Лайм

Хода королівської родини і легендарна золота карета: що відбудеться на коронації Чарльза ІІІ

Захід має низку давніх ритуалів

У суботу 6 травня у Лондоні пройде коронація Чарльза ІІІ та його дружини Камілли. Захід відбуватиметься у Вестмінстерському абатстві, яке з 1066 року є британською коронаційною церквою. Далі theLime розповість про ключові традиції масштабної події, на які слід звернути увагу.

Коронація 73-річного короля Чарльза ІІІ буде скороченою, тому очікується, що вона буде економною та (також через його вік) коротшою, аніж коронація його матері Єлизавети II.

Король Чарльз III та королева КаміллаФото: instagram.com/theroyalfamily

Хода королівської родини та золоті карети

Історична подія розпочнеться з ходи до Вестмінстерського абатства. О 12:20 за київським часом Чарльз III та Камілла порушать традицію і поїдуть з Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства в Лондоні на кареті Diamond Jubilee State Coach, яка була створена на честь 60-річчя матері монарха.

Подружжя повернеться з абатства під час коронаційної процесії у золотій державній кареті. Її вага 4 тонни, тому карету будуть везти 8 коней.

Золотій кареті 260 років, і за цей чималий відрізок часу її використовували безліч разів. Зокрема, під час кожної коронації, починаючи з короля Вільгельма IV у 1831 році. Вперше карету використав Георг III для поїздки на відкриття парламенту штату – це було 1762 року.

Зворотний шлях займе немало часу, оскільки державна карета може рухатися лише в темпі ходьби, тоді сама відстань становитиме приблизно третину маршруту довжиною 7,2 км.

Помазання

Під час богослужіння Чарльза буде помазано святою олією Мира, яка виготовляється з олив з Оливної гори та освячена в Єрусалимі.

Традиція помазання сягає Старого Заповіту Біблії, де описується помазання царя Соломона священиком Садоком і пророком Натаном. Ця давня традиція існувала і існує досі задля того, аби підкреслити духовний статус монарха.

Читайте також: Роман з Каміллою, весілля з Діаною та інші факти з біографії Чарльза ІІІ напередодні його коронації.

"Це часто вважають найсвященнішою частиною церемонії, - пояснює Чарльз Фарріс, громадський історик в історичних королівських палацах. - Це давня і дуже символічна церемонія... Історично це було схоже на помазання священиків і єпископів".

"Це спосіб за допомогою якого, церква зміцнює свої стосунки з новим монархом. Також помазання – чіткий знак для всіх присутніх, що монарха відзначили як особливу особу".

Вбрання, які будуть використані на церемоніїФото: instagram.com/theroyalfamily

Музика

На церемонії буде представлено 12 нових творів, які Чарльз вибрав самостійно. Зокрема, присутні почують новий гімн коронації від імпресаріо музичного театру Ендрю Ллойда Веббера.

Також будуть звучати звичні трубні фанфари та музика, яка історично використовувалася на коронаціях протягом останніх чотирьох століть.

Одним із найвідоміших музичних творів є "Священик Садок", який був створений Георгом Фрідріхом Генделем як гімн для коронації короля Георга II у 1727 році і з тих пір співається на всіх коронаціях.

Коронація

Ще один із ключових моментів заходу – безпосереднє коронування нового британського монарха. Чарльзу, який сидітиме на 700-річному коронаційному кріслі, будуть вручені регалії: від прикрашених дорогоцінними каменями куль і скіпетрів до мечів і персня.

Також король буде коронований короною святого Едуарда XVII століття з цільного золота. Вона надзвичайно важка і використовується лише для акту коронації. Королева Єлизавета II ніколи не носила її після.

"Це найяскравіший спосіб підписати контракт, - розповідає королівський історик Кейт Вільямс. – Важливий історичний момент, про який усі будуть говорити, створювати меми та TikTok, - коли королю надягають корону на голову".

Коронаційне крісло, якому 700 роківФото: instagram.com/theroyalfamily

Читайте на тему: Потрапили у "чорний список": лідерів 7 країн не запросили на коронацію Чарльза ІІІ.

Балконна сцена

Великим фіналом - як часто відбувається на весіллях, ювілеях та інших масштабних королівських подіях - є поява старших Віндзорів на балконі в Букінгемському палаці.

Повз нього пролетять військові літаки, включно з пілотажною групою Королівських ВПС Red Arrows та історичними літаками часів Другої світової війни.

У той час як новоспечені король і королева продовжуватимуть бути головними на святі, всі погляди будуть прикуті до появи молодшого сина Чарльза принца Гаррі.

Люди також спостерігатимуть за принцом Луї, молодшою дитиною спадкоємця принца Вільяма.

Фото: instagram.com/theroyalfamily

Де дивитися коронацію?

Церемонію коронації Чарльза та Камілли покажуть у прямому ефірі та на YouTube британських телеканалів BBC, ITV 1 та Sky News. Також трансляцію можна знайти на YouTube-каналі королівської родини The Royal Family Channel.

Деякі канали розпочнуть трансляцію на годину раніше, о 10:00 за британським часом (12:00 за Києвом), коли король і королева Камілла розпочнуть свою ходу від Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни