

Приготування:

Пшеницю промийте і приготуйте згідно з інструкцією на упаковці (буває крупа швидкого приготування, а буває зерно, яке потрібно заливати на кілька годин).

Зваріть пшеницю з додаванням олії та щіпки солі. Мак залийте окропом, залиште на 30-60 хвилин, після чого перетріть у ступці до появи молочка. Родзинки залийте окропом на 20 хвилин, волоські горіхи подрібніть.

Усі інгредієнти куті змішайте в каструлі та додайте мед, розведений водою у пропорції 1:2.

Фото: Getty Images

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво