RU  UA

Дізнатися

Чим підживити півонії, щоб пишно цвіли: поради досвідчених садівників

Ці квіти прикрасять будь-яке подвір'я

Чимало господинь прикрашають свої ділянки на дачах та прибудинкові території різними квітами, які тішать око навесні та влітку. І якщо ви знаєте, як доглядати за гіацинтами до і після цвітіння, візьміть собі на замітку прості поради, чим підживити півонії. theLime вирішив докладніше розповісти про це.

Садівники полюбляють півонії не тільки за їхню красу, але й за те, що вони легко розмножуються і можуть тривалий час рости на одному місці. Як правило, повноцінне цвітіння півонії можна побачити лише на третій рік після посадки.

Чим підживлювати півонії навесні?

У перші два роки, якщо правильно була заправлена посадкова яма, молоді рослини підгодовувати не варто. У цей час вони лише збільшують кореневу систему.

Перше підживлення досвідчені садівники радять проводити ще ранньою весною "по крижаній скоринці". Вносимо під кожен кущ 20 г сечовини: вона вбереться у ґрунт разом із талою водою.

Після того, як розтане сніг, з профілактичною метою ґрунт необхідно пролити розчином марганцівки (2 г на відро води). Ця обробка не тільки убезпечить квіти від грибкових захворювань, але й сприяє кращому зростанню пагонів та коренів.

А коли відростуть молоді пагони, їх потрібно обробити 1%-ним розчином бордоської рідини.

Фото: pixabay.com

Друге підживлення потрібно проводити під час бутонізації рослини. Приблизно за два тижні до цвітіння підгодовуємо піони розчином настою коров'яку (1:10) з додаванням 20 г сульфату калію і 40 г суперфосфату на відро води.

Раз на місяць можна провести і позакореневе підживлення. Для цієї мети підійде комплексне мінеральне добрива, яке слід розводити згідно з інструкцією, або ж розчин сечовини (20 г) та 1 таблетка добрива з мікроелементами на відро води.

Отриманою сумішшю обприскуємо рослини або поливаємо з лійки з дрібним ситом. Позакореневе підживлення бажано проводити ввечері або в похмуру погоду.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Як вирощувати петунію, щоб цвіла пишно і густо: поради від знавців садівництва.

Як часто потрібно поливати півонії навесні?

Якщо навесні немає рясних доджів, а також у період активного росту та утворення бутонів, півонії потребують регулярного та рясного поливу. Через нестачу вологи страждають всмоктувальні корінці, які знаходяться не в стеблах, а на деякій відстані від них.

Зона всмоктування у молодих півоній розташована за 20-25 см від центру куща, у дорослих рослин – за 40 см.

Щоб вода поглиналася рівномірно, на потрібній відстані від центру багаторічника викопуємо канавку приблизно 10 см у глибину. Раз на 7-10 днів туди наливаємо воду з розрахунку 1-2 відра на дорослу рослину. Полив краще проводити у вечірній час, щоб волога не випаровувалась, а повністю вбиралася півонією.

Після зрошення необхідно також розпушити ґрунт. Допоможе зберегти вологу в ньому і мульчування, яке також захищає коріння від перегріву.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Коли садити картоплю, а коли - огірки: календар садівника на травень 2023 року.
  2. Ефекту не буде: які добрива на городі категорично не можна змішувати.
  3. Кухонна спеція допоможе відлякати котів, які псують грядки і мітять рослини.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше .

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

В Мальме состоялся финал Евровидения 2024 – какими были лучшие выступления артистов – кто попал в топ-7 - видео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona и Jerry Heil заняли 3 место на Евровидении 2024 года по результатам судейского и зрительского голосования - таблица

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер из Швейцарии выиграл Евровидение 2024 - что известно о жизни и карьере музыканта, позиционирующего себя как небинарную личность