Лайм

Роман з Каміллою, весілля з Діаною та інші факти з біографії Чарльза ІІІ напередодні його коронації

Маловідомі подробиці про короля Великої Британії

6 травня 2023 року у Вестмінстерському абатстві відбудеться церемонія коронації Чарльза ІІІ та його дружини, королеви-консорт Камілли. Ця історична подія обіцяє стати помпезною та видовищною, і слідкувати за нею будуть мільйони людей у всьому світі. Розповідаємо, що відомо про очільника британського престолу, який мав титул наслідного принца рекордно довгий термін.

Фото: https://www.instagram.com/theroyalfamily/

Чарльз народився в Букінгемському палаці 14 листопада 1948 року шляхом кесаревого розтину після 30-годинних пологів. Він став першим високопоставленим членом британської королівської родини, під час народження якого не був присутній політик, який підтвердив, що він "справжній нащадок монарха".

Фото: https://www.instagram.com/theroyalfamily/

71 рік тому, коли його дідусь помер і його мати стала королевою, Чарльз став спадкоємцем у віці трьох років. Він утримував цей титул довше, ніж будь-хто інший. Титул принца Уельського він отримав через 6 років після того, як його дідусь помер, а королева Єлизавета ІІ зійшла на престол. Фактичний вступ Чарльза на посаду відбувся лише 1 липня 1969 року, коли у віці 21 року він був коронований своєю матір'ю на церемонії в замку Карнарвон.

Фото: https://www.instagram.com/theroyalfamily/

Читайте також: У 1953 році у Британії коронували Єлизавету II: як це було.

Гувернантка Чарльза Кетрін Піблз розповідала, що він був надчутливим, самотнім, надмірно сором'язливим хлопчиком. Чарльз став першим майбутнім монархом, якого відправили до школи, а не навчали у приватних репетиторів. У школі Чарльз зазнав цькування з боку однокласників: у нього жбурляли капцями та били подушками, а сам він називав своє навчання "тюремним вироком". Проте Чарльз став першим спадкоємцем престолу, який отримав університетський диплом.

Фото: https://www.instagram.com/theroyalfamily/

Чарльз зустрів Каміллу Шанд влітку 1971 року. Вони покохали одне одного, але розлучилися, коли Чарльз вступив на службу до Королівського флоту. Дехто пояснював їхню розлуку порадою двоюрідного діда, лорда Маунтбеттена, який казав, що тільки незаймана може вийти заміж за майбутнього короля. Саме Маунтбеттен порадив Чарльзу "обрати за дружину відповідну дівчину з приємним характером, перш ніж вона зустріне когось іще, в кого вона може закохатися".

Принц Чарльз та Камілла у 1979 році Фото: Getty Images

У 1977 році, коли Чарльзу було 29 років, він познайомився з 16-річною Діаною Спенсер. Під тиском палацу одружитися Чарльз зробив пропозицію Діані в лютому 1981 року. Пізніше Діана сказала, що вони зустрічалися лише 13 разів, після чого Чарльз запропонував їй шлюб.

Читайте також: У 1981 році принц Чарльз одружився з Діаною: чому їхнє весілля назвали однією з найбільш лицемірних подій.

На весіллі принца Чарльза та принцеси Діани були присутні 3 500 осіб, 600 000 глядачів вишикувалися вздовж маршруту процесії. У сукні Діани був шлейф довжиною 8 метрів, виготовлений з тафти кольору слонової кістки та старовинного мережива. Кухарі приготували 23 офіційні весільні торти; шматочок одного був збережений та проданий за круглу суму у 2021 році.

Фото: Getty Images

За словами біографа Чарльза Саллі Беделл Сміт, роман Чарльза та Камілли поновився у 1986 році. Діана розповіла своєму біографу Ендрю Мортону, що зіштовнухлася з Каміллою у 1989 році. Вона стверджувала, що Камілла сказала: "Усі чоловіки у світі закохуються в тебе, і в тебе двоє прекрасних дітей, чого тобі ще треба?" Принцеса відповіла: "Я хочу свого чоловіка".

Чарльз і Діана офіційно розлучилися у 1992 році а 1994-го принц зізнався у романі з Каміллою. За його словами, він "був вірним, поки його шлюб не зруйнувався безповоротно".

Фото: Getty Images

Після скандального інтерв'ю Діани з Мартіном Баширом у 1995 році королева надіслала Чарльзу та Діані листи з порадою розлучитися. Коли Чарльз та Діана нарешті розлучилися наступного року, принцеса отримала одноразову виплату у розмірі 17 мільйонів фунтів стерлінгів, що еквівалентно 41 мільйону фунтів стерлінгів сьогодні. Вони підписали угоди про нерозголошення, які забороняли будь-яке обговорення розлучення чи їхнього шлюбу.

Фото: Getty Images

Читайте також: Чарльз розповів, якою знаменитістю був захоплений у юності - вона могла стати принцесою.

Весілля Чарльза та Камілли у 2005 році затримали на 25 хвилин через скачки Гранд Нешнл. Одразу після церемонії Єлизавета ІІ увійшла до бокової кімнати Віндзорського замку, щоб переглянути перегони. Вона також залишила приймальню, щоб подивитись їх ще раз. Весільним подарунком королеви для пари стала племінна кобила. З того часу, як померла його мати, Чарльз заробив 2,3 мільйона фунтів стерлінгів на продажі її коней.

Фото: Getty Images

Особисті статки Чарльза оцінюються The Guardian приблизно в 1,8 мільярда фунтів стерлінгів. Він одержує близько 86 мільйонів фунтів стерлінгів на рік у вигляді державного фінансування. Після смерті королеви він не сплачував податок на спадщину з її статку.

План коронації розроблявся роками під назвою "Золота сфера". Бюджет не розголошується, але передбачається, що вона обійдеться у 50-100 мільйонів фунтів стерлінгів - більш ніж удвічі дорожче, ніж коронація Єлизавети ІІ у 1953 році.

6 травня 2023 року Чарльз залишить церемонію коронації з Короною святого Едуарда на чолі. Вона має висоту 12 дюймів і прикрашена 3165 діамантами, сапфірами, смарагдами та перлами. Центральною окрасою є діамант Cullinan II. Коли майстри вперше спробували розрізати його, від першого удару ніж зламався.

Фото: Wikipedia

Дивіться також, як виглядають діти та онуки королеви Камілли, яка вийшла заміж за Чарльза у віці 58 років.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм