Лайм

Олені Зеленській 45 років: як перша леді проявила себе за рік війни в Україні

Дружина президента у 2022-му мала величезну кількість робочих зустрічей та візитів

6 лютого першій леді України Олені Зеленській виповнилося 45 років, і з нагоди ювілею президент нашої країни Володимир Зеленський приготував для своєї дружини зворушливе привітання. Теплі слова він опублікував у соціальних мережах.

theLime пропонує пригадати, як Олена Зеленська проявила себе за рік війни в Україні: з якими світовими лідерами вона зустрічалася, про що говорила та створення яких проектів ініціювала. Детальніше про все це і не тільки – читайте далі.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Зустріч з Джилл Байден

Перша публічна поява Зеленської від початку війни відбулася на початку травня: тоді вона мала зустріч в Ужгороді з першою леді США Джилл Байден. Разом вони відвідали переселенців з різних міст України та обговорили деталі запуску нового проекту - національної програми психологічної допомоги.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

"Хочемо просити американських колег поділитися досвідом. У США – потужна програма відновлення після посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Джилл погодилася, що це важливо. До візиту в Україну вона вже встигла поспілкуватися з українськими жінками в Румунії та Словаччині. І найчастіше чула від них питання, чому Путін хоче їх убити… Мабуть, весь світ не здатний на це відповісти. Але що ми можемо – то це заохотити людей жити попри всі замахи на їхні життя й довести їм, наскільки вони безцінні", - йшлося в пості дружини Зеленського в Instagram.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Читайте також: Олена Зеленська у блузі кольору хакі та модних штанах зустрілася з Урсулою фон дер Ляєн: фото.

Обкладинки світових ЗМІ

За майже рік повномасштабної війни перша леді України знялася для обкладинки всесвітньо відомого видання Vogue, а також з’являлася на інших обкладинках популярних ЗМІ. Коментуючи численні зйомки, Зеленська заявляла, що "прагне, аби на її місці бачили кожну українку" - жінку, яка воює, волонтерить, облаштовується в таборі для вимушених переселенців, виконує свою роботу під звуки сирени, тримається в окупації. "Вона має право й заслуговує на те, щоб бути на обкладинках журналів усього світу. Зараз кожна з вас, дорогі співвітчизниці, – обличчя й обкладинка нашої країни", - також говорила Зеленська.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Під час зйомки та інтерв’ю для видання Time перша леді розповіла про Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної̈ підтримки: "Треба усвідомити, що на п'ятому місяці війни стресові розлади, спричинені нею, мають майже всі українці – маленькі й дорослі".

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Позувала дружина Зеленського і для відомої британської газети Guardian Saturday, яка виходить у Британії вже більше 20 років. З журналістами цього видання вона поговорила про те, як війна розділила родини: "Половина українців сьогодні живе окремо від своїх сімей. Серед воєнних випробувань це – одне із найважчих".

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Олена Зеленська також мала можливість поспілкуватися з журналістами провідної французької газети Le Monde, яку заснував іще Шарль де Голль у 1944 році.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

"З початку російської агресії Франція приймає тисячі українців. Зокрема, дітей з онкологією, щоб вони продовжили лікування. Але французи хочуть знати, чим іще можуть допомогти. Завжди в таких випадках кажу: не звикайте до війни. Тільки так можна перемогти", - зазначала вона в інтерв’ю виданню.

Читайте на тему: Олена Зеленська у сірому костюмі модного фасону поспілкувалася зі студентами: фото.

Зі щоденною швейцарською газетою Le Temps Олена Зеленська поговорила про відновлення нашої країни після російської навали: "Пояснила, що коли йдеться про відбудову, то це не тільки й не стільки про споруди. Недостатньо механічно відновити міста – насамперед треба допомогти відновитися людям. Бо вони – центр і сенс усього. Вони і є країна. Тому відбудова – це передусім відновлення фізичних і душевних сил українців, з якими ми точно побудуємо наше нове майбутнє".

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Похорон королеви Єлизавети ІІ

У 2022 році перша леді відвідала похорон британської королеви Єлизавети II замість свого чоловіка. Вона була однією з VIP-гостей і сиділа на службі поряд з Джо Байденом і першою леді США Джилл Байден.

"Сьогодні в Лондоні мала змогу попрощатися з Її Величністю від імені всіх українців. Дякуємо за повсякчасну увагу до України, за натхненні побажання, які ми отримали від Вас у День Незалежності: "Нехай кращі часи чекають у майбутньому". Нехай так і буде".

Також дружина Володимира Зеленського в рамках поїздки до Британії зустрілася з королівською родиною: "У скорботний день публічного прощання з Її Величністю Королевою Єлизаветою ІІ відбулася тепла, приємна розмова з Принцесою Уельською. Я глибоко вдячна за прийом великої кількості наших людей і особисту увагу Її Королівської Високості до них. За безпрецедентну підтримку з боку Великої Британії у нашій боротьбі із загарбником – військову, гуманітарну, політичну".

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Виступ у Конгресі США

У липні минулого року Олена Зеленська прибула до Капітолію та виступила перед Конгресом США. Дружина президента України відступила від протоколу перших леді, які зазвичай займаються гуманітарними проблемами, та попросила в американського уряду більше зброї.

"Звернулася до членів конгресу від імені всіх загиблих. Від імені людей, які втратили руки та ноги. Від імені людей, які ще живі й цілі. Від імені тих, хто воює і тих, хто чекає у тилу повернення своїх рідних з передової" – сказала вона під час своєї промови.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Громадське здоров'я в Україні

Дружина президента України також входить до складу правління Superhumans – спеціалізованої клініки з протезування та реконструкції, розповіла про новини проекту. Заклад буде створений на Львівщині шляхом модернізації однієї з лікарень. Час від часу у соцмережах перша леді розповідає про етапи розвитку цього проекту.

Читайте на theLime: Олена Зеленська у чорному костюмі зустрілася з міністром оборони Нідерландів: фото.

"Цей безпрецедентний для України заклад має повністю відновлювати українців після пережитого під час війни. Повертати те, що намагався відібрати агресор – здоров’я, спроможність, можливості. Нині заради цього ми відправляємо наших травмованих співвітчизників за кордон. Але незабаром усі найкращі світові практики будуть доступні в Україні", - наголошувала вона.

Перша леді на зустрічі з командою клініки протезування та реабілітації SuperhumansФото: instagram.com/olenazelenska_official

  • Олена Зеленська у Давосі не стримала сліз після звістки про трагедію у Броварах. Перша леді дізналася про катастрофу перед своїм виступом на ВЕФ.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Найгірше позаду: комік Віктор Розовий вперше після важкого поранення висловився про свій стан

Віктор Розовий вийшов на зв'язок у соцмережах та розповів про свій стан після важкого поранення голови - комік показав фото з лікарні

Де дивитися фінал "Євробачення-2024", в якому Україна змагається за перемогу

Коли фінал "Євробачення-2024" та під яким номером виступатимуть alyona alyona та Jerry Heil - де дивитися виступ України у фіналі

ЗМІ показали відео, як працівники ТЦК зупинили в Києві Monatik: співак відреагував

Дмитра Монатіка у Києві зупинили представники ТЦК та перевірили документи - співак прокоментував ситуацію - відео